StoryEditor

Americký súd schválil prevzatie mediálnej spoločnosti Time Warner spoločnosťou AT&T

13.06.2018, 09:34
Autor:
pzpzČTKČTK
Prevzatie Time Warner je štvrtou najväčšou fúziou v dejinách telekomunikačného a mediálneho sektora.

Americká telekomunikačná spoločnosť AT&T získala súdny súhlas na prevzatie mediálnej firmy Time Warner. Oznámila to včera agentúra Reuters.

Americké médiá označujú súdne rozhodnutie za prelomové, pretože AT & T otvára možnosť konkurovať internetovým firmám typu Netflix alebo Google, ktoré vďaka vlastnej produkcii ovládajú online reklamu. Distribútori, vrátane káblových, satelitných a bezdrôtových, považujú získavanie produkčných firiem za novú možnosť výnosov. A práve to sa AT & T schválením fúzie s Time Warner podarilo.

Obsah vyrobený v produkcii Time Warner chce AT & T šíriť prostredníctvom satelitnej televízie DirecTV, ktorú vlastní. V šesťtýždňovom súdnom procese firma argumentovala tým, že nákup Time Warner jej umožní získať viac informácií o používateľoch, ktoré potrebuje k podpore digitálnej reklamy, rovnako ako firmy Facebook alebo Google.

Rozhodnutie washingtonského súdu môže vyvolať lavínu ďalších podobných prípadov. Prvý na rade by podľa agentúry Reuters mohla byť telekomunikačná firma Comcast, ktorá sa usiluje o získanie časti produkčnej spoločnosti Twenty-First Century Fox.

Prevzatie Time Warner, vrátane jej dlhov, je štvrtou najväčšou fúzií v dejinách telekomunikačného a mediálneho sektora. Medzi všetkými uzavretými obchodmi v histórii je to dvanásty najväčší.

Spoločnosť AT&T oznámila v októbri 2016, že získa spoločnosť Time Warner vo výške 85 miliárd amerických dolárov, čo by kombinovalo veľa filmových a televíznych nehnuteľností Time Warner (vrátane Warner Bros., HBO, TNT, TBS a CNN) a robustného širokopásmového pripojenia AT & T (U-Verse) , bezdrôtové (AT & T), satelitné (DirecTV) a streamované živé televízne vysielanie (DirecTV Now).

Fúziu niekoľko mesiacov po tom napadlo žalobou ministerstvo spravodlivosti USA. Za žalobu sa postavil aj prezident Donald Trump. Jeho výroky vyvolali podozrenie, že prezident mohol postup ministerstva spravodlivosti ovplyvniť. Súd odmietol námietku žalobcu, že spojenie oboch firiem poškodí hospodársku súťaž a doplatia na ňu spotrebitelia. Fúziu schválil bez akýchkoľvek podmienok.

Ministerstvo spravodlivosti argumentovalo tým, že prevzatie spoločnosti Time Warner, ktorej súčasťou sú televízia CNN a HBO a filmové štúdiá Warner Bros, by AT & T poskytlo neoprávnenú výhodu oproti konkurenčným káblovým televíziám, ktoré tiež produkciu Warner Bros šíri. AT & T by napríklad mohla za produkciu Time Warner účtovať konkurentom vyššie poplatky.

Po schválení fúzie sa ministerstvo spravodlivosti vyjadrilo, že zváži ďalšie kroky.

01 - Modified: 2021-05-17 14:00:14 - Feat.: - Title: Multimiliardová transakcia otvára cestu pre vznik konkurencie Netflixu či Disney 02 - Modified: 2017-12-16 11:21:24 - Feat.: - Title: Vláda USA a firma AT&T sa nedohodli na prevzatí Time Warner
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 23:45