StoryEditor

Amnesty International predstavila v kampani loptu Unkickaball, do ktorej sa nekope

28.06.2018, 20:30
Autor:
pzpzTSTS
Lopta poukazuje na porušovanie ľudských práv v Rusku a stojí za ňou THIS IS LOCCO.

Každý šampionát má vlastnú „oficiálnu loptu“, na ktorej sú uprené očí futbalových fanúšikov po celom svete. Má vlastné meno, a sprevádza ju veľký launch. V krajine ako Rusko je však omnoho dôležitejšie to, čo sa deje „neoficiálne“, pod rúškom propagandy.

„Pri príležitosti Majstrovstiev sveta vo futbale 2018 chceme upozorniť na neustále „kopanie“ do základných práv a slobôd v Rusku. Chceme, aby milióny ľudí v nasledujúcich týždňoch nesledovali len futbalové zápasy v Rusku ale aj to, čo sa deje mimo štadiónov. Pretože nielen futbal sa musí hrať podľa (FIFA) pravidiel ale aj krajiny musia „hrať“ podľa základných ľudskoprávnych princípov a noriem. Jednotlivé futbalové tímy sú povinné tieto pravidlá dodržiavať a rovnako sa očakáva od krajín, že budú dodržiavať medzinárodné normy týkajúce sa ľudských práv,“ Kamila Gunišová, vedúca kancelárie Amnesty International Slovensko.

Preto sa agentúra THIS IS LOCCO rozhodla pripraviť „neoficiálnu loptu“, ktorá odráža súčasnú ruskú realitu – je totiž potlačená právami a slobodami, do ktorých sa v Rusku nielen počas šampionátu dennodenne kope.

„Pre každého človeka sú tieto práva nedotknuteľné, rozhodli sme sa, že tá naša bude prvá futbalová lopta, do ktorej sa kopať nebude. Namiesto hry slúži UNKICKABALL ako petícia, na ktorú sa podpisujú nielen známe tváre, ale aj ľudia online. Na microsite, kde môžu zanechať svoj podpis, si môžu tiež zmeniť profilovku či zistiť, ako konkrétne sa v Rusku kope do základných ľudských práv,“ dodáva Juraj Kováč, Kreatívny riaditeľ  THIS IS  LOCCO.

Kampaň bola spustená na tlačovej konferencii predstavením lopty a imidžovým videom, v ktorom si „zahral“ známy rapper Tono S. Napriek tomu, že sa skutočne aktívne venuje futbalu, do lopty, samozrejme, vo videu ani raz nekopne. Tak ako množstvo ďalších mediálne známych osobností, ktoré sa v spote objavia. O video sa postaral Števo Lelovič s produkciou Pseudo Art a zvukový mix robilo Zeldeo.

„Ľudia si tak môžu symbolicky „nekopnúť“ do lopty aj na našej webstránke www.unkickaball.com a svojim podpisom tak pomôcť dvom ruským obrancom ľudských práv. Táto téma v deň spustenia kampane zaujala aj médiá a bola spomenutá v desiatkach mediálnych výstupov medzi inými bola aj úvodnou reportážou hlavných správ RTVS, či Denníku N a FUN rádiu. Takáto odozva médií prinesie tému čo najširšej verejnosti a veríme, že ľudí, ktorí si „nekopnú“ do lopty bude naozaj veľa,“ upresnila  Kamila Gunišová.

Unkickaball je koncipovaná ako artefakt - ručne ju pomaľoval umelec Michal Šumichrast a jej hodnotu zvýšili aj podpisy mediálne známych osobností. Tých bude počas šampionátu pribúdať a  zámerom je originálnu loptu s podpismi po skončení šampionátu aj verejne vystaviť ako trvalú pripomienku toho, že Slováci sa vedia postaviť za dodržiavanie ľudských práv.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 12:55