StoryEditor

V Číne zakázali premietať nový film o Mackovi Pú

07.08.2018, 12:23
Autor:
(čtk)(čtk)
Ľudia totiž k rozprávkovému mackovi prirovnávajú čínskeho prezidenta.

Čínske filmové úrady nedovolili uviesť do kín nový film hollywoodskeho štúdia Disney inšpirovaný knihou britského spisovateľa A. A. Milnea Macko Pú. Dôvod, prečo sa snímka s názvom Christopher Robin nebude v Číne premietať, čínske úrady síce neuviedli, ale predpokladá sa, že ide o súčasť celonárodnej snahy vymazať akékoľvek zmienky o milovanej detskej postavičke, informoval spravodajský server BBC.

Čínske úrady blokujú obrázky Macka Pú na sociálnych sieťach od momentu, kedy sa z rozprávkového medveďa stal symbol politického disentu, pretože ľudia začali čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga prirovnávať práve k Mackovi Pú.

Toto prirovnávanie začalo v roku 2013, kedy sa na internete objavila fotografia Si Ťin-pchinga kráčajúceho po boku vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu vedľa obrázku, na ktorom ide Macko Pú vedľa Tagríka. V roku 2014 sa zase objavila fotografia čínskeho prezidenta, ako si potriasa rukou s japonským premiérom Šinzó Abem - a doplnil ju obrázok Macka Pú so somárikom Ijáčikom.

Ako tieto žartovné porovnania naberali na popularite, začali čínski cenzori blokovať obrázky, grafiky a akékoľvek zmienky o medveďovi na sociálnych sieťach. V roku 2015 sa fotografia Si Ťin-pchinga v kolóne doplnená obrázkom Macka Pú v autíčku stala „nejcenzúrovanejším obrázkom v Číne", tvrdí politologická skupina Global Risk Insights (GRI).

Podľa GRI mažú cenzori zmienky o Mackovi Pú preto, že jeho porovnávanie s prezidentom vníma Peking ako „závažnú snahu podkopať dôstojnosť prezidentského úradu a samotného Si Ťin-pchinga".

macko pu si ťin šinzo macko pu si ťin šinzo

Chistopher Robin je hraný film, ktorý rozpráva príbeh dospelého Christophera v podaní Ewana McGregora. Toho dá náhoda znovu dohromady s jeho najmilším spoločníkom z detstva – Mackom Pú, ktorý zo všetkého na svete najviac miluje med, ale vždy je pripravený, spoločne so svojimi kamarátmi, pomôcť priateľovi v núdzi.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 00:22