StoryEditor

Airbnb v Európe rastie, napriek snahám o reguláciu

09.08.2018, 10:25
Autor:
ČTKČTK
Európska komisia a veľké európske mestá reagujú na sťažnosti a privrdzujú pravidlá.

Služba sprostredkujúca ubytovanie v súkromí Airbnb, ktorá tento týždeň oslávi desiate výročie svojho vzniku, pokračuje vo veľkých európskych mestách v rýchlom raste napriek snahám miestnych úradov o jej obmedzenia prostredníctvom nových regulačných opatrení. Turistom prináša služba lacnejšiu alternatívu k ubytovaniu v hoteli a prenajímateľom finančný príjem.

Na službu si však čoraz častejšie sťažujú ľudia žijúci v blízkosti prenajímaných nehnuteľností. Podobne ako ďalšie služby v oblasti takzvanej zdieľanej ekonomiky je naviac prenájom cez Airbnb často spájaný s porušovaním predpisov a neplatením daní. Airbnb čelí takisto kritike, že tlačí nahor ceny nehnuteľností.

Služba sídliaca v San Franciscu bola oficiálne spustená 11. augusta 2008 pod názvom Air bed and breakfast (Nafukovacie matrace a raňajky), ktorý bol neskôr skrátený na Airbnb. V súčasnosti je jej prostredníctvom ponúkané ubytovanie v zhruba 81-tisíc mestách v 191 krajinách.

Podľa údajov poradenskej spoločnosti Colliers International je európskou jednotkou v prenájmoch cez Airbnb britské hlavné mesto Londýn, kde sa vlani prostredníctvom tejto služby uskutočnilo 6,7 milióna prenocovaní. To predstavuje medziročný nárast o 45 percent. Airbnb pritom v roku 2016 obmedzila prenájom nehnuteľností v Londýne na maximálne 90 nocí za rok, aby tak vyhovela novým zákonom.

Regulačné opatrenia nezabraňujú rastu

K podobným obmedzením dochádza aj v ďalších veľkých európskych mestách, napríklad v Berlíne, Paríži a Amsterdame. Tiež tam však počet prenocovaní prostredníctvom Airbnb v minulom roku podľa údajov firmy Colliers výrazne rástol. "Tieto údaje síce nemôžu jasne určiť, či prenajímatelia pravidlá dodržiavajú, ale ukazujú, že žiadne z týchto miest nedokázalo rast Airbnb obmedziť," uviedol Damian Harrington zo spoločnosti Colliers.

Podľa Jeroena Oskama, šéfa výskumného oddelenia na holandskej škole Hotelschool Haag je dodržiavanie regulačných opatrení ťažké presadiť kvôli nedostatku informácií o prenájmoch cez Airbnb. "Naše analýzy ukazujú, že samotná legislatíva k obmedzeniu aktivity Airbnb nestačí," uviedol Oskama. "Bez prinútenie Airbnb k väčšej transparentnosti budú mať miestne úrady aj naďalej problém zaistiť dodržiavanie regulačných opatrení," dodal.

Rast záujmu o službu Airbnb ide ruka v ruke so stúpajúcim počtom turistov. Silný cestovný ruch je ale často tŕňom v oku miestnych obyvateľov. Prináša síce peniaze a pracovné miesta, zároveň však miestnym ľuďom môže komplikovať bežný život a narušovať ich kultúru, upozorňuje britský denník The Guardian.

Výnimkou už v dnešnej dobe nie sú ani protesty proti turistom. Terčom kritiky sa často stáva aj služba Airbnb. Množia sa sťažnosti susedov na správanie turistov v prenajímaných nehnuteľnostiach, služba je tiež obviňovaná z vytvárania tlaku na rast cien bývania.

Európska komisia chce zmeniť pravidlá

Miestne samosprávy sú tak nútené na rozvoj služieb typu Airbnb reagovať a hľadať správny recept na ich reguláciu. Svoj postup voči týmto službám v posledných rokoch pritvrdzuje napríklad radnica v holandskom Amsterdame. Teraz môže tamojší majiteľ prenajať svoj byt či dom najviac štyrom ľuďom súčasne a to maximálne na 60 dní. Od januára budúceho roka sa táto doba ešte o polovicu skracuje. Cieľom je podľa radnice zabezpečiť, aby mesto zostalo dobrým miestom pre trvalý život.

Služba Airbnb sa už dostala aj do hľadáčika Európskej komisie. Tá minulý mesiac rozhodla, že služba porušuje spotrebiteľské pravidlá Európskej únie, a poskytla jej čas do konca augusta, aby navrhla potrebné úpravy. Airbnb by mala napríklad zmeniť spôsob informovania o cenách tak, aby zákazníci už pri prvom vyhľadávania videli konečnú cenu, vrátane všetkých poplatkov a podobne.

Investori v súčasnosti podľa agentúry DPA odhadujú hodnotu spoločnosti Airbnb na približne 31 miliárd dolárov. Generálny riaditeľ a spoluzakladateľ Brian Chesky koncom mája uviedol, že firma bude v budúcom roku pripravená uviesť svoje akcie na burzu. Dodal však, že nie je isté, či takýto krok skutočne urobí.

01 - Modified: 2020-07-06 14:36:53 - Feat.: - Title: Cestovanie, ako sme ho poznali, sa už sa nikdy nevráti, hovorí šéf Airbnb 02 - Modified: 2020-03-30 13:59:49 - Feat.: - Title: Airbnb začína šetriť. Pozastavuje marketingové aktivity a znižuje mzdy 03 - Modified: 2018-09-18 18:00:13 - Feat.: - Title: Pražáci chcú regulovať Airbnb. Požadujú zmenu zákona 04 - Modified: 2018-07-02 11:39:56 - Feat.: - Title: Fenomén Stories opúšťa priestor sociálnych sietí. Budú aj na Airbnb? 05 - Modified: 2017-09-14 10:27:34 - Feat.: - Title: Spoločnosť Airbnb si vybrala novú kreatívnu agentúru, je to Wieden & Kennedy
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 07:36