StoryEditor

Myšlienka, ktorá by pomohla prírode na celom svete

29.08.2018, 06:00
Autor:
pzpz
Palau Pledge, ostrov, ktorý si návštevníkov opečiatkuje.

Najprestížnejšia súťaž kreativity Cannes Lions ocenila aj tento rok projekty, ktoré sa snažia pomáhať. Najviac rezonovali tie, ktoré hľadali spôsob, ako pomôcť prírode. Dokonalým príkladom je práca s názvom Palau Pledge, ktorá zaujala svojou jednoduchosťou a pritom dlhotrvajúcou myšlienkou. Ako môže malý ostrov s obmedzenými prostriedkami dosiahnuť, aby všetci, ktorí ho navštívia, nenarušili jeho prírodné scenérie a správali sa ekologicky? Dodržiavaním vlastných pravidiel, ktorými sa obyvateľom ostrova Palau zaviažu návštevníci pečiatkou, ktorú dostanú pred vstupom na ostrov.

Mikronézsky súostrovný štát v Tichom oceáne Palau čelil v minulosti kvôli vysokému záujmu turistov širokej škále environmentálnych problémov. Od znečisťovania, cez pytliactvo až po poškodzovanie vzácnych koralových útesov a tropickej prírody. Ako riešenie problému sa naskytla otázka, či zostane ostrov aj naďalej prístupný širokej verejnosti. A či je dôležitejší turizmus, alebo ochrana vlastného národa a bohatej biodiverzity.

Pečiatka s podpisom v pase
S riešením prišla austrálska agentúra Host/Havas, ktorá vytvorila Palau Pledge. Pečiatku, ktorá od návštevníkov ostrova vyžaduje, aby sa podpísali pod právo v pase, ktorým potvrdzujú, že nebudú poškodzovať prírodné zdroje a budú sa správať na ostrove podľa stanovených pravidiel. Palaučania sa teda stali prvým národom na zemi, ktorý zmenil imigračné zákony pre ochranu životného prostredia. Urobili tak v záujme detí Palau a budúcich generácií Palaučanov. Sľub, ktorý návštevníci skladali, pripravovali samotné deti z Palau.
„Našou povinnosťou je ukázať našim hosťom, ako rešpektovať náš ostrovný dom, rovnako ako ich povinnosť dodržiavať podpísaný prísľub pri návšteve. Dúfame, že si to všimne celý svet.“ Tommy Remengesau, predseda vlády Palau

Palau Pledge

Príbeh, ktorý demonštruje politiku ostrova
Každý návštevník prichádzajúci do Palau je povinný pozrieť si krátky film rozprávajúci príbeh neohrabaného, neopatrného obra – zástupcu masového cestovného ruchu. Obor prichádza do Palau a spôsobuje škody na životnom prostredí. Miestne deti sa s ním spriatelia a učia ho, aby bol eko-vedomý. Film ponúka cestujúcim vzorovú ukážku toho, ako sa na ostrove správať a chrániť okolitú prírodu veľkosti Kalifornie, kde je zakázaný komerčný rybolov aj ropné vrty. V rámci kampane bola vytvorená aj digitálna verzia sľubu, ktorý slúži ako zdroj informácií o životnom prostredí a návštevníkoch. Nádej kampane spočíva v zachovaní dôležitých ekonomických prínosov cestovného ruchu, ale aj v lepšom chápaní malých zmien, ktoré môžu turisti urobiť, čo prispieva aj k ochrane životného prostredia.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 19:03