StoryEditor

Mexické krajčírky vinia módny reťazec Zara z plagiátorstva

20.09.2018, 21:10
Autor:
ČTKČTK
Okopírovaním tradičných vzorov z blúzok ich módny reťazec pripravuje o živobytie.

Domorodé umelecké krajčírky z mexického štátu Chiapas vinia španielsky odevný reťazec Zara, že okopíroval ich tradičné storočné vzory z blúzok. Informoval o tom dnes španielský server eldiario.es.

Mexické krajčírky sa sťažujú, že ich takto Zara pripravuje o živobytie. Vyjadrenie reťazca Zara, ktorého majiteľom je španielska firma Inditex, server nepriniesol.

"Existuje ochrana autorských práv na individuálne vlastníctvo, ale na kolektívne, staré niekoľko storočí, nie. Zákony ho nechránia a úrady sa o takéto prípady nezaujímajú," vysvetlila serveru eldiario.es Adriana Aguerrebere, šéfka organizácie Impacto, ktorá sa snaží pomáhať mexickým umeleckým krajčírkam.

eldiario.es

​Od roku 2012 zaznamenala organizácia Impacto prípady ôsmich zahraničných odevných značiek, ktoré skopírovali tradičné vzory od domorodých obyvateľov Mexika v štátoch Oaxaca, Hidalgo a Chiapas, bez toho, aby priznali ich pôvod. Taktiež Zara podľa mexických krajčírok zo štátu Chiapas už raz použila bez dovolenia ich vzory.

"Dosť nás to poškodzuje, pretože ľudia si už nekupujú naše blúzky, keď ich majú v obchodoch. Prichádzame tak o náš hlavný zdroj živobytia," uviedla María Mendez, tridsaťdeväť ročná matka siedmich detí. Dodala, že vzory sú navyše súčasťou ich kultúrnej identity. "Je to od nich neúctivé, pretože tieto výšivky nás učili naše babičky. Vzory sa dedia z generácie na generáciu," vysvetlila Mendez.

eldiario.es

​Umelecké krajčírky zo štátu Chiapas, ktorý je najchudobnejším štátom Mexika, strávia asi 50 hodín vyšívaním jednej blúzky. A tú potom predajú za 200 mexických pesos (9 eur). Zara podobnú blúzku vyrobí strojom za niekoľko minút a predáva ju za 599 mexických pesos (27 eur), uviedol server eldiario.es.

01 - Modified: 2020-07-22 18:25:59 - Feat.: - Title: Premiér Matovič sa obul do Denníka N. Za kauzou jeho diplomovky vidí zlomyselnosť 02 - Modified: 2020-06-24 12:15:13 - Feat.: - Title: Rektori univerzít odsudzujú Kollára: Plagiátorstvo je parazitovaním na akademickom systéme
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 02:30