ITwww.flickr.com/r2hox data
StoryEditor

Úrad uložil vysokú pokutu e-shopu Mall.cz. Za únik dát klientov

11.10.2018, 15:26
Autor:
ČTKČTK
Internetový obchod nezabezpečil osobné údaje viac ako 735 000 zákazníkov.

Úrad pre ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) uložil spoločnosti InternetMall pokutu 1,5 milióna českých korún (58-tisíc eur) za to, že nezabezpečila osobné údaje viac ako 735 000 zákazníkov.

Úrad to uviedol na svojom webe, na sankciu upozornil server Lupa.cz. Firma sa proti pokute bude brániť správnou žalobou, oznámila ČTK jej hovorkyňa Táňa Lálová. Odcudzené údaje zákazníkov internetového obchodu Mall.cz hackeri vlani v lete zverejnili na webe, firma potom časť hesiel vymazala, aby zabránila ich zneužitiu.

„K výške sankcie výrazne prispel počet zákazníkov, ktorých údaje spoločnosť Internet Mall, a.s. dostatočne nezabezpečila. Hovoríme tu o takmer troch štvrtinách z milióna ľudí, ktorých údaje mohli byť zneužité," uviedla predsedníčka ÚOOÚ Ivana Janů. Podľa úradu navyše firma nezistila, ako sa únik dát odohral.

Uniknuté dáta o najmenej 735 956 zákazníkoch sa vlani 27. júla objavili na serveri Ulozto.cz. Sprístupnené boli do 25. augusta. Mená, priezviská, e-mailové adresy, heslá užívateľských účtov, prípadne telefónne čísla svojich zákazníkov Internet Mall nezabezpečil, podľa úradu, pred neoprávneným prístupom v období minimálne od 31. decembra 2014 do augusta 2017.Prevádzkovateľ e-shopu uviedol, že sa so závermi ÚOOÚ nemôže stotožniť.

„Úrad sa riadne nevysporiadal s našou argumentáciou a nezohľadnil niektoré, z nášho pohľadu podstatné skutočnosti. Preto teraz pracujeme na príprave správnej žaloby," reagovala hovorkyňa spoločnosti na otázku ČTK.

Firma už skôr uviedla, že ohrozená bola staršia databáza z roku 2014, zakódovaná už nepoužívaným spôsobom, ktorý útočníkovi umožnil niektoré heslá prelomiť. Spoločnosť vlani v lete kontaktovala zákazníkov, ktorých sa únik hesiel mohol týkať, a oznámila im, že ich heslo z bezpečnostných dôvodov zmazala. Tiež im oznámila postup, ako si zadať nové heslo.

Skupinu e-shopov Mall Group vlastní skupina PPF, podnikatelia Daniel Křetínský s Patrikom Tkáčom a investičná skupina Rockaway Capital. Popri Mall.cz do skupiny patria napríklad špecializované obchody CZC.cz, Košík.cz, Proděti, BigBrands a Rozbaleno. Tržby obchodov Mall.cz boli vlani na úrovni 7,2 miliardy českých korún (viac než 278 miliónov eur), celá Mall Group utŕžila približne 18 miliárd (696 mil. eur).

Ešte vyššiu pokutu za únik dát klientov uložil ÚOOÚ predvlani operátorovi T-Mobile. Sankciu 3,6 milióna českých korún operátor považoval za neprimeranú, ale postih prijal. Dáta 1,2 milióna klientov firmy podľa úradu ukradol jej zamestnanec a T-Mobile sa dopustil správneho deliktu, keď dáta dostatočne nezabezpečil. Maximálna výška pokuty je desať miliónov českých korún (387-tisíc eur).

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 09:20