StoryEditor

Creative week: Banksy inšpiroval značky. Teraz všetky uverejňujú identické vizuály

19.10.2018, 06:00
Autor:
pzpz
Zdá sa vám to ešte zaujímavé?

Banksy sa v súčasnosti považuje za najoriginálnejšieho umelca. To potvrdil  počinom, ktorý prekvapil nielen účastníkov aukcie v londýnskej galérii Sotheby´s, ale aj širokú verejnosť na celom svete. Jeho dielo vydražené za viac ako milión libier sa vzápätí po údere aukčného kladiva samo zničilo. Prítomní žasli a maľba sa pomaly zosúvala do rámu, v ktorom bola umiestnená skartovacia mriežka. Z rámu vychádzali rovnobežné prúžky rozrezávajúce výtvor na kusy.

​​Internet o chvíľu na to zaplavili vizuály rôznych značiek, ktoré napodobňovali Banksyho dielo. Medzi prvými uverejnil vizualizáciu McDonald´s, konkrétne jeho dve kreatívne agentúry v dvoch krajinách. Príspevky vyzerali rovnako, reťazec rýchleho občerstvenia stavil na otočené hranolky vytŕčajúce z obrazu.

Adweek

​Poisťovacia spoločnosť Lemonade uverejnila dokonca video, na ktorom sa celý Banksyho obraz zničí a na obraze zostane headline: Poistenie za 90 sekúnd. Niekedy na tom záleží.

Videom reagovala na Banksyho aj Coca Cola, ktorá vyzývala svojich fanúšikov, aby ochutnali nápoj predtým ako zmizne. Na videu sa Coca cola skĺzala nižšie a zostávali z nej strapcové pásy.

instagram

​​Ďalšie značky sa pridali na Instagrame, kde jedna za druhou uverejňovali napodobeniny Banksyho skartovaného diela. Insta profil s názvom argo_concepts uverejnil sériu troch celosvetovo známych obrazov, ktoré zobrazovali napoly zničené slávne maľby.

instagram

​O tento vtip sa pokúsila na Slovensku Prvá stavebná sporiteľňa. Jej známe variácie loga dostali nový rozmer v príspevku uverejnenom Mykolom Kovalenkom, dizajnérom z agentúry Respect APP, ktorá zastrešuje kreatívu PSS.

Facebook Mykola Kovalenko

​Nápad využila aj ŠKODA AUTO, na facebookovom profile promovala vizuálom výkupný bonus.

Facebook Škoda

​Na prázdno nezostal ani Twitter, spomedzi množstva príspevkov odkazujúcich na udalosť v londýnskej galérii, sme vybrali jeden najzaujímavejší, ktorý z Banksyho diela vytvoril špagety s popisom: Ak je Banksy Talian.

Twitter

​Otázkou je, či nás ešte identické vizuály nadchnú, keďže na nás vyskakujú na väčšine sociálnych sietí. Alebo ktorá značka je ďalšia na rade, a príde s napodobeninou. Ak máte pekné tipy, alebo sme na zaujímavú napodobeninu zabudli, dajte nám vedieť.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 00:07