Festival natívnej reklamy
StoryEditor

Ľudia nečítajú reklamy. Čítajú, čo ich zaujíma. A občas je to reklama

Ondřej Sitta z českého Seznamu hovorí o úspešných natívnych reklamách.

Na druhom ročníku Festivalu natívnej reklamy v tomto roku prednášal aj zástupca Seznam.cz, najväčšieho českého online vydavateľstva, ktorého produkty mesačne navštívi viac ako 8 miliónov unikátnych návštevníkov. Ondřej Sitta, špecialista reklamných produktov, priblížil fungovanie obsahového marketingu a natívu v Čechách.

“Podľa posledných výskumov sme denne vystavení až piatim tisícom reklám, pričom číslo neustále narastá. Ľudský mozog nemá kapacitu vstrebať toľko informácií, preto tie nezaujímavé samovoľne filtruje. Marketingový inovátor Howard Gossage povedal: "Ľudia nečítajú reklamy. Čítajú, čo ich zaujíma. A občas je to reklama". Myslím, že toto je smer, ktorým by sme sa mali vydať. Obsah netvoriť kvantitatívne, ale kvalitnejšie, a tým ho spraviť atraktívnejším pre čitateľov,” myslí si Sitta.

Bohužiaľ, skvelý obsah nie vždy zaručí skvelé výsledky. “V Sezname máme pre klientov viacero možností distribúcie ich obsahu. Jedným z nich je formát natívneho inzerátu. Je to náš prvý produkt, ktorý má v názve termín "natívny". Preklikovosť natívnych upútaviek je pri rovnakom obsahu sedemkrát vyššia než pri banneroch. Druhou možnosťou sú PR články. Klient sa spojí s vydavateľom a svoj obsah umiestni na jednom z našich webov. V tomto prípade majú klienti tendenciu skĺznuť k prehnanej komercii. Ak nemáte vlastný obsah, dokážeme vám ponúknuť náš redakčný. Reklama sa tak zobrazí v relevantnom kontexte,” vysvetľuje Sitta.

Šialené príbehy Gettyov si prečítalo vyše 50 tisíc unikátnych čitateľov

“Ak sa naši klienti rozhodnú ísť cestou tvorby vlastného obsahu, radi im pomôžeme,” hovorí Sitta. "Tento spôsob tvorby a distribúcie obsahu nazývame Seznam Native. Obsah vytvárame sami, je užívateľsky atraktívny, explicitne spätý so značkou a umiestnený na weboch Seznamu. Kampaň má pre mňa zmysel, ak dokáže čitateľa informovať o zaujímavostiach, poučiť alebo pobaviť. Ak obsahuje jednu z týchto vecí, môžeme hovoriť o pridanej hodnote pre čitateľa,” myslí si Sitta.

“Pri spolupráci s HBO a agentúrou MediaCom sme sa pri propagácii nového seriálu Trust chceli vyhnúť klasickému PR článku. Zamerali sme sa na históriu seriálovej rodiny, ich bláznivé a šokujúce príbehy sme nazvali Veľká a šialená story Gettyov. Celá pozornosť sa kladie na obsah, v článku nenájdete žiadnu reklamu. Fotografie skutočných členov rodiny sme nahradili ich seriálovými dvojníkmi. Tým sme čitateľovi dali najavo, že existuje nový seriál s podobnou tematikou, ktorý by ich mohol zaujať,” vysvetľuje Sitta.

“Výsledná suma takejto tvorby obsahu sa vie vyšplhať aj na 5 až 10 tisíc eur. Zahŕňa to všetky produkčné a distribučné náklady, vrátane prác redaktorov, grafikov, programátorov a proma na našich weboch,” priznáva Sitta. “Avšak článku sa podarilo dosiahnuť vyše 62-tisíc videní, z toho 50-tisíc unikátnych čitateľov,” hovorí a pokračuje: “Až 73 percent všetkých čitateľov siahodlhý článok dočítalo až do konca. Na tomto príklade sa ukázalo, že ak sa snažíme pristupovať k tvorbe obsahu zaujímavou cestou, čitatelia to dokážu obzvlášť oceniť.”

Viete, ktoré čísla je dôležité sledovať pri vyhodnocovaní úspešnosti natívneho obsahu? Kompletný prehľad formátov a odporúčaných metrík nájdete v tabuľke v príručke natívnej reklamy.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 18:13