pixabay.com
StoryEditor

Prieskum: Čo Slováci radi nakupujú v decembri

19.12.2018, 09:05
Autor:
rmrm
Vedeli ste, že najpredávanejším alkoholickým nápojom v decembri pivo?

Prieskumná a analytická spoločnosť Nielsen na základe predajov v obchodoch s potravinami a zmiešaným tovarom a v sieťach obchodných reťazcov na Slovensku (bez prevádzok reťazca Metro) analyzovala nákupné zvyklosti Slovákov v mesiaci december. Nákupný košík je v tomto mesiaci výrazne ovplyvnený nákupmi na vianočné sviatky.

Pozrite si zaujímavosti z prieskumu:

  • Až 30 % z celoročných maloobchodných tržieb sektov a šumivých vín sa realizuje v poslednom mesiaci roka. Jednoznačným favoritom sú biele sekty, ktoré tvoria takmer 90 % z celkových tržieb.
  • Napriek obľúbenosti sektov, šumivých aj stolových vín je najpredávanejším alkoholickým nápojom v decembri pivo, ktorého tržby z roka na rok rastú – pred tromi rokmi, v decembri 2015, generovalo alkoholické pivo 16 miliónov eur a minulý rok to bolo až 18,5 milióna eur.
  • Z obľúbeného stolového vína si najradšej doprajeme biele víno, ktoré tvorí až polovicu z celkových tržieb. 4 z 10 minutých eur putuje na červené víno a len 1 z 10 eur utratíme za ružové víno.

  • Najpredávanejším typom čokoládových cukroviniek z hľadiska tržieb sú pred sviatkami dezerty: z koláča celkových tržieb si ukrajujú až jednu tretinu, kým v priebehu roka sú jednotkou tabuľkové čokolády.
  • Aj kávy kupujeme najviac v poslednom mesiaci roka. Tržby sú o 10 až 17 % vyššie ako je priemer počas zvyšku roka. Najviac míňame za mletú kávu (43 %), instantnú (38 %) a za kávové špeciality, ako sú napr. 3 v 1, cafe latte, cappuccino, atď. (10 %).
  • Počas zimy celkovo rastie dopyt po čaji, avšak práve december je zvyčajne dominantným mesiacom roka z pohľadu tržieb – najviac utratíme za ovocné čaje (40 %), ktoré sú najpredávanejšími typmi a zároveň vykazujú aj najvyššiu sezónnosť pred sviatkami.
  • Sezóna zmrzliny síce prichádza s teplejším počasím, no december je mesiacom, kedy jej spotreba v rodinných baleniach, t.j. vo vaničke alebo v dóze, prekonáva najobľúbenejšie jednoporciové zmrzliny. Aj napriek chladnejšiemu počasiu sa vtedy predá okolo 140 tisíc litrov rodinných balení.
  • Až 25 % všetkých mrazených rýb a mrazených polotovarov z rýb sa nakupuje v priebehu decembra. Najčastejšou voľbou pri kúpe mrazených rýb býva pred sviatkami aljašská treska a morská šťuka, ktoré tvoria spolu takmer polovicu tržieb všetkých mrazených rýb. Pri mrazených polotovaroch dominujú produkty z aljašskej tresky (viac ako 50 % z polotovarov), väčšinu tvoria rybie prsty. Najviac sa balených mrazených rýb predáva vo forme filiet - až 49 %, avšak každoročne pribúda podiel mrazených rýb v bloku, t.j. filé (47 %). Tržby za mrazené ryby v celku tvoria celoročne necelé 4 percentá, avšak v čase sviatkov toto percento klesá len na 2 %, keďže v tomto čase preferujeme nákup čerstvých celých rýb.
  • Aj predaj majonéz kulminuje v decembri a utratíme za ne približne štvrtinu z celo-ročných tržieb. Minuloročné tržby za majonézy v decembri atakovali hranicu 2 milióny eur, čo je skoro trojnásobne viac ako priemerné mesačné tržby.
  • V decembri pečieme so stuženými rastlinnými tukmi výrazne viac ako kedykoľvek v roku, o čom svedčí fakt, že ich spotreba v tomto mesiaci tvorí viac ako tretinu predaja (37 %) a dostáva sa na hranicu 170 ton. Rastú tiež predaje za ozdoby a polevy na torty, ktorých sa v decembri predá trojnásobne viac ako v mesačnom priemere zvyšku roka.

01 - Modified: 2024-01-26 10:13:44 - Feat.: - Title: Podcasty počúva týždenne viac než tretina online užívateľov. Vedú kratšie, do pol hodiny 02 - Modified: 2018-12-23 09:57:52 - Feat.: - Title: Online nakupovanie: Nadpriemerne kupujeme lieky a výživové doplnky 03 - Modified: 2018-07-26 10:15:24 - Feat.: - Title: Slováci kupujú viac piva. Najčastejšie desiatku 04 - Modified: 2017-12-22 18:20:05 - Feat.: - Title: Svadobný catering či shop in shop. Pozrite si, ako lákajú zákazníkov obchody vo svete
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 13:55