StoryEditor

Experiment Plzeňského Prazdroja. Zo zvyšku sladu vyrobil keksíky k pivu

16.01.2019, 14:34
Autor:
rmrm
Výsledkom sú dva varianty sušienok, sladká s medom, ovsenými vločkami a hrozienkami a slaná.

Ako informoval Plzeňský Prazdroj, z mláta, čo je vlastne zvyšok jačmenného sladu používaného pri výrobe piva, vyrobil sušienky. „Zatiaľ iba ako skúšobný sériu v sladkej a slanej variante s cieľom, skúsiť z odpadových surovín vyrobiť plnohodnotný a zdravší variant bežných sušienok,“ povedala Jitka Němečková, hovorkyňa Plzeňského Prazdroja.

Nápad vznikol v pivovare a realizovala ho biopekáreň Zemanka. „Mláto má oproti bežným múkam vyšší obsah bielkovín a vlákniny a nižší obsah sacharidov. Tieto vlastnosti dokonale využíva niekoľko startupov v USA a vyrába z neho špeciálnu múku alebo zdravé tyčinky. Rozhodli sme sa nájsť partnera, ktorý by spolu s nami skúsil experimentálne vyrobiť niečo podobné aj u nás," hovorí iniciátorka projektu Tereza Kamal, ktorá je v Plzeňskom Prazdroji zodpovedná za CSR aktivity. Z experimentu vzišli dva varianty sušienok, sladká s medom, ovsenými vločkami a hrozienkami a slaná, ktorá sa hodí napríklad k pivu.Mláto doteraz Prazdroj spracovával ekologicky a dodával ho poľnohospodárom, ktorí ho používajú ako krmivo pre hospodárske zvieratá. „Poľnohospodári sa o mláto ani v budúcnosti nemusia obávať. Jedná sa o jednorazový experiment. Našou ambíciou, aspoň zatiaľ, nie je výroba pečiva vo veľkom. A aj keby sme sa v budúcnosti vydali cestou pravidelnej výroby sušienok, budeme používať len malý zlomok celkového množstva mláta, ktoré máme k dispozícii. Našou snahou je hlavne ukázať, že aj z odpadu sa dá vytvoriť niečo s pridanou hodnotou," hovorí Tereza Kamal.

Plzeňský Prazdroj trvalo znižuje ekologické dopady svojho podnikania. „Dnes recyklujeme alebo znovu využijeme 98,5% všetkého odpadu z výroby. Mláto, kvasnice a sladovnícky odpad dodávame poľnohospodárom ako krmivo. Čistiarenské kaly sa používajú ako hnojivo. Odpadová filtračná kremelina sa zaorie, čo prispieva k zľahčovanie pôdy pre rekultivované územia. Zvyšok triedime," uvádza Tereza Kamal.

V minulom roku sa stal Plzeňský Prazdroj členom Asociácie spoločenskej zodpovednosti, ktorá je najväčšou iniciatívou spoločenskej zodpovednosti a trvalo udržateľného rozvoja od OSN v Česku.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 08:59