StoryEditor

Kontroverzná kampaň Gillette uráža mužov. Rozhnevaní chlapi bojkotujú značku

18.01.2019, 12:05
Čo na reklamu hovoria slovenskí odborníci?

Ani nie pred týždňom predstavila značka Gillette z portfólia Protect & Gamble svoju novú kampaň. Po rokoch sa vracia k sloganu „The Best Men Can Be“, ktorým vyzýva mužov, aby boli tými najlepšími, akými môžu byť.

Video, ktoré Gillette postlo na YouTube, malo po necelých dvoch dňoch takmer tri milióny videní, 32  tisíc likov a 240 tisíc dislikov. Prečo? Tvorcovia reklamy poukazujú na mužské správanie, s ktorým sa nie každý stotožňuje. Časť mužov považuje nový spot Gillette dokonca za urážku.

Dvojminútový spot sa začína spravodajstvom, v ktorom hovoria o obťažovaní, šikane a #MeToo. Potom nasledujú už pozitívnejšie scény, ktoré majú mužov motivovať k príkladnému správaniu. Spot povzbudzuje, aby konali správne a boli príkladom pre mladšie generácie, ktoré sa od nich budú učiť.

Okrem samotného spotu Gillette prezentuje posolstvo kampane aj na webovej stránke, kde vyhlasuje, že sa zaväzuje aktívne spochybňovať stereotypy a očakávania toho, čo znamená byť mužom. O tom svedčí aj podpora vo výške 1 milión amerických dolárov ročne na nasledujúce tri roky neziskovým organizáciám v USA, ktoré sú zamerané na vzdelávanie a povzbudzovanie mužov všetkých vekových kategórií.

Hneď po uverejnení kampane boli názory na reklamný spot a smerovanie značky rozpačité.  Zatiaľ čo niektorí reklamu chválili, našli sa aj takí, ktorí uverejňujú fotografie žiletiek v záchodovej mise, alebo vyhlasujú, že si ďalej odmietajú čokoľvek od značky Gillette kúpiť.

Ku kampani sa vyjadril aj svetovo uznávaný marketingový expert Mark Ritson, ktorý si myslí, že snaha o oživenie sloganu „The Best Men Can Be“ zničí obrat firmy a stane sa najhorším marketingovým krokom značky Gillette. Reklamu označil za plytvanie reklamným rozpočtom a zničenie dominantného postavenia na trhu. Ritson hovorí o tom, že značka sa rozhodla povedať mužom, ktorí si kupujú Gillette, že nie sú dosť dobrí a mali by sa stať lepšími.

Reklama sa chce zviezť na vlne trendov

Ako hodnotia kampaň na Slovensku ľudia z brandže? Marketingový riaditeľ Hyundai Marek Kopča si myslí, že "idea v duchu urobme svet zajtrajška lepším už dnes tým, že sa muži stanú vzorom pre deti vo forme aktívneho odmietnutia šikany, násilia či sexizmu, je v poriadku." V čom Kopča vidí problém sú výrazové prostriedky. "Reklama vytvára dojem, že machizmus a „toxická maskulinita“ sú všeobecne rozšírené a spoločnosťou bežne akceptované prejavy mužnosti, "  čo podľa neho určite nie je pravda. A to je aj dôvod, prečo je reklama len ďalším propagandisticky prehypovaným pokusom zviezť sa na vlne aktuálnych trendov.

Ide o katalyzátor kultúrnej vojny?

Martinovi Bajaníkovi z agentúry Pekne & Dobre chýba autentickosť kampane. "Ako zákazník by som chcel reklame aj uveriť, čo sa mi ale pri značke Gillette robí ťažko a pýtam sa: čo konkrétne firma P&G urobila, aby sa muži nesprávali zavše ako neandertálci? A naozaj tým nemyslím vysielanie reklamy." Ak po vyslovení tejto otázky ostane ticho, Bajaník si myslí, že reklama poslúži iba ako katalyzátor ďalšej kultúrnej vojny. "Na druhej strane, nepoznáme celú stratégiu a komunikačnú budúcnosť značky," konštatuje vlastník agentúry Pekne & Dobre.

Ľudia nemajú radi, keď im reklama hovorí, akí majú byť

Podľa Martina Woskukreatívneho a strategického riaditeľa agenúry TRIAD, má reklama dva problémy. Jeden z nich je ten, že to, ako je reklama natočená, pôsobí na ľudí strašne výchovne. "Ľudia to cítia a nepáči sa im, keď im reklama názorne ukazuje, ako sa majú správať." 

Ďalšie názory slovenských odborníkov nájdete tu:

01 - Modified: 2019-01-15 13:54:27 - Feat.: 0 - Title: Gillette spustil novú kampaň. Vyzýva v nej mužov, aby sa stali lepšími
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 14:59