StoryEditor

Odštartovala výstava Všetko sa začína doma. Myšlienku podporujú aj známe Slovenky

11.03.2019, 15:22
Autor:
TSTSpzpz
Koncept a komunikáciu výstavy zastrešuje Seesame.

Pre milióny žien po celom svete nie je vlastné bývanie samozrejmosť. Výstava Všetko sa začína doma: Ženy a ich boj o domov upozorňuje na porušovanie práv žien vo svete. Odštartovala na Medzinárodný deň žien pred bratislavskou Starou tržnicou, v obchodnom dome IKEA, na webe aj sociálnych sieťach. Koncept a komunikáciu výstavy vytvorila agentúra Seesame. Postupne by sa mala adaptovať v ďalších európskych krajinách.

Hlavnou myšlienkou kampane je fakt, že na Slovensku si ženy môžu kúpiť nehnuteľnosť, vlastniť pozemok, vybaviť si hypotéku alebo si objednať služby domácich majstrov. V mnohých iných častiach sveta sa ich práva k bývaniu končia pri upratovaní a starostlivosti o domácnosť.

Fotografická výstava Všetko sa začína doma ukazuje príbehy šiestich žien z rôznych kútov sveta: od Latinskej Ameriky, cez Áziu, Afriku až po Slovensko. Každá z nich stelesňuje jeden problém, ktorému ženy čelia vo vzťahu k bývaniu - predsudkom, tradíciám, vojnovým konfliktom, chudobe, ale aj klimatickým zmenám.

Výstavu organizuje medzinárodná rozvojová organizácia Habitat for Humanity. Tá stavia domy a zlepšuje prístup ľudí k dôstojnému bývaniu vo viac ako 70 krajinách sveta.

„Ku globálnym problémom sme zväčša ľahostajní. Máme pocit, že sa nás netýkajú. Preto sme hľadali spôsob, ako ľuďom na Slovensku priblížiť napohľad vzdialené zápasy žien o strechu nad hlavou,” vysvetľuje Peter Jančárik, ktorý vedie Social Impact tím agentúry Seesame. „Vyšli sme z insightu, že každý životný príbeh sa začína doma. Oslovili sme známe Slovenky, aby ukázali, kde sa začala ich životná cesta a neskôr ju prepojili s príbehmi žien v našej výstave.”

Výstavu podporujú známe Slovenky, vznikol špeciálny Instagram

Okrem hlavnej ambasádorky, speváčky Celeste Buckingham, sa k výstave prihlásili a podporujú ju aj ďalšie známe osobnosti: novinárky Zuzana Kovačič Hanzelová a Veronika Cifrová Ostrihoňová, herečka Kristína Tormová, komička Lujza Garajová Schrameková a maliarka Dominika Žáková.

Na svojich sociálnych sieťach predstavujú príbehy žien z výstavy a vťahujú svojich followerov do debaty o problémoch žien. „Výstavu sme preniesli aj na Instagram, kde si ju ľudia môžu pozrieť ako celok v gride alebo si rozkliknúť jednotlivé príbehy a fakty o porušovaní práv žien,” dodáva P. Jančárik.

Výstava prebieha na viacerých miestach a na webe.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 11:45