StoryEditor

Správy v televízii sú pre Slovákov najdôležitejším zdrojom informácií

15.03.2019, 09:09
Autor:
rmrm
Druhým najdôležitejším zdrojom sú spravodajské weby.

O spoločenské a politické dianie na Slovensku sa veľmi intenzívne zaujíma 18% populácie, ďalších  42% sa zaujíma čiastočne. To je spolu 60% obyvateľov Slovenska, ktorí sa pravidelne zaujímajú o dianie v spoločnosti a politike. Naopak, vôbec sa o tieto témy nezajíma 11% populácie Slovenska. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu spoločnosti Go4insight. Go4insight V spoločnosti sú však zásadné rozdiely v rôznych sociálno-demografických skupinách. O spoločenské a politické dianie sa zaujímajú výraznejšie viac muži ako ženy. Rozdiel je veľmi výrazný, takmer 20 percentuálnych bodov. Záujem o politiku strmo rastie aj so zvyšujúcim sa vekom. Kým u mladých do 19 rokov sa o tieto oblasti zaujíma len tretina, u ľudí nad 70 rokov sú to až tri štvrtiny.

Záujem o dianie v politike a spoločnosti rastie prakticky lineárne so sociálnym statusom, vyšším vzdelaním aj výškou príjmu, uvádza Go4insight. Príslušníci vyššej sociálnej triedy sa o dianie zaujímajú približne dvakrát tak intenzívne ako tí, ktorí patria do najnižších sociálnych tried. Go4insight  prieskum Go4insight

Odkiaľ získavame informácie

  • Najdôležitejším zdrojom informácii o spoločnosti a politike sú stále televízne správy. Viac ako polovica populácie Slovenska (51%)  deklarovala, že TV správy sú ich hlavným zdrojom informácií. Druhým najdôležitejším zdrojom sú internetové spravodajské portály, ktoré sú hlavným zdrojom pre približne pätinu obyvateľov (21%). Ak k nim pripočítame približne 8% tých, ktorí získavajú informácie predovšetkým zo sociálnych sietí, internet je primárnym zdrojom pre 30% slovenskej populácie. Go4insight Keď sa pozrieme na všetky zdroje informácií, ktoré obyvatelia Slovenska využívajú, TV správy stále zostávajú najdôležitejším zdrojom. Informácie z TV správ získava viac ako 80% populácie. Na druhom mieste sú internetové portály, ktoré ako zdroj používa viac ako polovica Slovákov.
  • Správy v rádiu sú používané veľkou časťou populácie najmä ako vedľajší zdroj informácii.  Ako hlavný zdroj ich používa 6% (ide skôr o starších ľudí), ale pre ďalších 40% populácie slúžia ako doplnkový zdroj. Spolu sú správy dôležité pre 46% obyvateľov Slovenska.
  • Sociálne siete sú jedným z informačných zdrojov pre približne tretinu Slovákov, čo je rovnaké percento ako v prípade tlačených médií. Neformálne rozhovory s priateľmi a známymi  sú zdrojom informácií o politike a spoločnosti pre približne polovicu populácie.

Tínedžeri čerpajú hlavne zo sociálnych sietí

Využívanie jednotlivých druhov médií ako zdrojov informácií o politike a spoločnosti sa veľmi líši v závislosti od veku. Pre mladých ľudí do 19 rokov sú najdôležitejším hlavným zdrojom informácií sociálne siete, tesne pred TV správami a spravodajskými webovými portálmi. Internet je tak hlavným informačným zdrojom pre viac ako polovicu teenagerov. TV správy sú kľúčové pre viac ako štvrtinu tínedžerov. Go4insight S rastúcim vekom veľmi výrazne rastie dôležitosť TV správ a zároveň klesá dôležitosť sociálnych sietí. Pre ľudí vo veku nad 70 rokov je televízia hlavným zdrojom až v 70% prípadov, sociálne siete v menej ako 1%.

Tí, čo sa najviac zaujímajú o spoločenské a politické dianie (18% populácie)  výrazne viac preferujú internet pred ostatnými médiami. Platí, že čím viac sa niekto zaujíma o svet naokolo, internet sa stáva jeho preferovaným zdrojom. To platí do výraznej miery aj pre starších ľudí, kde je využívanie internetu stále nie úplne bežnou činnosťou.

O prieskum: Všetky uvedené informácie pochádzajú z kvantitatívneho reprezentatívneho prieskumu na populácii SR vo veku 15-79 rokov, ktorý realizovala agentúra Go4insight na vzorke 1 000 respondentov na prelome januára a februára 2019.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 22:46