Mackmyra Whisky
StoryEditor

Na svete je prvá whisky, ktorú vytvorila umelá inteligencia

21.05.2019, 13:20
Autor:
rmrm
Umelá inteligencia môže vygenerovať viac ako 70 miliónov receptúr.

Fínska IT spoločnosť Fourkind, Microsoft a švédsky výrobca whisky pripravuje prvú whisky na svete vytvorenú umelou inteligenciou. Čo sa stane, keď v odbore zviazanom dávnou tradíciou, ľudskými skúsenosťami a remeselnými zručnosťami spojíme 1 000 rokov staré postupy s pokročilými technológiami 21. storočia? „Vždy sa snažíme narušovať zabehnuté tradície v tomto veľmi tradičnom odvetví a v tom nám môže veľmi pomôcť umelá inteligencia. AI vnímame ako súčasť nášho digitálneho vývoja a je skutočne úžasné sledovať, ako doplňuje remeselnú zručnosť výroby vysoko kvalitnej whisky. Pre mňa ako hlavného miešača je veľkým úspechom, keď môžem vyhlásiť, že som teraz tiež radcom pri výrobe prvej whisky na svete vytvorenej umelou inteligenciou,“ hovorí Angela D'Orazio.

Prvýkrát v histórii bola umelá inteligencia využitá na rozšírenie a automatizáciu časovo veľmi náročného procesu vytvárania whisky. Podľa Angely D'Orazio ide o oveľa komplexnejší postup než modely používané pri výrobe piva, a to z dôvodu obrovského počtu možných kombinácií, a tiež preto, že zostavovanie receptúr pre whisky predstavuje skôr umenie než technologický proces. „Chceme, aby umelá inteligencia vytvorila receptúru, ktorá bude na takej úrovni, že bude môcť získavať ocenenia... Chceme objavovať receptúry, ktoré by človeku nikdy nenapadli,“ dodáva.Vygenerovaná umelou inteligenciou, pripravená ľuďmi

Ľudia vždy volili najrôznejšie zmesi prísad a sudov a získavali tak takmer neobmedzené kombinácie chutí.

V súčasnosti v pálenici Mackmyra do modelov strojového učenia, postavených na cloudovej platforme Microsoftu a kognitívnych službách AI, zadávajú svoje existujúce receptúry (vrátane oceňovaných blendov), predajné dáta a zákaznícke preferencie. Na základe tohto súboru dát môže umelá inteligencia vygenerovať viac ako 70 miliónov receptúr, ktoré sa podľa nej môžu stať obľúbenými a dosahovať najvyššiu kvalitu podľa typu sudov aktuálne dostupných v sklade.

Je to nielen rýchlejšie, než keby rovnaký proces vykonával človek, ale vďaka schopnosti algoritmu prechádzať a prepočítavať obrovské množstvá dát môžu vznikať nové a inovatívne kombinácie, ktoré by inak ani nepripadali do úvahy. Je však dôležité upozorniť, že toto riešenie využívajúce umelú inteligenciu nemá nahradiť prácu hlavného miešača.

„Práca hlavného miešača nie je v ohrození,“ zdôrazňuje Angela D'Orazio. „Aj keď receptúru whisky vytvorí umelá inteligencia, stále staviame na skúsenostiach a vedomostiach ľudí, predovšetkým na ich senzorických schopnostiach, ktoré nikdy nemôže nahradiť žiadny počítačový program. Domnievame sa, že naša whisky je vygenerovaná umelou inteligenciou, ale starostlivo pripravená ľuďmi. Konečné rozhodnutie vždy musí urobiť človek.“

Whisky Mackmyra vygenerovaná umelou inteligenciou bude na trhu od augusta 2019. Podľa liehovaru je to prvýkrát, keď bola receptúra pre takto komplexný spotrebný produkt vytvorená strojovým učením. Whisky je však len začiatok.

„AI môže výrazne celosvetovo ovplyvniť aj ďalšie odvetvia,“ hovorí Jarno Kartel, Machine Learning Partner v spoločnosti Fourkind, ktorá vytvorila opisovaný algoritmus. „Dokážem si predstaviť, ako systémy umelej inteligencie generujú receptúry pre cukrovinky, parfumy, nápoje alebo dokonca dizajn športovej obuvi. Podobné pokusy už prebehli, ale nasadenie vo väčšej miere zatiaľ pokrivkáva.“

„Ukazujeme cestu vpred a tieto nové riešenia AI sa môžu využívať pri vývoji produktov, ktoré si uchovajú ducha, pocity i vzhľad tradičných značiek, ale zároveň budú nové a jedinečné,“ dodáva Jarno Kartely.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 23:25