StoryEditor

Spojenie popmusic s veľkým orchestrom aj pocta Barabášovým filmom. Viva Musica! prinesie opäť klasiku v netradičnom šate

21.06.2019, 17:25
Z malého festivalu sa za tie roky stal najväčší letný festival klasickej hudby na Slovensku. Čo prinesie návštevníkom tento rok, hovorí jeho zakladateľ Matej Drlička.

Letný medzinárodný hudobný festival (vážnej hudby) Viva Musica! vznikol v roku 2005 a od prvého ročníka ponúka divákom to najlepšie z klasickej hudby na netradičných miestach a v netradičných kontextoch. Koncerty tohto ročníka Viva Musica! sa budú konať od 27. júna do 22. augusta opäť na rôznych miestach v Bratislave. Na čo sa môžu návštevníci tešiť, hovorí Matej Drlička, zakladateľ a riaditeľ agentúry Viva Musica! Agency. 

S: Už vo štvrtok 27. júna sa začína hudobný festival Viva Musica!. Na čo sa môžeme tento rok tešiť?
Viva Musica! oslavuje tento rok už 15. výročie, preto sme rozmýšľali, ako ho osláviť. Interne sme si dali zadanie, že musíme urobiť jeden koncert, ktorý bude žúrom. Lenže ako urobíte dramaturgiu v klasickej hudbe tak, aby to bol žúr? Nemôžeme ohýbať – predsa len trochu konzervatívny – žáner klasickej hudby. Tak sme si povedali, že sa vrátime do histórie a spravíme prepojenie popmusic so symfonickým orchestrom, čo ľudia milujú a rovnako to milujú aj muzikanti klasickej hudby. Bude to živé, veselé, viac festivalové, ľudia budú stáť a tancovať. Takáto synergia sa nám už v minulosti osvedčila. Prinášame štvorkoncert Katarzie, Jany Kirschner, Dana Bártu a Korben Dallasu so symfonickým orchestrom pod taktovkou Braňa Kostku.

S: Muzikanti klasiky milujú pop?
Samozrejme, muzikanti klasickej hudby sú oveľa veľkorysejší k hudobným žánrom. Popový mainstreamový divák odmieta klasiku, ale nepoznám klasického muzikanta, ktorý by odmietal pop. Pre vzdelaného hudobníka sa síce nikdy nemôže popový hit vyrovnať svojou komplexnosťou, štruktúrou a hudobnou inteligenciou klasickej hudbe, lebo to sú neporovnateľné veci, ale práve preto to hudobníci takto ani neposudzujú.

S: Festival otvára koncert zoskupenia Janoska Ensemble, ktoré už pozná celý svet.
Na bratov Jánoškovcov a ich švagra sa veľmi teším. Sú to fenomenálni muzikanti a sú jediní, ktorí na festivale vystúpili už trikrát. Na Vive predstavia svoj nový projekt Revolution, kde vzdávajú poctu Beatles. Nie je to však „beatlesácky“ koncert, ale je to neuveriteľne dobré.

S: Čo prezradíte o ďalších koncertoch?
Naším tohtoročným headlinerom je Ólafur Arnalds, islandský multiinštrumentalista, bývalý DJ, ktorý sa vyprofiloval v žánri, ktorému sa hovorí nová klasika. Má premyslenú svetelnú réžiu, vystupuje na pódiu s tromi koncertnými krídlami. Dve sú naprogramované na samohrajúce, celé je to zosynchronizované a premyslené tak, aby bol aj vizuálny vnem veľmi silný. The Opera Locos je bláznivá paródia na operu, francúzsko-srbský huslista Nemanja Radulović je geniálny hudobník, držiteľ ocenení z celého sveta a zároveň veľký showman, anglický violončelista Peter Gregson prinesie iný pohľad na legendárnu Bachovu hudbu a klavírny koncert Víkingura Ólafssona, rýchlo stúpajúcej hviezdy z Islandu,  bude asi najklasickejším koncertom tohtoročnej Vivy.

S: Festival uzatvára na konci augusta veľmi zaujímavý projekt – hudobno-obrazová pocta prírode a filmárovi Paľovi Barabášovi.
Paľo Barabáš oslavuje 60. narodeniny a pri tejto príležitosti sme sa rozhodli pripraviť špeciálny koncert Symfónia o Zemi. Návštevníkov prostredníctvom hudby prevedieme cestou okolo sveta v sprievode symfonického orchestra a zboru. Myšlienku priniesol hudobník Michal Novinský, úspešný Slovák žijúci v Prahe, ktorý robil hudbu do mnohých Svěrákových filmov a je držiteľom dvoch Českých levov. Nebude to len spomienka na Barabášove úspešné filmy, ale bude to jeho osobná výpoveď o vzťahu k planéte a človeku. Paľo nie je typ moralizujúceho cestovateľa, ktorý nadáva na globalizáciu a industrializáciu. Berie veci tak, že svet sa mení, ľudia sú súčasťou prírody a zasahujú do nej. A my to dopĺňame veľkým orchestrom, zborom a nad nimi bude na obrovskej LED obrazovke obraz.

Viva Musica! Symfónia o zemi

S: Chystáte aj ďalšie prekvapenie?
Koncert bude v Starej tržnici a naplníme ju živou zeleňou. Keď sa tam človek ocitne, bude mať pocit ako v nejakej malej botanickej záhrade. Tento koncert bude divák vnímať všetkými zmyslami. Bude to fúzia obrazu, hudby a vône. Snímať ho bude RTVS a budeme mať aj stream na Facebooku pre ľudí, ktorí sa na koncert z nejakého dôvodu nedostanú. Aj keď živý zážitok z takéhoto koncertu je nenahraditeľný.

S: Ktorý z koncertov Vivy je vaša srdcovka?
Takto to nevnímam, teším sa na každý. Tým, že Viva je o deviatich veľkých koncertoch, každý je vybraný s obrovskou dôslednosťou a pozornosťou. Máme odlišný prístup ako iné festivaly klasickej hudby, ale Viva je celkovo iný festival. Dramaturgia je zámerne veľmi pestrá, aby mal človek chuť a dôvod ísť na všetky koncerty a zároveň sme zasiahli čo najširšie portfólio divákov. Chceme, aby bol aj vizuálny vnem veľmi silný, zohľadňujeme, že v súčasnosti už chce divák niečo viac ako len hudbu. Chceme, aby mali ľudia z nášho festivalu jedinečný zážitok. Technológie totiž zrýchľujú naše životy obrovským spôsobom a klasická hudba, rovnako ako všetko vysoké umenie, sú spomaľovačom. Ľudia si uvedomujú, že pre vlastné psychické zdravie je nevyhnutné z času na čas sa vybrať na kultúru, ponoriť sa do seba a zrelaxovať psyché aj emočno.

V júnovom vydaní magazínu Stratégie si môžete prečítať rozhovor s Matejom Drličkom, v ktorom otvorene hovorí aj o tom, ako Viva Musica!, napriek tomu, že je najväčším letným festivalom klasickej hudby na Slovensku, začína každý rok od nuly, prečo má vysoké umenie vo všeobecnosti veľký problém nájsť si zdroj obživy, a tiež o tom, prečo by si prial viac osvietených marketérov. 

Viva Musica!

01 - Modified: 2020-10-05 16:34:23 - Feat.: 0 - Title: Prial by som si viac osvietených marketérov, hovorí Matej Drlička, riaditeľ festivalu Viva Musica! 02 - Modified: 2019-07-09 13:16:09 - Feat.: 0 - Title: Myslíme si, že vieme o technológiách dosť. Nie je to tak, hovorí organizátor festivalu IXPO
01 - Modified: 2022-03-22 17:09:01 - Feat.: - Title: Covid priniesol tiež virtuálne ochutnávky 02 - Modified: 2022-03-11 13:09:39 - Feat.: - Title: Štefan Kozák z Creative PRO: Emócia sa dá dať aj do online eventu 03 - Modified: 2021-12-15 17:40:19 - Feat.: - Title: Volám sa Laia. Do tradičného sveta eventov prinášam digitalizáciu 04 - Modified: 2022-01-10 17:25:18 - Feat.: - Title: Spojili sme reálne prostredie s online priestorom 05 - Modified: 2021-10-20 15:46:17 - Feat.: - Title: Budějovický Budvar priniesol nevšedný zážitok. Krajina, kde pivo rastie na stromoch, zožala úspech
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 16:27