Meno internetového gigantu vzniklo pri diskusii zakladateľa firmy Larryho Paga s absolventmi Stanfordskej univerzity. Jeden z návrhov znel "googolplex", jedno z najdlhších čísel (desať na desiatu, to celé na stú). Jeden zo študentov ho zle vyslovil, a tak ako "preklep" vzniklo meno Google, ktoré si potom Page zaregistroval ako názov svojej firmy, píše Independent.Pixabay
StoryEditor

Google ponúka konkurentom možnosť získať štatút predvoleného vyhľadávača

05.08.2019, 08:31
Autor:
(čtk)(čtk)
Niektorí už plán kritizujú.

Americká spoločnosť Google umožní svojim rivalom kúpiť si možnosť získať štatút predvoleného vyhľadávača v nových prístrojov s operačným systémom Android ponúkaných v Európe. Google to dnes oznámil na svojom blogu. Návrh je ďalšou snahou firmy odvrátiť hrozbu nových sankcií od Európskej komisie (EK) za protimonopolné správanie. Prevádzkovateľ slovenského vyhľadávača Zoznam však agentúre Reuters povedal, že zatiaľ nie je jasné, aký vplyv bude táto ponuka mať.

Nové inteligentné telefóny a tablety s Androidom predávané v Európe od začiatku roku 2020 umožnia vybrať si predvolený vyhľadávač zo štyroch ponúk, uviedol Google. Poskytovatelia vyhľadávačov pritom budú môcť v aukcii Googlu súťažiť o miesto na "obrazovke výberu".

Pred prvým použitím sa používateľom zobrazí obrazovka výberu s ponukou štyroch vyhľadávačov a spotrebitelia si sami vyberú, ktorý z týchto vyhľadávačov preferujú. Jedným z ponúkaných vyhľadávačov bude Google a na zvyšných troch miestach sa objavia vyhľadávače tých, ktorí pre danú krajinu predložia najvyššiu ponuku.

Ponuka Googlu prichádza po minuloročnej pokute 4,34 miliardy eur, ktorú firma dostala od Európskej komisie za to, že blokuje konkurenciu, pretože do smart telefónov a notebookov s Androidom predinštalovala svoj prehliadač Chrome a vyhľadávacej aplikácie Googlu. EK uviedla, že bude celý proces pozorne sledovať.

"Rozhodnutie ponúka konkurenčným poskytovateľom vyhľadávania možnosť uzavrieť exkluzívnu predinštalačnú dohodu s výrobcami smart telefónov a tabletov. To nebolo skôr možné," povedal hovorca EK. "Videl som v minulosti, že obrazovka výberu môže byť účinným spôsobom, ako podporiť možnosť výberu pre používateľov."

Bývalý riaditeľ Zoznamu a terajší partner konzultačnej firmy poskytujúcej poradenské služby Michal Feix uviedol, že je ťažké komentovať niečo na základe snímky obrazovky a niekoľkých viet. Google podľa neho zatiaľ Zoznam nekontaktoval a predpokladá, že ani ďalšie firmy, takže je nutné počkať, až budú známe všetky dôležité detaily.

Niektorí ďalší konkurenti ale už plán Googlu kritizujú. Prevádzkovateľ nemeckého vyhľadávače Ecosia uviedol, že Google si vytvára nový zdroj príjmov. Nariadenie EÚ tak síce bude slovne plniť, podstata tohto nariadenia však splnená nebude.

"Ak sa rozhodneme vstúpiť do aukcie a platiť Googlu za privilégium byť možným vyhľadávačom v systéme Android, bude to pravdepodobne na úkor miliónov stromov, ktoré by sme inak mohli vysadiť," povedal generálny riaditeľ Christian Kroll. Ecosia sa označuje za etický vyhľadávač a svoj zisk používa na vysádzanie stromov.

Návrh kritizuje aj ďalší nemecký vyhľadávač Cliqz. "Ak vyhrá zákazku ten s vyššou ponukou a nie ten najlepší vyhľadávač, potom najväčším porazeným sú používatelia. Voľba by mala byť o výbere toho, ktorý dáva najviac súkromie alebo je najviac inovatívny," vyhlásil generálny riaditeľ Marc Al-Hames.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 16:16