BMW
StoryEditor

Útek na slobodu. BMW uvádza príbeh z čias, kedy bol Berlín rozdelený múrom

05.10.2019, 11:00
Autor:
(pš)(pš)
V hlavnej úlohe je miniauto, ktoré pomohlo k úteku zopár ľuďom.

Emotívny príbeh uviedla značka BMW. Video je z obdobia, kedy Berlín rozdeľoval Berlínsky múr na západnú a východnú časť. V hlavnej úlohe je mini vozidlo BMW Isetta, ktoré pomohlo z NDR do Západného Berlína previesť deväť ľudí. Príbeh je založený na skutočnej udalosti, ktorú zažili Klaus-Günter Jacobi  - sprievodca Múzea Berlínskeho múra a jeho priateľ Manfred Koster.

Príbeh sa odohráva v roku 1964. Jacobiho rodina odišla z východnej časti mesta už v roku 1958, tri roky pred postavením Berlínskeho múru. Keď ho však priateľ Manfred Koster požiadal, aby mu pomohol s útekom z NDR, vymyslel odvážny plán. Na útek malo poslúžiť jeho vozidlo BMW Isetta. Miniatúrne kupé merajúce iba 2,3 metra na dĺžku a 1,4 metra na šírku malo u pohraničných vojakov vzbudiť minimálne podozrenie. Aspoň taký bol zámer. Miesto úkrytu vzniklo za sedadlami a hneď vedľa motora. Automobilový mechanik Jacobi vozidlo prestaval vo svojej bývalej cvičnej dielni.

Film The Small Escape ukazuje, ako sa BMW Isetta zmenilo na únikové vozidlo a ako sa odohral riskantný prechod cez hranice. Napínavý historický príbeh vytvorili režisér Alex Feil, kameraman Khaled Mohtaseb a filmový scénograf Erwin Prieb. Rekvizity, kostýmy, vozidlá a celé ulice postavili v Budapešti, kde tak vznikla verná kópia Berlína šesťdesiatych rokov. "Náš film obdivuje odhodlanie a odvahu ľudí, ktorí stoja za týmto úspešným útekom,” povedal Jens Thiemer, šéf BMW Brand Management.

BMW Isetta poslúžilo ako únikové vozidlo ešte ôsmym ľuďom, ktorí unikli z NDR na Západ.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 06:20