Torsus Praetorian 4x4 je terénny autobus určený na prevoz osôb a vybavenia v najnáročnejších terénnych podmienkach. Návrh vozidla vytvorený dizajnovým štúdiom WERKEMOTION vychádza z technického základu nákladných automobilov značky MAN. Vozidlo sa vyrába na Slovensku v obci Horné Srnie. Okrem základného dizajnu štúdio navrhlo vyše 20 variácií, ktoré sú špeciálne prispôsobené pre potreby záchranných misií, na použitie ako zdravotnícke či hasičské vozidlo a vozidlo pre bezpečnostné zložky.Národná cena za dizajn
StoryEditor

Poznáme najlepší produktový dizajn na Slovensku. Pozrite si víťazov Národnej ceny za dizajn 2019

11.10.2019, 21:05
Autor:
hrnhrn
Víťazov vyhlásili v bratislavskej Design Factory.

Slovenské centrum dizajnu a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky vyhlásilo dnes večer, 11 októbra, v bratislavskej Design Factory víťazov súťaže Národná cena za dizajn. Ocenenie sa striedavo udeľuje za produktový a komunikačný dizajn.

Rok 2019 patril produktovému dizajnu a prihlasovať sa do neho mohli práce, ktoré vznikli v priebehu rokov 2017 a 2018. Verejnosť si môže výber z prihlásených prác pozrieť na už prebiehajúcej výstave finalistov Národnej ceny za dizajn 2019 do 1. decembra.

​O ocenených prácach rozhodovala porota v zostave Michal Froněk (CZ), Petteri Kolinen (FIN), Marián Laššák (SK), Mária Hriešik Nepšinská (SK), Jakub Pollág (SK), Bettina Steindl (AT) a Klára Šumová (CZ). Z ich výberu vzišiel výber prác, ktoré postúpili na výstavu NCD 2019, kde je možné vidieť celkovo 51 prác finalistov.

Kurátor výstavy NCD 2019 Marián Laššák hodnotí, ktoré práce v ňom výraznejšie zarezonovali: „Pre mňa osobne bola najzaujímavejšou kategória študentského dizajnu, kde sa objavili viaceré projekty, ktoré ma pozitívne potešili svojím sviežim a nekonvenčným prístupom a v kategórii profesionálov niektoré projekty tiež zarezonovali výraznejšie – myslím, že nielen v mojom prípade, práve pre komplexnosť riešenia a ich špičkovú profesionalitu.”

Riaditeľka Slovenského centra dizajnu Mária Rišková: „Oceňovanie výsledkov kreativity nie je jednoduché, stretávajú sa s tým kolegovia vo všetkých odboroch kultúry. Všeobecne sa súťaže zúčastňuje okrem časom overených firiem a výrobcov predovšetkým mladšia až stredná generácia tvorcov dizajnu, ktoré majú najväčší záujem na prezentácii svojej tvorby. Ocenením získavajú autorky a autori dizajnu i výrobcovia cenné body v najťažšej súťaži – na trhu.”

Národná cena za dizajn (NCD) je udeľovaná už od roku 1993, vtedy ešte pod názvom Dobrý dizajn. Súťaž je určená všetkým polohám dizajnu. Tento rok sa súťažilo v troch kategóriách: profesionálny dizajn za výrobky, produkty, diela uvedené na trh a študentský dizajn za projekty od študentov kreatívnych odborov z oblasti dizajnu. Tretia kategória podlieha premenám, z experimentálnej sa pred dvomi rokmi stala kategória dizajn s pridanou hodnotou za spoločensky a technologicky významné diela, ale aj za projekty vytvorené bez spolupráce s klientmi. Osobitne sa udeľujú ceny napríklad za kultúrny prínos v oblasti dizajnu alebo cena poroty. V spolupráci so združením Repairably SCD udelilo aj osobitnú cenu za opraviteľný dizajn a ako špeciálnu cenu SCD cenu za mimoriadny prínos v oblasti výskumu dizajnu jednej z najvýznamnejších osobností výskumu na Slovensku, Ive Mojžišovej.

01 - Modified: 2020-05-05 14:29:52 - Feat.: - Title: Vyhlásili 17. ročník národnej ceny za dizajn v oblasti komunikačný dizajn 02 - Modified: 2018-10-13 08:09:33 - Feat.: - Title: Toto je najlepší komunikačný dizajn na Slovensku 03 - Modified: 2018-06-29 12:55:34 - Feat.: - Title: Národná cena za dizajn 2018 – Komunikačný dizajn pozná svojich finalistov aj víťazov 04 - Modified: 2017-07-07 07:49:33 - Feat.: - Title: Vyhlásili nový ročník Národnej ceny za dizajn. Je zameraný na produktový dizajn 05 - Modified: 2017-07-05 11:07:42 - Feat.: - Title: Dizajnéri, prihláste sa! Národná cena za dizajn je otvorená do 17. júla
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 05:46