Amazon
StoryEditor

Amazon stiahol z predaja vianočné ozdoby s obrázkom koncentračného tábora

03.12.2019, 07:39
Autor:
(čtk)(čtk)
Poľské múzeum označilo produkty za neúctivé voči pamiatke obetí.

Americký internetový predajca Amazon po protestoch poľského múzea stiahol z predaja vianočné ozdoby s vyobrazením nacistického vyhladzovacieho a koncentračného tábora v Osvienčime, kde podľa historikov nacisti zavraždili viac ako milión ľudí. Internetový gigant oznámil, že tovar už na jeho internetovej stránke nie je k dispozícii.

Internetový obchod ponúkal ozdoby, otvárače fliaš či podložky pod počítačové myši s vyobrazením tábora, vrátane železničnej odbočky vedúce k bráne s nešťastne presláveným nápisom Arbeit macht frei (Práca oslobodzuje), ako aj snímky plotu s ostnatým drôtom a väzenských barakov.

Podľa štátneho múzea, ktoré spravuje areál bývalých táborov Osvienčim a Osvienčim-Brezinka, je predaj podobných predmetov nevhodný. Múzeum ho označilo za poburujúce a neúctivý voči pamiatke obetí, a požiadalo Amazon, aby tovar z predaja stiahol.

Používatelia na Twitteri upozorňujú aj na ďalšie produkty s vyobrazením vyhladzovacieho tábora. 

Nemeckí nacisti koncentračný tábor v Osvienčime vytvorili v roku 1940, spočiatku kvôli väznenia Poliakov. O dva roky neskôr vznikol tábor Osvienčim-Brezinka, ktorý sa stal hlavným miestom hromadného vyhladzovania Židov. Nemci v Osvienčime zavraždili najmenej 1,1 milióna ľudí, najmä Židov, ale aj Poliakov, Rómov a sovietskych vojnových zajatcov. K väzňom osvienčimských táborov patrilo na 50 000 československých občanov - Židov, politických väzňov a Rómov. Prežilo ich asi 6 000.

Múzeum na území bývalých táborov, ktoré na konci januára 1945 oslobodili sovietski vojaci, funguje od roku 1947. V roku 1975 bol niekdajší tábor zaradený na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Vlani múzeum navštívilo viac ako dva milióny ľudí

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 07:43