Star Wars
StoryEditor

Sci-fi sága Star Wars vyvrcholí 42 rokov od premiéry prvého dielu

17.12.2019, 08:35
Autor:
(čtk)(čtk)
Ďalší diel Star Wars: Vzostup Skywalkera sa v kinách objaví 19. decembra.

Krátko pred premiérou ďalšieho dielu Star Wars: Vzostup Skywalkera ponúkame niekoľko základných informácií, ktoré by mal každý o populárnej filmovej sérii vedieť. 

Prvý diel série Star Wars (Hviezdne vojny) sa objavil v roku 1977 kedy sa stal popkultúrnym fenoménom a v dnešnej dobe už môžeme tvrdiť, že prekročil hranice filmu. 

Užasnutým filmovým fanúšikom ponúkol dovtedy nevídané akčné súboje kozmických lodí, svetelné meče či najrôznejšie vesmírne rasy. Diváci už desiatky rokov hltajú príbeh Anakina Skywalkera, ktorý musí prejsť prerodom v najväčšieho zloducha galaxie Dartha Wadera, jeho syna Luka Skywalkera, princeznej Leiy, Obi-Wana Kenobiho, Hana Sola alebo v najnovšej trilógii Kyla Rena a bojovníčka Rey.

Po celom svete zarobili Hviezdne vojny podľa odhadu doteraz vyše 65 miliárd dolárov. Z toho asi 56 miliárd tvorí predaj postavičiek, tričiek, komiksov, počítačových hier, hrnčekov a ďalších vecí, na ktorých sa objavili motívy zo Star Wars. V súčasnosti je veľkým finančným zdrojom celej značky napríklad seriál Mandalorianov z prostredia Hviezdnych vojen. V kinách doterajšie diely ságy zarobili vyše deväť miliárd dolárov a niektoré z dielov patria medzi najvýnosnejšie filmy všetkých čias.

Obrovský úspech u divákov zaznamenal už prvý diel (dnes štvrté pokračovanie ságy s podtitulom Nová nádej), ktorý mal premiéru v roku 1977. Tri roky po prvom dieli prišlo pokračovanie nazvané Impérium vracia úder (dnes piaty diel). Číslovanie vyzerá na prvý pohľad trochu nezmyselne, ako tretí v poradí totiž diváci videli šiesty diel a vyvrcholenie ságy, Návrat Jediho (1983). Keď režisér, scenárista a producent Georg Lucas s Hviezdnymi vojnami začínal, mal vraj v hlave pripravenú deväťdielny ságu, kvôli náročnosti trikov ale začal natáčať od prostriedku.

Na prvé tri diely príbehu z preďalekej galaxie si ale diváci museli počkať vyše 15 rokov. Už v roku 1997 sa na plátna vrátila pôvodnú trilógia s vylepšenými trikmi a scénami navyše. O dva roky neskôr bola hotová Epizóda I - Skrytá hrozba, ktorou celá sága začína. Kritika a skalní fanúšikovia ju ale neprijali s nadšením, a len o trochu lepšieho prijatia sa v roku 2002 dostalo Epizóde II - Klony útočia. Za najvydarenejší z nových dielov je považovaná Epizóda III - Pomsta Sithov, ktorá mala premiéru v roku 2005.

Po premiére Pomsty Sithov považoval Lucas ságu za uzavretú a povedal, že "natočil jeden príbeh, ktorý začal a skončil". Situácia sa zmenila v roku 2012, kedy spoločnosť Walt Disney & Co kúpila produkčnú firmu Lucasfilm, čím získala práva na natočenie ďalších dielov Hviezdnych vojen. Lucas tým umožnil, aby sa ku Star Wars dostala nová generácia filmárov. Záujem točiť pokračovanie ságy už nemal. "Jediné, čo by som z toho mal, je, že by som natočil film a potom by ma všetci len skritizovali," povedal.

Réžie sa ujal J. J. Abrams, ktorý patrí k najvplyvnejším producentom a režisérom v Hollywoode. Stojí za televíznym seriálom Stratení a pre konkurenčné štúdio Paramount nakrútil dva filmy inšpirované televíznym seriálom Star Trek.

Snímka Star Wars: Sila sa prebúdza, ktorá mala premiéru v decembri 2015, je siedmym dielom ságy a prvým dielom novej filmovej trilógie. Predstavuje návrat ku koreňom pôvodnej ságy a odohráva sa zhruba 30 rokov po udalostiach filmu Epizóda VI: Návrat Jediho. Veľké herecké mená zostali - na plátna kín sa vrátili hviezdy zo série Harrison Ford, Carrie Fisherová a Mark Hamill. Snímka zaznamenala obrovský úspech, so ziskom cez dve miliardy dolárov je štvrtým najziskovejším filmom všetkých čias.

V decembri 2016 mala premiéru snímka Rogue One: Star Wars Story, ktorú nakrútil tvorca Godzilly Gareth Edwards. Je prvou snímkou ​​zo série Anthology zo sveta Star Wars a ide o takzvaný spin-off, teda príbeh odvodený od hlavnej línie projektu, ktorý rozvíja jeden jej motív. Dej snímky sa odohráva krátko pred udalosťami Star Wars: Epizóda IV - Nová nádej z roku 1977. Ďalší takzvaný spin-off Solo: Star Wars Story, ktorý nakrútil režisér Ron Howard, bol do kín uvedený v roku 2018 a predstavuje sympatického hviezdneho lumpa Hana Sola v čase jeho mladosti pred stretnutím s hlavnými hrdinami série Hviezdnych vojen.

Medzi tým mal v decembri 2018 premiéru ôsmy a doteraz posledný diel série nazvaný Star Wars: Poslední Jediovia, ktorý natočil režisér Rian Johnson. Aj tento diel sa stal kasovým trhákom. Deviaty diel Star Wars: Vzostup Skywalkera, ktorý mieri do kín, má rozsiahly príbeh uceliť.

Fanúšikov hviezdnej ságy zarmútila decembri 2016 správa o úmrtí americkej herečky Carrie Fisherovej, ktorá v kultovej sci-fi sérii stvárnila princeznú Leiu. Natáčanie všetkých scén do zatiaľ poslednej epizódy ale stihla dokončiť.

01 - Modified: 2019-11-14 11:02:22 - Feat.: 0 - Title: Samsung vo vianočnej spolupráci spája sily so Star Wars 02 - Modified: 2019-11-21 10:24:22 - Feat.: 0 - Title: Cinema City si pre návštevníkov kina pripravila špeciálne aktivity 03 - Modified: 2019-11-30 05:46:37 - Feat.: 0 - Title: Kaufland štartuje galaktickú vianočnú kampaň so Star Wars 04 - Modified: 2019-12-03 07:48:50 - Feat.: 0 - Title: 8 tipov na decembrové kinopremiéry: romantické aj hororové Vianoce a záver Star Wars
01 - Modified: 2020-07-15 12:01:25 - Feat.: - Title: HBO GO zaraďuje do ponuky kompletnú ságu Star Wars 02 - Modified: 2019-12-25 09:24:33 - Feat.: - Title: Nové Hviezdne vojny zarobili počas premiéry "len" 374 miliónov dolárov 03 - Modified: 2018-02-07 10:10:38 - Feat.: - Title: Tvorcovia Game of Thrones zrežírujú nové filmy Star Wars 04 - Modified: 2017-12-10 11:24:20 - Feat.: - Title: V Los Angeles mal svetovú premiéru ďalší diel Star Wars 05 - Modified: 2017-04-15 09:40:29 - Feat.: - Title: Teaser nových Hviezdnych vojen je vonku. Neprezradí však nič z deja
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 05:25