StoryEditor

Riešenie tendrov je jednou z priorít KRAS-u. Ako to vidia zástupcovia agentúr?

06.01.2020, 07:00
Autor:
(pš)(pš)
Podľa nich je problémov hneď niekoľko.

Jednou z priorít Klubu reklamných agentúr Slovenska je riešenie tendrov. Potvrdila nám to v rozhovore aj jeho nová prezidentka Zuzana Ďurčeková: "Začali sme o tendroch hovoriť len z jedného dôvodu, aby sme odtabuizovali tému. Chceme, aby tí, čo tendre pripravujú, plne porozumeli, čo to pre nás znamená – personálne, časovo, obchodne – a tak k tomu pristupovali, to jest zodpovedne." 

Ďurčeková upozornila na výsledky prieskumu, ktorý KRAS realizoval. Vysvitlo z neho, že v prepočte v každej KRAS agentúre pracuje približne osemnásťčlenný tím celý jeden mesiac z roka len na zadaniach z tendrov. "No a tendre – ak ich nevyhráte, sú pro bono. A keď si vezmete, že niektoré tendre sú z kategórie „rozmar“ alebo „však urobme si prieskum nápadov“, tak je pochopiteľné, že potrebujeme o veciach spoločne hovoriť. Je to o edukácii," vysvetľuje prezidentka KRAS-u. 

Čo považujú agentúry za najväčší problém otázky týkajúcej sa tendrov?

archív
František Toman
CEO
Istropolitana Ogilvy

Asi začnem od začiatku. V poslednom čase začíname veľmi pociťovať nedostatok kvalitných ľudí v reklamnej brandži. Prvý dôvod je, že reklama prestáva byť atraktívna pre mladých talentovaných ľudí, ako to bolo v minulosti. Veď napríklad nástupný plat v reklamnej agentúre je rovnaký ako skladníka vo veľkosklade alebo robotníka v automobilovom priemysle. A tí, čo v nej dnes ešte pracujú, pre stres a enormnú záťaž odchádzajú do pokojnejších a menej stresujúcich oblastí. Jedným, a nie jediným dôvodom, ktorý tomu napomáha, je aj správanie zadávateľov. Sledujeme z roka na rok, že zadávatelia alebo ich obstarávania vyžadujú od agentúr čím ďalej, tým viac práce pri rovnakých alebo znižujúcich sa rozpočtoch a agentúry musia hľadať všetky vnútorne rezervy, aby tento trend ustáli. Veľakrát to má vplyv na stagnáciu platov, zvyšovanie záťaže jednotlivcov, skracovanie času na kreovanie, menej priestoru na vzdelávanie a podobne. A keď do tohto stavu vstúpi potreba účasti v tendri, tak táto záťaž a stres ešte viac eskalujú, a to všetko je voda na mlyn, aby šikovní ľudia hľadali uplatnenie mimo reklamy. Lenže pre agentúry je nevyhnutná účasť v tendroch, nielen z dôvodov rastu, u niektorých agentúr aj z existenčných dôvodov.

Problém je v tom, že na Slovensku je ešte veľa neefektívnych tendrov, kde je obrovské množstvo pozvaných agentúr, veľa kôl alebo tendrovanie každého projektu, namiesto výberu agentúry na dlhšie obdobie a podobne. Toto odčerpáva agentúram veľké zdroje, ktoré potom niekde inde chýbajú a zároveň vyčerpávajú ľudí v agentúrach.

A preto vznikla na KRAS-e potreba nastavenia korektnejších alebo, ako to my nazývame, férovejších podmienok pri tendrovaní, ktoré neobmedzia právo zadávateľov si vyberať a mať na výber z viacerých možností, ale na druhej strane tendrovanie na základe takýchto podmienok zníži neefektivitu tendrovania a ušetrené zdroje zostanú v agentúrach na stabilizáciu ľudských zdrojov.

archív
Rasťo Bahurinský
CEO
THIS IS LOCCO

Tender ako taký v jeho určitých bodoch bol a stále je problém, o ktorom sa vlastne neustále hovorí, ale pocitovo sa nič nemení. A nič sa ani nezmení, ak sa nestanovia presné pravidlá pre zadávateľov a rovnako aj pre agentúry. To, ako vyzerajú tendre v súčasnosti, nie je iba vina zadávateľov, ale vo veľkej miere aj samotných agentúr, ktoré sú ochotné vstupovať do nevhodne nastavených tendrov.

Je potrebné nastaviť presné podmienky, za akých sa agentúra tendra zúčastní. Samozrejme, toto je možne len pri agentúrach, ktoré sú napríklad členmi KRAS-u alebo ADMA. Ak budú agentúry poctivo dodržiavať nastavený systém, bude nútený aj zadávateľ pristúpiť na stanovené podmienky, ak chce mať vo výberovom konaní top agentúry. Klient, ktorý pozve do tendra 15 agentúr, nie je ochotný oznámiť počet konkurenčných subjektov, nepredstaví budgetové mantinely a požaduje výstup za dva týždne, by mal naraziť na jednohlasné „NIE“ zo strany oslovených agentúr. A to tu ešte nechcem rozvádzať tému skicovné, ktoré dokáže byť samozrejmosťou v iných odvetviach, ale u nás je to skoro ako zázrak.
Ak to teda zhrniem, tak aktuálne ani samotné reklamné agentúry nie sú jednotné v tom, ako by chceli mať tendre nastavené. Ak sa toto podarí a agentúry to budú dodržiavať, som si istý, že sa to veľmi skoro odzrkadlí aj na samotných podmienkach tendrov.

archív
Daniel Bradáč
CEO
GENERATIONS BRANDING AGENCY

Nevedomosť klientov v tom, ako funguje agentúra. Klient málokedy tuší, ako pracuje agentúra v tendri, čo všetko to znamená, procesne, ľudsky, finančne a nasadením. Sú to jednoducho veľké a rizikové investície.

Nevedomosť klientov v tom, čo chce a potrebuje značka. Ak klient náhodou ešte presne nevie, čo chce a iba skúša, alebo má povinnosť iba kvôli procurementu robiť tender, alebo je pozícia človeka, ktorý tender zadáva, bez kompletnej znalosti toho, čo chce firma a značka, alebo je ten človek junior. To všetko sa podpíše na výstupe. A v konečnom dôsledku sa klient oberá o kvalitu.

Nevedomosť klientov, ale aj agentúr v tom, ako naozaj funguje marketing. Dnes je synonymom marketingu, bohužiaľ, často iba komunikácia a ľudia, ktorí riešia tendre vo firmách, nemajú reálny vplyv na biznis. Proste si kupujú „výsek služby“. Agentúry zas nemajú expertov na marketing a ich záujem je zúžený na komunikáciu a kampane. Máme rozsiahle skúsenosti s riadením veľkých značiek a sme radi, že sú naši klienti našimi partnermi a konzultujeme vo firmách všetky oblasti, ktoré súvisia zo značkou s jediným cieľom – vybudovať silný úspešný biznis s hodnotnou značkou na trhu.

Takéto sú názory na tendre zástupcov agentúr:

01 - Modified: 2024-01-11 14:11:16 - Feat.: - Title: Agentúry sa dnes rešpektujú a vedia sa vzájomne oceniť, hovorí prezident KRAS 02 - Modified: 2023-12-11 13:21:38 - Feat.: - Title: Iniciatíva Férového tendra: Férovosť šetrí čas aj peniaze 03 - Modified: 2023-09-07 07:31:08 - Feat.: - Title: Ak dokážeme na Zlatom klinci zahodiť egá a ukázať na tie najlepšie práce, bude to dobre strávený čas 04 - Modified: 2023-07-27 14:46:38 - Feat.: - Title: Rebríček Top Advertising Agencies Slovakia aj tento rok odhalí najlepšie agentúry 05 - Modified: 2023-08-01 09:13:46 - Feat.: - Title: Ani brand, ani performance. Jedno bez druhého jednoducho nefunguje, hovorí Alexander Smik
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 10:51