Youtube
StoryEditor

Rebríčku YouTube Ads Leaderboard 2019 kraľuje agentúra Zaraguza

24.01.2020, 12:00
Autor:
TSTSpzpz
Pozrite si desiatku najúspešnejších slovenských reklám.

Už tretíkrát máme na Slovensku možnosť vidieť, komu sa z pohľadu reklamnej kampane darilo na slovenskom YouTube v uplynulom roku najviac.

Rebríček YouTube Ads Leaderboard 2019 ovládla kreatívna agentúra Zaraguza, ktorá sa postarala o víťazné spoty pre klientov AXE, Popradská káva a Rexona. V online svete reklamy na YouTube zasahujú až 70 percent slovenskej populácie.

Úspešnými začínajú byť dlhodobé obsahové projekty, ako je tomu u Maybelline alebo McDonald’s. Čo sa ale nemení je dôraz na zvukovú stopu a známe tváre.  

„Rovnako ako v minulom roku, aj tentokrát sa veľmi výrazne presadili spoty pracujúce s vtipom a humorom, ktorý patrí, rovnako ako hudba, k tým dlhodobo najúspešnejším stavebným prvkom,“ komentuje tohtoročný YouTube Ads Leaderboard rebríček Petr Houzar, Branding & Agency Lead Googlu pre Českú republiku a Slovensko. „Až 95 percent reklamy na YouTube je prehratých so zvukovou stopou, preto je hudba, prípadne voiceover veľmi dôležitým prvkom a dokáže diváka pri reklame udržať. Na výraznú hudbu vsadila polovica z ocenených prác,“ dodáva. 

Funkčným prvkom je aj obsadenie známej tváre, v našom prostredí ideálne s dosahom ako na Slovenskú, tak Českú republiku. Axe pre svoju česko-slovenskú kampaň využilo najslávnejšieho lokálneho youtubera GogoMana. Rexona zase stavila na istotu a jej kampaňovou tvárou bol raper Rytmus. Skvelý ťah sa podaril výrobcovi energetického nápoja Tiger, ktorý si za svoju reklamnú tvár zvolil zápasníka MMA Attilu Végha, ktorého súboj s jeho českým náprotivkom bol jedným z najsledovanejších online prenosov minulého roka. 

 Na prvých troch priečkach sa dominantne umiestnila už spomínaná Zaraguza."Keď sme zakladali Zaraguzu, našou filozofiou bolo robiť kampane, ktoré neotravujú a predávajú. Žiaľ, stále žijeme v dobe, kedy sa marketéri viac spoliehajú na otravovanie zákazníkov a zaplatenie si pozornosti. O to viac ma teší, keď majú naši klienti odvahu bojovať proti tejto ortodoxii a dávajú nám príležitosť využívať platformu Youtube v plnej miere.  Aj vďaka tomu sa naše kampane pravideľne umiestňujú v tomto prestížnom rebríčku. Youtube je práve to prostredie, ktoré vám dá úprimný feedback, či reklama u spotrebiteľov rezonuje, alebo sa musí spoliehať na veľký mediálny rozpočet, ” vysvetlil Michal Pastier, Group Creative Director Zaraguza CZ a SK. 

1. miesto

GOGO feat. AXE – ALKOSEBAVEDOMIE

Značka: AXE
Kreatívna agentúra: Zaraguza
Mediálna agentúra: Mindshare

2. miesto

Popradská káva: Spoznajte múdrosť Pravého kávičkára

Značka: Popradská káva
Kreatívna agentúra: Zaraguza
Mediálna agentúra: Zaraguza

3. miesto

Rexona: Mesto je tvoje fitko

Značka: Rexona
Kreatívna agentúra: Zaraguza
Mediálna agentúra: Mindshare

4. miesto

Najkrajšie spoločné Vianoce I COOP Jednota I 2019

Značka: COOP Jednota
Kreatívna agentúra: Jandl
Mediálna agentúra: Jandl

5. miesto

Tiger Challenge: Attila Végh plní výzvu!

Značka: Tiger Energy drink
Kreatívna agentúra: Inhouse
Mediálna agentúra: Inhouse

6. miesto

Lipstick challenge: kolo rtěnek | Maybelline Make-up in the City

Značka: Maybelline
Kreatívna agentúra: McCann Prague
Mediálna agentúra: Wavemaker

7. miesto

Skadiaľ som, stadiaľ som, slovenského rodu som

Značka: Harmony
Kreatívna agentúra: Elite Solutions
Mediálna agentúra: Elite Solutions

8. miesto

O2 Internet na doma je dostupný už pre 96 % obyvateľov Slovenska

Značka: O2
Kreatívna agentúra: Oliver Agency & TRIAD
Mediálna agentúra: Performics

9. miesto

S Birellom nenafúkaš

Značka: Birell
Kreatívna agentúra: TRIAD
Mediálna agentúra: Wavemaker

10. miesto

Značka: McDonald's
Kreatívna agentúra: Bubble
Mediálna agentúra: Bubble

Vyhodnotenie najúspešnejších reklamných kampaní na slovenskom YouTube prebieha v súlade s globálnymi kritériami YouTube Ads Leaderboard. Finálne poradie je zostavené na základe algoritmu, ktorý zohľadňuje počet videní, mieru organického zhliadnutia videa voči všetkým zhliadnutiam, mieru interakcie (palce či zdieľanie), čas strávený sledovaním videa a pod.

Globálne štatistiky YouTube:

  • Viac ako 1,9 miliardy prihlásených používateľov mesačne.
  • Každú minútu nahrajú používatelia YouTubu 400 hodín videa.
  • Viac ako 70 percent času stráveného sledovaním videí pochádza z mobilných zariadení.
  • Lokalizovaná verzia služby YouTube je dostupná vo vyše 90 krajinách a v 80 jazykoch.

01 - Modified: 2019-12-05 08:12:47 - Feat.: 0 - Title: YouTube: Rebríček nehudobných videí reflektuje dianie na Slovensku. Najpopulárnejší je Véghov zápas a Kočnerova nahrávka 02 - Modified: 2019-12-17 13:44:00 - Feat.: 0 - Title: YouTube Works: Inšpirujte sa víťazmi a zapojte sa do súťaže
01 - Modified: 2022-01-12 15:04:53 - Feat.: - Title: Experti z celého sveta vyzvali YouTube na boj proti dezinformáciám na internete 02 - Modified: 2021-11-12 15:52:33 - Feat.: - Title: YouTube už nebude pri videách zobrazovať počet negatívnych reakcií 03 - Modified: 2021-10-08 21:20:13 - Feat.: - Title: Google bude blokovať reklamy, ktoré spochybňujú globálne otepľovanie 04 - Modified: 2021-09-30 07:23:28 - Feat.: - Title: YouTube začne blokovať antivaxerské videá 05 - Modified: 2021-07-22 09:48:07 - Feat.: - Title: Napodobenina TikToku a Instagram Reels je tu. YouTube Shorts sú dostupné aj na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 13:32