StoryEditor

Talianski vinári protestujú proti automatu na prosecco v Londýne

09.02.2020, 17:30
Autor:
ČTKČTK
Žltý automat nainštalovala v Londýne jedna tamojšia renomovaná vinotéka.

Automat, z ktorého si ľudia v centre Londýna môžu do pristavených pohárikov nechať naliať prosecco, je tŕňom v oku talianskym vinárom.

Ich združenie na ochranu tohto bieleho šumivého vína tvrdia, že je to podvod na spotrebiteľoch v Británii, a chce kvôli tomu podať žalobu.

Žltý prístroj nazvaný Automatic Prosecco Machine (APM) nechala v Londýne nainštalovať jedna tamojšia renomovaná vinotéka. APM je narážkou na ATM, čo je v angličtine skratka pre bankomat.

Talianski výrobcovia Prosecca tvrdia, že toto víno sa smie rozlievať jedine z fliaš. Zákazníci, ktorým ho naleje automat, nevidia etiketu vína, a nemôžu tak posúdiť jeho kvalitu.

News1

​Stefano Zanette, predseda konzorcia pre ochranu kvality Prosecca, v tejto súvislosti hovorí o "podvode na účet anglických spotrebiteľov". Sťažuje sa, že rozlievať prosecco z automatu znamená veľkú ujmu pre imidž nápoja.

Kopcovitá krajina medzi mestami Conegliano a Valdobbiadene na severovýchode Talianska, z ktorej pochádza najkvalitnejšie prosecco, bola vlani v júli zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Prosecco sa stalo v zahraničí najpopulárnejším talianskym vínom.

Taliansky poľnohospodársky zväz Coldiretti upozorňuje na to, že vo svete sa vo veľkom vyrába nepravé prosecco. Na trhu sa potom objavuje pod názvami ako kressecco, whitesecco alebo crisecco a s talianskou vinárskou tradíciou nemá nič spoločné.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 06:41