Rúško si zakryjte nos a ústa a uistite sa, že medzi vašou tvárou a rúškom nie sú žiadne medzery. „Dobré je mať rúško, ktoré má tenký kovový pásik okolo nosa,“ vysvetľuje Fabiánová. Vďaka nemu sa dá košíček ľahko tvarovať, to znamená, že lepšie padne na tvár, a preto tiež lepšie tesní. Ďalšou výhodou je, že sa potom rúško príjemnejšie nosí a menej padá.Reuters
StoryEditor

Španielsko stanovilo ceny rúšok, dostupnosť tým možno zníži

24.04.2020, 18:10
Autor:
ČTKČTK
Mnohým predajcom a výrobcom sa už neoplatí rúška vyrábať ani distribuovať.

Španielska vláda vo štvrtok svojím nariadením stanovila maximálne predajné ceny pre ochranné rúška a dezinfekčné gély, aby tým odradila špekulantov. Predajcovia a výrobcovia ochranných pomôcok ale tvrdia, že štát týmto krokom zrejme dostupnosť prostriedkov ešte zníži, pretože mnohým podnikom sa už neoplatí rúška vyrábať ani distribuovať.

Podľa vládneho nariadenia sa teraz smie rúško predávať maximálne za 96 centov za kus a 150 mililitrové balenie dezinfekcie za 3,15 eura.

"Rúška nakupujem za 1,21 eura za kus. Ako ich teraz môžem predávať za 96 centov?", citoval denník El Mundo majiteľku obchodu Miriam Gomez. Obchodníčka je vraj pripravená predávať rúška za nákupnú cenu, ale nie pod cenu.

Rovnako to vidí aj výrobcovia. "Pri tejto cene nemáme žiadny zisk, neoplatí sa to. Niektoré podniky preto prestanú vyrábať," citoval denník jedného z predstaviteľov textilného priemyslu. Podľa neho je teraz v porovnaní s dobou pred vypuknutím pandémie asi šesťkrát drahší aj nákup surovín a ďalších komponentov z Číny.

Španielsko je čo do počtu nakazených koronavírusom najhoršie zasiahnutou krajinou v Európe. Zatiaľ tam registrujú na 220-tisíc infikovaných a cez 22 500 mŕtvych.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 09:50