Zdroj: Pxfuel.comZdroj: Pxfuel.com
StoryEditor

Prieskum: Slováci si home office užívajú. Hlavným dôvodom je väčšia flexibilita

20.05.2020, 09:45
Autor:
redred

Súčasný spôsob práce väčšiny ľudí pracujúcich v kanceláriách sa otriasol v základoch. Doslova zo dňa na deň, a takmer bez prípravy, začali firmy húfne zavádzať tzv. „home office“, čiže prácu z domu - a tento stav trvá viac ako dva mesiace. Spoločnosť CBRE zrealizovala rozsiahly prieskum na vzorke viac ako 1 200 zamestnancov z krajín strednej, východnej a juhovýchodnej Európy vrátane Slovenska, s cieľom získať dáta o tom, ako ľudia pracujú počas karantény. Na základe zistených výsledkov CBRE predpovedá rad významných zmien, ktoré môžeme  očakávať v oblasti práce a dizajnu kancelárií.

Údaje Eurostatu za rok 2019 ukazujú, že zhruba 3,9 percenta zamestnancov v regiónoch CEE a SEE obvykle pracuje z domu: najviac ich je v Rakúsku (9,9 percenta) a najmenej v Bulharsku (0,5 pecenta). „Je zaujímavé, že dokonca aj v Rakúsku, ktoré malo zo všetkých sledovaných krajín v našom prieskume najväčší podiel pracujúcich osôb z domu už pred pandémiou, takmer 80 percent respondentov bojuje s nastolením rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom. Do budúcna tak kancelárie zohrajú významnú úlohu, ak budú pomyselnou hranicou medzi prácou a súkromím, ale tiež miestom, kde sa osobne stretávame s kolegami či obchodnými partnermi. Presne tieto dva aspekty chýbali ľuďom v rámci práce z domu najviac. To však neznamená, že nájomcovia budú kvôli tomu vyžadovať menšie priestory,“ komentuje Oliver Galata, Head of A&T Office, CBRE Slovensko.

Sedem z desiatich zamestnancov hodnotí home office kladne, dôvodom je flexibilita

Až 73 percent ľudí z viac ako 1 200 opýtaných vníma prácu z domu pozitívne. Hlavným dôvodom je väčšia flexibilita, ktorú spomenulo až 54 percent všetkých respondentov. Až 41 percent ľudí pritom uviedlo, že im home office dodáva pocit slobody, ktorý vyplýva z lepšej kontroly nad organizáciou vlastného času.

Odpovede Slovákov a Čechov sa pritom v jednom z výsledkov nadnárodného prieskumu líšia. Celkovo 86  percent Slovákom práca z domu vyhovuje, pričom v Česku túto možnosť označilo 68 percent respondentov. Slovensko je tak v rámci všetkých 16 krajín zúčastnených v prieskume tou, ktorá si prácu z domu užíva najviac. .

Aj keď sa v prieskume ukázalo, že veľkému množstvu ľudí práca z domu vyhovuje, stále im chýba aj akási kancelárska „rutina“. V rámci všetkých krajín zamestnancom najviac chýbajú práve konverzácie s kolegami (64 percent). Ďalej je to osobný kontakt s ľuďmi (55 percent, pracovné stretnutia (51 percent) či spoločné obedy s kolegami (43 percent).

Dopyt zamestnancov po práci z domu sa zvýši

Výsledky prieskumu ukazujú, že iba 27 percent zamestnancov nemá záujem niekedy v budúcnosti pracovať z domu. Naopak, 38 percent ľuďom sa „domáca kancelária“ zapáčila natoľko, že by takéto usporiadanie chceli využívať aj naďalej aspoň jedenkrát do týždňa, 21 percent dokonca dvakrát týždenne.

Zaujímavé však je, že spomínané dva dni v týždni predstavujú pre väčšinu zamestnancov maximum. Tri a viac dní by privítalo iba 6 percent opýtaných. V tomto prípade je pomerne prekvapivý aj názor samotných zamestnávateľov. Len 4 percentá z nich sa totiž vyjadrili, že home office úplne odmietajú.

„Klasické kancelárie, ako sme ich poznali doteraz, plnia viacero funkcií. Niektoré, vzhľadom na spôsob práce a predmet ich podnikania, prejdú značnou digitalizáciou a automatizáciou a postupne zaniknú, alebo zminimalizujú svoje požiadavky na priestory. Väčšina však pretrvá, nakoľko napĺňajú predovšetkým potrebu osobnej spolupráce a osobného kontaktu. Jeden z hlavných problémov dlhodobej práce na home office je práve obmedzenie spolupráce medzi zamestnancami a vzájomného zdieľania.  Potvrdzuje to aj náš prieskum, v ktorom až 64 percent respondentom chýba sociálna interakcia a 30 percent ľudí si uvedomuje, že v rámci home office obmedzili spoluprácu s kolegami. Pritom budovanie medziľudských vzťahov a zdieľanie skúseností a hodnôt má zásadný vplyv na úspech každej firmy. Je jasné, že súčasné okolnosti povedú k väčšiemu využívaniu home office v budúcnosti, ale aj tento štýl práce bude mať svoje jasné limity,“ uzatvára Tomáš Pecek, Head of Building Consultancy v CBRE.

Prieskum sa uskutočnil v apríli tohto roku a zúčastnilo sa ho celkom 1 210 respondentov zo 16 krajín v rámci  CEE a SEE regiónov, pričom 49 percent z nich občasne pracovalo z domu už aj predtým. Celkom 90 percent respondentov sa zhodlo na tom, že pri práci z domu je najdôležitejšie práve pripojenie na wi-fi a vlastný noteboook.

01 - Modified: 2020-05-04 11:48:19 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Obrat eventových agentúr spadol o 10 miliónov eur, oživenie očakávajú až o pol roka 02 - Modified: 2020-05-15 13:08:59 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Viac než polovica slovenských školákov už chce ísť naspäť do lavíc 03 - Modified: 2020-05-18 08:08:55 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Sme skeptickí, zlepšenie svojej ekonomickej situácie nečakáme ani o pol roka
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 10:07