archív
StoryEditor

Tlak na meranie výsledkov spolupráce s influencerom sa zvýši

27.07.2020, 08:55
Autor:
pzpz
Tvrdí Linda Bezáková, Head of Content z Omnicom Media Group.

Influencer marketing naberá na sile, no napriek tomu môžeme pri pohľade na slovenský trh hovoriť o neprebádanom území. Položili sme preto niekoľko otázok odborníčke z prostredia mediálnych agentúr. Aké sú výhody spolupráce s influencermi a aká je budúcnosť influencer marketingu hovorí Linda Bezáková, Head of Content z Omnicom Media Group.

S: Čo je pri výbere influencera pre mediálnu agentúru prioritou?

Na prvom mieste uvediem relevantnosť. To znamená, že hľadáme synergie medzi influencerom, značkou a cieľom kampane alebo spolupráce. Sledujeme obsah influencera, jeho komunitu a reakcie. Samozrejme, čísla, ako je dosah, miera zapojenia publika, demografia, beriem ako štandard. V neposlednom rade pri finálnom výbere vychádzame aj z pomerne dlhodobých skúseností, kde zvažujeme aj ďalšie aspekty, ako je napríklad profesionalita pri spolupráci.

S: Pri akom type kampaní je vhodné osloviť influencera?

Určite sú to kampane spojené s budovaním a zvyšovaním brand awareness. Influencer oslovuje svoju komunitu veľmi adresným a autentickým spôsobom.

S: Aké dôležité podmienky musí influencer spĺňať, aby ste s ním začali spoluprácu?

V skratke? :-) Obsah, komunita, komunikačné skills v online prostredí, hodnotové natavenie a, samozrejme transparentnosť z pohľadu štatistík.

S: Na akej forme dohody pri spolupráci fungujete?

Z časového hľadiska dlhodobé, minimálne ročné spolupráce, alebo krátkodobé komunikčné projekty. Z pohľadu zmluvného vzťahu hovoríme o viacerých formách. Samozrejme, detailne definovaných :-)

S: Zásady, ktorých sa pri spolupráci s influencermi vždy držíte?

Zodpovednosť, relevancia, kreativita, autentický prístup influencera. V neposlednom rade profesionalita. Influencer je de facto mediálny kanál, aj keď verejnosť ho ešte tak úplne nevníma (myslím však, že v poslednej dobe sú už aj oni o niečo edukovanejší ako pred rokom) a z toho dôvodu, keďže má svoju mediálnu hodnotu musí spĺňať profesionálne kritériá. Hovorím o schvaľovacích procesoch, dodržiavaní termínov...

S: Aké obchodné ciele dokáže influencer naplniť lepšie ako ktorýkoľvek iný mediatyp? A ako ich meriate?

Záleží na nastavení a definovaní KPI ´s. Meriame viaceré parametre. Dosah, impresie, mieru zapojenia, CPT (cena za tisíc zobrazení), CPE (cena za zapojenie) a ďalšie.

S: Ak by ste mali percentuálne vyjadriť pomer kampaní za posledné obdobie, v ktorých bol využitý influencer a v ktorých, naopak, nie, koľko by to bolo?

30 : 70, samozrejme, v menších agentúrach môže byť pomer v prospech influencera podstatne výraznejší.

S: Aká je budúcnosť influencer marketingu? Kam sa spolupráca s influencermi ešte posunie?

Zvýši sa tlak na meranie výsledkov jednotlivých spoluprác a ROI (Return On Investments, teda návratnosť investícií).

S: Na čo si má značka pri spolupráci s influencerom dávať pozor?

Množstvo spoluprác, ktoré realizuje. Jeho uveriteľnosť pre publikum. Komunitu, ktorá sa okolo neho vytvára. A nezabúdať, že influencer má byť súčasťou stratégie a celkového mediálneho mixu.

Rozhovor je publikovaný v júlovom vydaní magazínu Stratégie. 

01 - Modified: 2020-06-11 10:55:24 - Feat.: 0 - Title: Prácu influencerov by sme nemali zľahčovať. Je to práca ako každá iná – aj s nadčasmi 02 - Modified: 2020-06-16 06:37:38 - Feat.: 0 - Title: Slováci budú za svojich obľúbených influencerov hlasovať v ankete 03 - Modified: 2020-07-24 12:34:55 - Feat.: 0 - Title: Najbizarnejší influencer marketing? Keď promo robí prezident
01 - Modified: 2024-03-28 08:17:15 - Feat.: - Title: Tretina príspevkov influencerov zavádza publikum, značky hazardujú s reputáciou 02 - Modified: 2024-02-09 08:00:00 - Feat.: - Title: ADMA názor: Ktoré trendy treba sledovať a na ktoré zabudnúť? 03 - Modified: 2023-10-09 15:14:13 - Feat.: - Title: Influencer marketing: Old school alebo must have? 04 - Modified: 2023-08-07 08:55:16 - Feat.: - Title: Musíme mladých pochopiť a pozerať sa na svet ich očami. Inak nás "prekuknú" 05 - Modified: 2023-06-22 09:57:17 - Feat.: - Title: Andrej Csino: Influencer si buduje v prvom rade vlastnú značku, až potom značku klienta
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 14:08