Reuters
StoryEditor

Oracle získa v aplikácii TikTok významný podiel

18.09.2020, 08:55
Autor:
ČTKČTK
Nový podnik sa bude volať TikTok Global a Američania budú tvoriť aj väčšinu správnej rady, vrátane pozície generálneho riaditeľa.

Americká softvérová spoločnosť Oracle získa 20 percentný podiel v novej americkej firme, ktorá bude prevádzkovateľom aplikácie TikTok a bude mať globálnu pôsobnosť. Plán je súčasťou dohody, ktorá by mala zabezpečiť, že TikTok bude môcť v Spojených štátoch fungovať aj naďalej. S odvolaním sa na informované zdroje to uviedol server CNBC. Prezident Donald Trump by mal rozhodnúť o osude TikToku v nasledujúcich 24 až 36 hodinách. Aplikáciu na zdieľanie krátkych videí TikTok teraz vlastní čínska spoločnosť ByteDance.

Americkí investori, teda vrátane Oraclu, by v novom podniku mali dohromady mať najmenej 60 percent akcií, povedal agentúre Reuters informovaný zdroj. Nový podnik sa bude volať TikTok Global a Američania budú tvoriť aj väčšinu správnej rady, vrátane pozície generálneho riaditeľa. O návrhoch v stredu rokovali činitelia amerického ministerstva financií.

Zatiaľ ale nie je jasné, či bude Trump s týmito návrhmi súhlasiť. V stredu totiž povedal, že sa mu nepáči myšlienka, aby mali americkí investori v novovytvorenom podniku len menšinový podiel. "Môžem vám povedať, že koncepčne sa mi to tak nepáči," povedal prezident. Personálny šéf Bieleho domu Mark Meadows povedal, že Trumpova administratíva záležitosť ešte posudzuje. Ak by TikTok po vstupe Oraclu zostal prevažne pod vplyvom Číňanov, nebolo by to v súlade s prezidentovými požiadavkami, dodal.

Trump v auguste pohrozil, že aplikáciu TikTok v USA zakáže, pokiaľ ju ByteDance nepredá. Trump boj proti TikToku zdôvodňuje obavami, že čínske vlastníctvo firmy predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť, pretože čínska vláda tak podľa neho môže získavať informácie o amerických občanoch. TikTok však tvrdí, že dáta o používateľoch z USA by s čínskou vládou nezdieľal.

Spoločnosť ByteDance podľa informácií z posledných dní americké aktivity TikToku nepredá. Oracle tento týždeň potvrdil, že namiesto toho uzavrie s firmou ByteDance partnerstvo, a pokúsi sa tak spoločné aktivity TikToku v USA zachrániť. Podľa zdrojov CNBC bude s Oraclom na transakcii spolupracovať americký maloobchodný reťazec Wal, ktorého šéf Doug McMillon by tak mal získať kreslo v novej správnej rade amerických aktivít TikToku.

Americkí investori teraz majú 40 percentný podiel v spoločnosti ByteDance, teda súčasnom majiteľovi platformy TikTok. Medzi investormi sú napríklad aj firmy Sequoia Capital a General Atlantic. Ak sa vezmú do úvahy investície Oraclu a Walmartu do novej spoločnosti TikTok Global, budú mať americkí investori výraznú väčšinu, potvrdil zdroj agentúry Reuters. Zatiaľ nie je jasné, koľko Oracle za podiel v novej firme zaplatí. Oracle ani ministerstvo financií sa k obsahu doterajších rokovaní nevyjadrili.

Trump už v stredu upustil od zámeru požadovať za umožnenie transakcie veľkú sumu peňazí. Uviedol, že jeho právnici mu oznámili, že takýto postup by bol nezákonný. "S úžasom zisťujem, že to nie je povolené," povedal Trump. "Keď sú ochotní zaplatiť vláde veľkú sumu, nie je im to dovolené, pretože neexistuje žiadna legálna cesta, ako to urobiť," dodal.

01 - Modified: 2020-09-14 08:28:29 - Feat.: 0 - Title: ByteDance platformu TikTok nepredá, spojí sa s Oraclom 02 - Modified: 2020-09-15 12:53:05 - Feat.: 0 - Title: Akcie Oracle po zverejnení prevzatia siete TikTok prudko vyskočili
01 - Modified: 2023-07-13 11:23:22 - Feat.: - Title: Po mileniáloch tu máme prvú „digital-native“ generáciu. Ako marketingovo zaujať GEN Z? 02 - Modified: 2023-05-02 08:55:35 - Feat.: - Title: Influencerka Lady Zika hovorí na sieťach o viere v Boha. Podľa sledujúcich šíri nenávisť a homofóbiu 03 - Modified: 2023-05-08 19:59:19 - Feat.: - Title: TikTok môže byť pre firmy tikajúca bomba. Pomáha značkám alebo ohrozuje ich reputáciu? 04 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov 05 - Modified: 2022-11-28 07:16:54 - Feat.: - Title: Na online nákupy minú Európania priemerne 340 eur mesačne
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 03:21