Shutterstock
StoryEditor

Eventové agentúry sa obracajú na klientov. V otvorenom liste žiadajú prehodnotiť podmienky spolupráce

24.09.2020, 09:00
Autor:
hrnhrn
Agentúry združené v BTL komunikačnej asociácii sa obracajú na klientov a zadávateľov so spoločným vyhlásením.

Pandémia COVID-u-19 priviedla viaceré odvetvia na trhu na pokraj kolapsu. Okrem medializovaného športu a kultúry je na kolenách aj eventový trh. Do stavu hibernácie sa prepol medzi prvými a spamätávať sa bude medzi poslednými. Podnikatelia, ktorí svoj biznis budovali desať či dvadsať rokov, sú zrazu bez práce a spolu s nimi tisícky ľudí v celom reťazci.

Podľa prezidenta slovenskej eventovej asociácie Tomáša Ručkaya je súčasný stav na eventovom trhu neudržateľný a pre celé odvetvie likvidačný. V dôsledku toho sa agentúry združené v BTL komunikačnej asociácii obracajú na klientov a zadávateľov so spoločným vyhlásením, v ktorom žiadajú o prehodnotenie podmienok vzájomnej spolupráce, vrátane podmienok tendrovania projektov.

V otvorenom liste navrhujú nastavenie nových podmienok, ktoré by reflektovali súčasnú situáciu. Otvorený list prinášame v plnom znení.

OTVORENÝ LIST
EVENTOVÝCH & LIVE COMM AGENTÚR SLOVENSKA ZDRUŽENÝCH V BTL KOMUNIKAČNEJ ASOCIÁCII ZADÁVATEĽOM

Súčasná situácia spôsobená pandémiou nového koronavírusu bezprecedentne likviduje slovenský eventový a live comm trh a s ním súvisiace profesie. V dôsledku toho sa agentúry združené v BTL komunikačnej asociácii obracajú na klientov a zadávateľov s týmto spoločným vyhlásením.

My, eventové agentúry združené v BTL komunikačnej asociácii, žiadame klientov a zadávateľov o prehodnotenie podmienok spolupráce, vrátane podmienok tendrovania projektov, nakoľko súčasný stav považujeme za neudržateľný a pre nás likvidačný.

V záujme zachovania existencie agentúr ako dodávateľov profesionálnych riešení a služieb v oblasti event marketingu a event managementu navrhujeme pri plánovaných alebo prebiehajúcich výberových konaniach a tiež pri príprave podujatí implementovať nasledovné:

A) S cieľom udržať zamestnanosť v agentúrach a poskytovať klientom profesionálny servis žiadame zaviesť do výberových konaní preplácanie nákladov spojených s vytváraním konceptov a ich rozpracovaním v súlade so zadaniami, ktoré sú predmetom výberových konaní.

B) Vzhľadom na postupné rušenie plánovaných podujatí, čo má extrémne nepriaznivý dopad na finančnú situáciu agentúr, žiadame o preplácanie hodinových sadzieb agentúrnych pracovníkov v súlade s hodinovými sadzbami, ktoré sú obvyklé pre profesie a agentúrne pozície podieľajúce sa na príprave a realizácii zadaných projektov a podujatí.

C) V prípade dlhodobých rámcových zmlúv navrhujeme klientom a zadávateľom zaviesť mesačné paušály pre zazmluvnené agentúry, v závislosti od rozsahu úloh, ktoré sa z titulu uzavretej zmluvy od agentúry očakávajú.

Zdôvodnenie:

Pravidelné paušály umožňujú agentúram zamestnávať nevyhnutný počet pracovníkov poskytujúcich klientovi pravidelný profesionálny servis pre priebežné podlinkové marketingové aktivity. Pokiaľ zadávatelia agentúram nijako nerefundujú čas venovaný príprave zrušených projektov, všetky s tým súvisiace náklady znášajú agentúry, ktoré sa pre absenciu príjmov dostávajú do existenčného ohrozenia.

Vyzývame klientov a zadávateľov, aby v záujme zachovania kvality a profesionality nami poskytovaných služieb a férových obchodných vzťahov súhlasili s obojstranne prijateľnými podmienkami spolupráce.

Ďakujeme.

Čo je BTLka?

BTL komunikačná asociácia („BTLka“) je spoločnou platformou pre agentúry pôsobiace v oblasti event manažmentu, live marketingu, sales promotion a príbuzných podlinkových aktivít. Asociácia vznikla v roku 2011, prezidentom je od roku 2016 Tomáš Ručkay.

V súčasnosti zastrešuje 15 agentúr. Členmi sú: BRAND ADVERTISING, COMPANY, CREATIVE PRO, E-MOTION, ELCOP, FRESH AGENCY, INSTITUTE OF PROMOTION, LEOPARD PRODUCTION, MONARCH, SPICYBROWN, WONDERICON, štatút pozorovateľa majú štyri agentúry: a3boot, All4event, PS:EVENTS a SAKMARPRO.

Členské agentúry sa zaviazali dodržiavať Etický kódex BTLky, ktorý klientom a dodávateľom dáva garanciu kvality, serióznosti a zodpovednosti.

01 - Modified: 2022-03-22 17:09:01 - Feat.: - Title: Covid priniesol tiež virtuálne ochutnávky 02 - Modified: 2022-03-11 13:09:39 - Feat.: - Title: Štefan Kozák z Creative PRO: Emócia sa dá dať aj do online eventu 03 - Modified: 2021-12-15 17:40:19 - Feat.: - Title: Volám sa Laia. Do tradičného sveta eventov prinášam digitalizáciu 04 - Modified: 2022-01-10 17:25:18 - Feat.: - Title: Spojili sme reálne prostredie s online priestorom 05 - Modified: 2021-10-20 15:46:17 - Feat.: - Title: Budějovický Budvar priniesol nevšedný zážitok. Krajina, kde pivo rastie na stromoch, zožala úspech
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 18:13