Slovak Telekom
StoryEditor

Telekom štartuje platformu ENTER, podporí digitálne vzdelávanie na Slovensku

01.10.2020, 10:15
Autor:
redred
Ide o novú platformu na zmysluplné využívanie technológií, ktorej súčasťou je aj projekt micro:bit.

Slovak Telekom spolu s partnermi štartuje vzdelávací program ENTER, ktorý umožní školám využívať najnovšie inovácie vo vyučovaní informatiky. Program poskytne školám materiálnu pomoc, zabezpečí praktické návody a učebné materiály pre žiakov i rodičov a učiteľom umožní získať potrebné zručnosti a skúsenosti. Na začiatku rozdelí Slovak Telekom cez grantový program základným a stredným školám sumu 250 tisíc € na zabezpečenie nových vyučovacích pomôcok micro:bit.

micro:bit naučí deti programovať 

Pod názvom ENTER sprístupnil Telekom novú platformu na zmysluplné využívanie technológií, ktorej súčasťou je aj projekt micro:bit, ktorý po celom svete vzbudil obrovskú vlnu záujmu. Micro:bit je miniatúrny programovateľný počítač, vďaka ktorému sa deti učia základy programovania hravým interaktívnym spôsobom a navyše podporuje ich kreativitu. Micro:bit má pritom univerzálne použitie a okrem informatiky nájde uplatnenie aj v rámci predmetov ako biológia, chémia, či geografia.

Programovateľný počítač micro:bit v roku 2016 podporila aj britská vláda a neskôr ho do škôl zaviedli Singapur alebo Dánsko a vďaka Telekomu teraz prichádza aj na Slovensko. O tom, že micro:bit má zmysel, hovoria aj čísla. Až 90 percent detí vo Veľkej Británii, ktoré si prácu s micro:bit vyskúšali, tvrdia, že naučiť sa programovať dokáže každé dieťa.

Podľa prognóz Európskej komisie bude v najbližšej budúcnosti 9 z 10 pracovných pozícií vyžadovať digitálne zručnosti. Pritom až polovica pracovných pozícií, ktoré poznáme dnes, už nebudú o 20 rokov existovať. Vzniknú však nové pracovné miesta, ktoré si budú vyžadovať digitálne zručnosti a digitálnu gramotnosť. Na tieto, ale aj ďalšie zmeny na pracovnom trhu je potrebné začať pripravovať deti už dnes.

„Digitálne technológie nám vedia významne uľahčiť život. Sú všade okolo nás a umožňujú nám pracovať s informáciami. Našou úlohou je naučiť deti s nimi pracovať zmysluplne, skúmať ich, objavovať, vyjadrovať myšlienky a tvoriť,“ povedal Dušan Švalek, riaditeľ Slovak Telekom pre Slovensko a dodáva: „To, ako bude vyzerať Slovensko o 20 rokov totiž záleží práve na novej generácii mladých Slovákov, ktorá z nových smart technológií dokáže vyťažiť maximum v prospech seba aj celej spoločnosti.“

V rámci grantového programu pre školy môžu stovky škôl zabezpečiť mikropočítače micro:bit pre svojich študentov. Zároveň môžu do programu vzdelávania zapojiť aj učiteľov, ktorí by žiakom pomáhali pri nadobúdaní digitálnych zručností.

Platforma Enter.study bude mať širokospektrálne využitie. Okrem toho, že bude nástrojom na motivovanie detí, umožní aj učiteľom a širšej verejnosti podeliť sa o rôzne náučné videá s cieľom rozšíriť si znalosti o využití micro:bitu. Vďaka platforme bude môcť široká verejnosť objavovať nové možnosti a funkcionality, ktoré mikropočítač ponúka. Katalóg videí a detailných návodov sa bude neustále rozširovať a vznikne tak rozsiahla knižnica, v ktorej bude môcť nájsť ktokoľvek ďalšiu inšpiráciu k využitiu micro:bitu. 

Radšej tvoriť, než len pozerať do mobilu

Záštitu nad vzdelávaním detí pomocou micro:bitu prevzali aj známe tváre internetu, GoGo a Patra Bene. Influenceri deťom ukážu, že programovanie je naozaj pre každého a že kreativita nepozná hranice. „Pred niekoľkými rokmi som si povedal, že už nechcem byť konzumentom, ale tvorcom. Dnes by som rád deťom ukázal, že čas sa dá tráviť aj efektívnejšie, než len swajpovaním po obrazovke. Mladí ľudia môžu vďaka projektu ENTER modelovať, dizajnovať alebo programovať a využiť všetky “cool” hračky a vychytávky, ktoré im dnešná moderná doba prináša,” doplnil GoGo.

01 - Modified: 2020-08-12 10:15:47 - Feat.: 0 - Title: Telekom v globálnej kampani s Billie Eilish búra stereotypy o mladých ľuďoch 02 - Modified: 2020-09-03 09:01:53 - Feat.: 0 - Title: Budúcnosť patrí digitálnej generácii. Ako dôkaz Telekom v kampani predstavuje známych mladých ľudí 03 - Modified: 2020-09-14 07:55:35 - Feat.: 0 - Title: Slovak Telekom oznámil zmeny na manažérskych pozíciách 04 - Modified: 2020-09-16 13:12:32 - Feat.: 0 - Title: Telekom: Predplatenka prináša plné vrecká dát a volaní
01 - Modified: 2024-03-08 13:41:27 - Feat.: - Title: Rodina je ten najdôležitejší tím, odkazuje Telekom v novej kampani s Brankom Radivojevičom 02 - Modified: 2023-10-12 10:07:46 - Feat.: - Title: Telekom si v novom spote pripomenul tragédiu na Zámockej. Hovorí, že LGBTI+ komunita nemá žiť v strachu 03 - Modified: 2023-10-10 09:34:32 - Feat.: - Title: Ako si nájsť svoju cestu k úspechu na sociálnych sieťach a neohýbať trendy 04 - Modified: 2023-09-20 12:09:54 - Feat.: - Title: Telekom v novej kampani posúva hranice nekonečna 05 - Modified: 2023-10-04 08:45:13 - Feat.: - Title: Film TV reklama: Skutočné pohodlie s WOW wifi je svieže a má super casting
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 02:17