Reštaurácia získala od zákazníkov najlepšie - vynikajúce päť-hviezdičkové hodnotenie, celkovo má 97 recenzií. Rodinný podnik si zákazníkov získal skvelým jedlo, nápojmi a milým personálom. A samozrejme pomerom kvality a ceny. "Bar sme navštívili už večer keď bol plný. Sedeli sme pri bare a barman sa o nás skvelo staral a ešte sa s nami aj zahral jednu hru so shot-mi. Miešaný nápoj bol super a ešte sme dostali aj čerstvé pukance." "Odporúča to môj najlepší priateľ, ktorý stále tvrdí, že je to jej obľúbený bar v celom vesmíre. Nechcel by som ísť tak ďaleko, ale je to pekné miesto. Čiastočne po cenovej stránke, tak si to pamätajte. Barmani sú milí, prihovoria sa a dostanete zadarmo nejakú pozornosť a tiež nejaký čaj. Naozaj idú nad rámec toho, aby ste sa cítili v podniku ako medzi priateľmi."Facebook/Spin me around
StoryEditor

Iniciatíva Zachráňme gastro! žiada o podporu. V otvorenom liste premiérovi Matovičovi navrhuje zníženie DPH

07.10.2020, 14:00
Autor:
redred
Zástupcovia reštaurácií, kaviarní a hudobných klubov navrhujú dočasné zníženie DPH na úroveň okolitých krajín.

Zástupcovia reštaurácií, kaviarní, hudobných klubov a podobných prevádzok z celého Slovenska sa obracajú na premiéra Igora Matoviča a vládu SR (ministra financií Eduarda Hegera a ministra hospodárstva Richarda Sulíka) s konkrétnym návrhom na pomoc reštauráciám. V otvorenom liste popisujú svoju situáciu spôsobenú zhoršovaním epidemiologickej situácie a následným sprísňovaním opatrení. Gastro biznisu dramaticky klesajú tržby a pociťujú veľký úbytok hostí. 

Iniciatíva Zachráňme gastro! ponúka konkrétny návrh na pomoc reštauráciám, a to dočasné zníženie DPH na úroveň okolitých krajín EÚ. V otvorenom liste žiadajú, aby bola pre gastro segment dočasne znížená na 5 percent po vzore Rakúska, Česka a Nemecka.

Iniciatíva Zachráňme gastro!

Prinášame celé znenie otvoreného listu zástupcov reštaurácií, kaviarní, hudobných klubov a podobných prevádzok združených v iniciatíve Zachráňme gastro! premiérovi Igorovi Matovičovi a ministrom:​

Vážený pán predseda vlády, vážení členovia Vlády SR.

Opäť sa na Vás obraciame ako zástupcovia reštaurácií, kaviarní, hudobných klubov a podobných prevádzok z celého Slovenska.

Gastronómia patrí a bude patriť k pandémiou najviac postihnutým odvetviam – reštaurácie sme na jar museli zavrieť ako prvé, v lete sme nesmelo začali dýchať a dnes, po dvoch mesiacoch skoro „normálu“ opäť musíme z moci úradnej obmedziť počet hostí, nepovoliť v našich podnikoch oslavy, posadiť hostí v rozostupoch a poslať domov o 22:00. Tržby nám dramaticky padajú a pociťujeme veľký úbytok hostí. A to v situácii, keď to v našom segmente výhľadovo vyzerá ešte horšie, ako počas prvej vlne korony.

Písali sme Vám na jar, že v gastronómii nemôžeme rátať s odloženou spotrebou a ani s výrobou „na sklad“, ako pri stavbách, či výrobe áut. Obedy a večere, ktoré naši zákazníci tento rok nezjedli a nápoje, ktoré nevypili, sú navždy preč. Gastronómiu nevieme vykonávať ako prácu z domu. Naše škody sú obrovské.

Sme pripravení uskromniť sa, ale i tak kriticky potrebujeme Vašu pomoc.

Vieme, že robíte čo je vo Vašich silách, aby ste postupne zavádzali stimuly a pomoc podnikateľom aj bežným občanom. Mnohé z nich sme čerpali, čerpáme a sme za ne vďační. Nie všetci ich však čerpať dokážu, a už dnes vieme, že táto pomoc nášmu prežitiu v akom – takom zdraví (nie, o ziskoch nie je ani reči) nebude stačiť, ani keď korona skončí. Máme preto pre Vás návrh, ktorým by sme spoločne predišli veľkej vlne bankrotov, konkurzov a následnému pádu mnohých pridružených firiem. Všetky tieto podnikateľské tragédie by boli nepochybne spojené s bolestným prepúšťaním našich zamestnancov, pričom prepúšťanie sa už deje a bez prijatia týchto opatrení bude v blízkej dobe prepúšťanie súčasťou každej gastro prevádzky.

Okrem kompenzácií na pokles tržieb, zamestnancov doma a nájmy potrebujeme niečo omnoho plošnejšie, čo nakopne spotrebu znížením cien, ale najmä pomôže nám vytvárať si z tých skromných príjmov, ktoré nám ostali, vankúš, aby sme nemuseli zatvárať prevádzky a rozpredávať inventár ešte pred koncom roka.

Prosíme Vás o pomoc, ktorá bude skutočnou pomocou aj pre malú reštauráciu či stánok s langošmi v Revúcej, či Svidníku bez vypĺňania papierov, ktoré, ako sami vidíte, mnohým z nás nejde.

Postrehli sme vyjadrenia pána ministra financií Hegera, ktorý má na naše návrhy dva argumenty (a na obe máme odpovede):

Argument 1: V EÚ nie je možné zvýhodňovať jeden segment nižšou daňou (naša odpoveď: už pred krízou bola DPH viacsadzbová vo všetkých krajinách EÚ, vrátane SR; reštauračné stravovanie, na rozdiel od Slovenska, je takmer všade v nižšej sadzbe; počas krízy viaceré krajiny pomohli reštauračnému sektoru dočasným znížením DPH, medzi inými aj Nemecko, Rakúsko a Česko – nie je pravdepodobné, že všetky tieto štáty dlhodobo porušujú pravidlá EÚ)

Argument 2: Úľavy pýtajú aj gastroprevádzky, ktoré ich nepotrebujú, lebo nie sú postihnuté. Preto ministerstvo (?) pripravuje iné, adresnejšie opatrenia (naša odpoveď: nepoznáme prevádzku nepostihnutú obmedzením otváracích hodín, nulovým cezhraničným turizmom, zákazom osláv, zavedením home office práce v biznis centrách a pod. O konkrétnych cielených opatreniach pre reštaurácie sme zatiaľ nič konkrétne nepočuli ani my, ani ostatní členovia komunity, a to sme povinne zo zákona zatvárali podniky už 12. marca a dnes je 6. október).

Zníženie sadzby DPH je pomoc, ktorú môžu v našom odvetví čerpať úplne všetci, nevyžaduje si žiadnu administratívnu náročnosť, nie je potrebné vytvárať komplikované schémy, bude financovaná z budúcich obratov a veľmi efektívne pomôže prežiť zdravým firmám. Bude potom na každej prevádzke, či zníži ceny a pokúsi sa o väčší dopyt, alebo ceny ponechá a zvýši si maržu. Je to fér pre všetkých, nikto nebude zvýhodnený a takto získané prostriedky pomôžu vrátiť naše gastro do normálu, od ktorého je už od marca veľmi ďaleko. Preto podporujeme aj veľmi užitočné návrhy a iniciatívu Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

Vážený pán premiér,

žiadame Vás, aby ste sa po vzore Rakúska, Česka a Nemecka zasadili o dočasné zníženie našej DPH na 5 %. Poľsko ani Maďarsko tu nespomíname, tieto krajiny majú nízku DPH už veľmi dlho. Áno, reštaurácie na Slovensku ako jedny z mála v Európe platia najvyššiu sadzbu tejto dane. A my sme pripravení ju platiť zas, len nesmieme dovtedy skrachovať.

Prosíme Vás v tejto veci o stretnutie a prajeme Vám a Vašim kolegom v týchto ťažkých časoch veľa síl.

  • Pod otvoreným listom sú podpísaní:
    Beer group SK, Linda Záhorcová
  • Bencik Culinary Group, Miriam Benčíková Kušnírová
  • Bistro St. Germain, Miroslav Masiarčin
  • Campari pizza, Eva Hromadová
  • Chefgroup, Milan Zekucia
  • Dolnozemská krčma, Silvia Roskošová
  • Fertucha, Biba Bilčíková
  • Gatto Matto, Maxim Blahovec
  • Kafe Scherz, Martin Kamenský
  • Krone Svätý Jur, Michal Kovačik
  • Medusa, Peter Štecko
  • Mondieu, Le Bistro, Republika Východu, Norbert Longauer
  • Slovak pub, Martina Hlinová
  • The Velvet, Franky B. Benian
  • Next Apache, Ben Pascoe
  • NuSpirit bar, Martin Dobiáš
  • NYC Corner, Oto Kona
  • RD TRADE - Urban Bistro; Michalska Coctail Room; Ciao Papa, Ján Hruboš
  • Pho, Thao Huong Šimeková
  • Pod kamenným stromom, Marek Kliman
  • Soho, Martin Rohoška
  • Soupa, Martina Felix Maženská
  • Tatami / Koisushi, Martin Moncoľ
  • Terkov gastro, Peter Terneny
  • Trojka, Maria Ranincova
  • Victoria reštauránt, Ľubomír Mihálik
  • partner iniciatívy: menucka.sk, Kamila Slašťanová

01 - Modified: 2020-10-07 12:19:02 - Feat.: 0 - Title: Otvorený list premiérovi Matovičovi: Nie sme komedianti, ale priemysel zamestnávajúci 220-tisíc ľudí 02 - Modified: 2020-08-21 13:06:56 - Feat.: 0 - Title: Medusa: Chráňme zákazníkov, nelikvidujme gastrobiznis 03 - Modified: 2020-10-01 10:36:42 - Feat.: 0 - Title: Slovensko sa rozsvietilo na červeno. Pridalo sa k medzinárodnej iniciatíve na podporu kultúrneho a kreatívneho priemyslu 04 - Modified: 2020-09-29 14:54:38 - Feat.: 0 - Title: Slovensko nemá osobitný program pomoci médiám kvôli koronakríze 05 - Modified: 2020-09-24 07:44:21 - Feat.: 0 - Title: Eventové agentúry sa obracajú na klientov. V otvorenom liste žiadajú prehodnotiť podmienky spolupráce
01 - Modified: 2021-05-20 05:48:25 - Feat.: - Title: Majitelia hudobných klubov a diskoték sú zúfalí. Ministerstvo hospodárstva už nechce v máji pomáhať s nájmami 02 - Modified: 2021-03-12 09:26:33 - Feat.: - Title: Zachráňme gastro!: Ukážte nám svetlo na konci tunela, keď tie peniaze tak strašne meškajú 03 - Modified: 2020-12-09 17:14:59 - Feat.: - Title: Netypický lockdown odštartuje 21. decembra. Iniciatíva Zachráňme gastro! vydala vyhlásenie 04 - Modified: 2020-11-24 12:28:45 - Feat.: - Title: Počet ubytovaných hostí klesol o 35 percent, najviac v Bratislavskom kraji 05 - Modified: 2020-10-27 10:53:06 - Feat.: - Title: BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 00:11