Tatra banka
StoryEditor

Novoročný pozdrav Tatra banky má podobu daru pre všetkých

18.12.2020, 14:20
Autor:
redred
Do zbierky Slovenskej národnej galérie zakúpila dielo Time Capsule od Romana Ondaka.

Tatra banka tento rok, keď je podpora umenia a kultúry ešte dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, prichádza s netradičným novoročným pozdravom v podobe daru pre nás všetkých. Do zbierky Slovenskej národnej galérie zakúpila dielo významného slovenského konceptuálneho umelca Romana Ondaka Time Capsule.

„Obdarovanie je neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Aj my v Tatra banke úplne prirodzene cítime potrebu prejaviť záujem o druhých, oceniť ich a vyjadriť im vďačnosť. Nechceme však prinášať iba krátkodobú radosť, ktorá sa v priebehu niekoľkých dní vytratí. Rozhodli sme sa preto, že obdarujeme celú spoločnosť unikátnym dielom, ktoré tu zostane aj pre budúce generácie,“ uviedol Michal Liday, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Tatra banky.

Veľkorozmerná inštalácia Time Capsule (2011) patrí k reprezentatívnym galerijným dielam Romana Ondaka. Autor v reálnej mierke na základe technických plánov vytvoril vernú repliku špeciálnej sondy Fénix 2 použitej v roku 2010 na záchranu 33 čílskych baníkov. Nehoda zapríčinila, že zostali uväznení v hĺbke 700 metrov až 69 dní, kým ich boj o prežitie a dramatické vyslobodenie sledovali milióny ľudí prostredníctvom médií po celom svete.​​​​​​​

Dielo celkom ovláda galerijný priestor, prekračuje hranice galérie i umenia, hrá na výmenu umeleckých a neumeleckých realít, fascináciu časom, výskumom, vedou, kozmom a paradoxmi mediálnych skutočností v globálnom veku.

Kapsula je symbolom záchrany, nádeje, víťazstva humanity a solidarity. „S touto myšlienkou sme prišli ešte pred vypuknutím pandémie. V čase nabrala na úplne novom význame. Je pre nás cťou priniesť do akvizície Slovenskej národnej galérie dielo, ktorého hodnotu budú môcť vnímať aj ďalšie generácie. Tento projekt bol neštandardným od prvej myšlienky až po finálny výstup. Chcem sa veľmi poďakovať všetkým, ktorí výnimočnou exekúciou zhmotnili tento moment. Je to nielen výnimočný filantropický, ale i výtvarný počin, ktorý prináša nádej a poetiku v závere tohto neľahkého roka,“ dopĺňa riaditeľka odboru Brand managementu Tatra banky a Raiffeisen banky Milada Halová.

Vizitka kampane:
Klient: Tatra banka – Milada Halová, Karin Uličná, Eva Šinková, Petra Laskovová
Agentúra: MADE BY VACULIK
Creative director: Peter Ižo
Associate creative director/Senior copywriter: Milan Bielik
Art director: Michal Nagy
Account manager: Blanka Stručka Blahová
Strategy director: Adam Horecký
Režisér: Milan Balog
Kameraman: Marián Ontko
Produkčná spoločnosť: Hitchhiker Films
Produkcia: Michal Gogh, Viky Cintulová
Strih: Marek Královský
Hudba: Oliver Fillner

Dielo Time Capsule si možno pozrieť od 14. januára (dátum sprístupnenia diela je závislý od protipandemických opatrení a môže sa meniť) v priestore stodoly V Schaubmarovom mlyne v Pezinku, pričom vstup je, vďaka partnerstvu s Tatra bankou, pre všetkých zadarmo. 

01 - Modified: 2024-03-28 07:57:19 - Feat.: - Title: Inovatívna aplikácia TABI od Tatra banky naučí deti rozumieť peniazom 02 - Modified: 2024-01-17 09:51:22 - Feat.: - Title: Tatra banka prináša novú galériu platobných kariet s dielami umelcov 03 - Modified: 2023-09-06 10:12:54 - Feat.: - Title: Zástupcovia top zadávateľov: Snažíme sa naplno využívať potenciál AI, virtuálnej reality a nových sociálnych sietí 04 - Modified: 2023-06-29 15:25:11 - Feat.: - Title: Tatra banka pripravila prvý hudobný AR performance na Slovensku s influencerkou Bejby Blue 05 - Modified: 2023-05-31 11:44:23 - Feat.: - Title: Pozitívna zákaznícka skúsenosť zvyšuje hodnotu firmy. Tieto značky a inštitúcie ju robia najlepšie
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 18:18