Pixabay
StoryEditor

Prieskum: Potrvá 10 mesiacov, kým po konci pandémie dôjde k oživeniu v cestovnom ruchu

26.02.2021, 09:13
Autor:
redred
The World Travel and Tourism Council odhaduje, že kvôli pandémii zanikne 50 miliónov pracovných miest v odvetví cestovného ruchu.

Koronavírus priniesol do cestovného ruchu rekordné prepady. Štatistický úrad vo svojom zhodnotení minulého roka hovorí, že v počte hostí sme sa vrátili na úroveň spred minimálne dvadsiatich rokov. Pokles však nespôsobuje len výpadok rekreantov, ale aj pracovníkov na služobných cestách či tzv. kongresovú turistiku, ktorá sa tiež presunula do online priestoru, čím klientelu strácali hotely aj prepravcovia.

Na Slovensku sa v minulom roku ubytovalo 3,2 milióna hostí, čo je o polovicu menej než v roku 2019. Časový rad Štatistického úradu siahajúci po rok 2003 ani neukazuje, kedy presne v histórii sme tak nízky počet návštevníkov zaznamenali. Veľmi blízko sme však boli v roku 2004, kedy bol počet ubytovaných hostí len o 14 tisíc vyšší. Vysoký prepad prišiel po pozitívnom rekorde z roku 2019, kedy sa číslo šplhalo k 6,5 miliónu návštevníkov. Negatívny vývoj v minulom roku sa, samozrejme, odrazil aj na tržbách, ktoré boli medziročne nižšie takmer o polovicu.

Platby klientov Slovenskej sporiteľne v oblasti cestovného ruchu a cestovania  v minulom roku boli od prelomu februára a marca v medziročných poklesoch. Najviditeľnejšie to bolo v prvých týždňoch po vypuknutí pandémie na Slovensku (začiatkom marca), avšak v mnohých európskych či svetových krajinách už bol koronavírus rozšírený výrazne viac.

Čas jarných výletov a first moment rezervácií letných pobytov bol teda silne narušený a medziročné prepady v týždenných objemoch transakcií sa pohybovali na úrovni viac než 90 percent. Aj napriek silnému letu prepad v tejto kategórii ostával asi tretinový oproti júlu a augustu roka 2019. S príchodom druhej vlny pandémie v jeseni sa pokles opäť prehlboval, kedy bol objem platieb medziročne o tri štvrtiny nižší.

Turizmus bol v uplynulom roku nepochybne jedno z najviac zasiahnutých odvetví. The World Travel and Tourism Council priniesla odhad, že pandémia koronavírusu môže priniesť celosvetovo zánik asi 12 – 14 percent pracovných miest v tomto odvetví (približne 50 miliónov). Podľa odhadov by najviac zasiahnutou mala byť Ázia (asi 30 mil.), s odstupom nasleduje Európa (7 mil.), Amerika (5 mil.) a zvyšok sveta. Zároveň očakáva, že bude trvať asi 10 mesiacov, kým po konci pandémie znovu dôjde k oživeniu v tomto sektore.

Jednou z najviac zasiahnutých oblastí je tzv. kongresová turistika, z ktorej profitovali okrem organizátorov aj hotely, ktorým prinášala hostí do izieb, hotelovej reštaurácie či baru, ako aj kongresovej miestnosti. Táto oblasť sa presunula vo výraznejšej miere do online priestoru, keď podľa odhadov odborníkov globálna hodnota trhu s virtuálnymi eventami dosiahla v roku 2019 úroveň 78 miliárd amerických dolárov a očakáva sa jej rast medzi rokmi 2020 a 2027 na úrovni viac než 23 percent. Ide o široký súbor aktivít, ako live streamingy, konferencie, tréningy, ale aj firemné konferencie či veľtrhy práce. To spolu s dištančným vzdelávaním a prácou z domu výrazne ovplyvnilo firmy vyvíjajúce softvér na video či audiokonferencie.

Napríklad aplikácia ZOOM zaznamenala v apríli viac než 300 miliónov denných účastníkov online stretnutí (môže ísť aj o tých istých ľudí viackrát), aplikácia Teams z dielne Microsoftu zaznamenala v minulom roku rekord – 2,7 miliardy minút meetingov za deň. Podľa dostupných dát, na začiatku pandémie boli len za jeden týždeň (14. – 21. marec 2020) stiahnuté aplikácie umožňujúce video konferencie 62 miliónov krát. Toto číslo je o 90 percent vyššie než počas priemerného týždňa spred pandémie koronavírusu.

Významné inovácie sme zaznamenali aj v ďalšej oblasti cestovného ruchu. Na trh začali prichádzať možnosti „navštíviť“ mestá, pamiatky či múzeá vo virtuálnej realite (VR). Spoločnosti vyvíjajúce softvér pre VR zaznamenali taktiež výrazné nárasty od začiatku pandémie – a to aj v tisíckach percent. Táto poskytuje možnosť 360-stupňového zážitku z takmer každého kúta sveta a poskytuje tak cestovateľom si aj napriek reštrikciám aspoň čiastočne splniť cestovateľské sny. Problémom pre prácu z domu či online eventy je chýbajúca sociálna interakcia a to nielen na úrovni rozhovorov s kolegami, ale aj pri nadväzovaní nových kontaktov či možných nových firemných partnerov. Tu má virtuálna realita potenciál aspoň čiastočne tento problém odstrániť a poskytnúť možnosť „stretnúť sa vo virtuálnom svete“.

Očakávame, že po výraznejšom progrese v očkovaní na Slovensku a v zahraničí sa postupne začne oživovať aj cestovný ruch. Napriek meškaniu dodávok niektorých vakcín hovorí Európska komisia o ambicióznom pláne preočkovať do konca leta takmer tri štvrtiny populácie, čo už vytvára predpoklady pre výraznejšie oživenie pri cestovaní a rekreácii aj zo strany zahraničných návštevníkov a dáva nádej podnikateľom pôsobiacim v cestovnom ruchu na lepší vývoj v letnej a zimnej sezóne 2021.

01 - Modified: 2021-01-28 07:38:03 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Slováci by uvažovali nad zmenou banky, ak by zvýšila poplatky za bežný účet 02 - Modified: 2021-02-01 12:13:40 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Markíza, Expres, Nový Čas sú naďalej najsledovanejšie slovenské médiá 03 - Modified: 2021-02-10 09:32:06 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Ochota zaočkovať sa výrazne stúpla
01 - Modified: 2023-08-24 08:14:14 - Feat.: - Title: Prieskum: Dve tretiny vydavateľov sa pripravujú na obdobie bez cookies v roku 2023 02 - Modified: 2023-06-07 06:40:41 - Feat.: - Title: Prieskum o kráse: Do módy sa vracia prirodzenosť 03 - Modified: 2023-05-31 10:23:43 - Feat.: - Title: Pre tri štvrtiny Slovákov je pri online nakupovaní dôležitá rýchlosť doručenia 04 - Modified: 2022-09-14 10:20:02 - Feat.: - Title: 2muse Talks: Dobrý prieskum dokáže priniesť kvalitné dáta a pomôcť aj v komunálnych voľbách 05 - Modified: 2022-08-19 03:43:01 - Feat.: - Title: Prieskum: Ktoré značky pív obľubujú Slováci?
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 19:36