StoryEditor

ADMA názor: Najlepšie video je to, ktoré ľudí zaujme a doručí message pre svoju kreatívu, a nie formát

19.03.2021, 09:30
Autor:
pzpz
Odborníkov z ADMA sme sa opýtali na top videoformáty.

Odborníci z Asociácie digitálnych marketingových agentúr radia, aké videoformáty reklamy sú zaujímavým a účinným výberom v kampani.

ADMA
Tomáš Wyka
Performance Specialist
Hype

Efektívny videoformát na Slovensku je za mňa momentálne „nepreskočiteľná videoreklama“ v stopáži 15 – 20 sekúnd. Túto reklamu si divák musí pozrieť celú, aby mohol sledovať svoje vybrané video na YouTube. Pre klienta je to čas navyše, keď môže predať posolstvo bez toho, aby sa musel zmestiť do 6 sekúnd, ako je to pri klasickej bumper ad. Z môjho pohľadu je to v brandingových kampaniach aktuálne najefektívnejší formát.

ADMA
Miriam Holá
Managing & Performance Director
SCR interactive

Klasický bumper nikdy nesklame. Je vhodný aj ako pripomenutie či doplnkový formát ku klasickej kampani z TV či bilbordov. Ako zaujímavé vnímam aj využitie Reels či TikTok videá pre oslovenie generácie Z či Alfa.

ADMA
Michal Manduch
Performance Specialist
Visibility

Zaujímavým a veľmi efektívnym formátom videoreklamy je tzv. Trueview for Action, ktorý na rozdiel od klasického Trueview In-stream oveľa viac vyzýva používateľa na akciu prostredníctvom CTA buttonu – viditeľného počas prehrávania celej videoreklamy. Dosiahneme tak vyššiu mieru interakcie používateľa a v konečnom dôsledku získame viac návštev webu a pri relevantnom cielení aj viac konverzií. YouTube sa tak čoraz častejšie využíva aj ako výkonnostný kanál pre získavanie konverzií. Nie iba ako nástroj na budovanie povedomia značky. To dokazuje, že pri správnej kombinácii cielenia, kreatívy a výzvy na akciu možno dosahovať pekné výsledky.

ADMA
Barbara Lachová
Digital & Media Specialist
Zaraguza

Úspešné videokampane budú robiť značky, ktoré nezaspia na vavrínoch a chytia sa vznikajúcich trendov na nových a existujúcich platformách. Na mysli mám hlavne obrovský úspech TikTok videí či instagramových Reels, ktorých obsahom sú krátke, superkreatívne, zábavné, ľahko a rýchlo konzumovateľné videá. Keď bude inzerentom umožnené umiestňovať videoreklamy medzi tieto videá, značky sa budú musieť snažiť vytvoriť videoobsah, ktorý je podobný natívnemu obsahu v Reels a na TikToku. Zvíťazia značky, ktoré sa dokážu prispôsobiť a začnú tvoriť obsah rovnakým štýlom, aký konzumujú ich zákazníci. Vtedy môžu byť tieto nové videoformáty efektívne a prínosné pre kampaň.

ADMA
Veronika Liďáková
Performance Manager
THIS IS LOCCO

Momentálne sa tlačia do popredia hlavne vertikálne videoformáty, čo vidíme hlavne na TikToku, Snpachate a Instagrame. Za mňa je aj z hľadiska performance najefektívnejší videoformát swipe-up videostorka na Instagrame. Tiež sa nám osvedčil formát snapchat ad, hlavne na mladšiu cieľovku. Vo všeobecnosti však využívame videá na social channels hlavne na nazbieranie publík a následne remarketovanie či ďalšiu prácu s publikami.

ADMA
Jana Kvardová
Head of Digital Media
PS:Digital

Už dávno platí, že pri samotnom natáčaní videospotu treba myslieť na všetky finálne formáty, ktoré chceme v kampaniach použiť v závislosti od jednotlivých fáz stratégie. Určite sa oplatí hero video zostrihať na kratšie formáty vrátane 15- a 6-sekundových nepreskočiteľných spotov, z ktorých následne vieme vyskladať sekvenciu, v akej budeme videá používateľom servírovať. Okrem toho sa čoraz častejšie stretávame so štvorcovými formátmi a formátmi na výšku, ktoré reflektujú na „mobile first“ dobu. Netreba zabúdať, že videami vieme získať nielen vzhliadnutia či šírenie brandu, ale môžu vyvolať aj interakciu. Osobne sa mi páčia videá v kombinácii s hlasovaním, ktoré umožňuje Facebook reklama, alebo videá doplnené o produkty, ktoré sa objavujú v spote.

ADMA
Ján Papač
stratég a media guy v mediálnom tíme Criss Cross
TRIAD

Stále platí, že najlepšie video je to, ktoré ľudí zaujme a doručí message pre svoju kreatívu, a nie formát. Ak sa pozrieme na najefektívnejšie kampane minulého roka (Dedoles, Borec, Zlatý Bažant...), sú tam videá, ktoré sú často výrazne dlhšie ako klasické TV spoty, no práve pre dlhšiu sekundáž a rozvinutie príbehu (pesničky) fungovali. Ešte som nepočul o kampani, ktorá by na podobnej úrovni zaujala len cez 6-sekundový bumper. Úspech podľa mňa spočíva v efektívnosti formátov a ich kombinácií, a nie v tom, že sa využijú nejaké nové – to môže byť len doplnkom. Napr. Google má funkciu nakupovania TRPov v Reach Planneri, ktorý cez machine learning kombinuje niekoľko formátov videí s cieľom maximalizácie efektívneho reachu, čím sa približuje telkám a ukazuje cestu pre digitál v budúcnosti.

ADMA
Miriam Mrízová
Head of video
PROMISEO

Už v posledných mesiacoch minulého roka bolo zjavné, že na prvom mieste bude streamovanie videí naživo, s čím súvisí aj nový trend – Livestream Shopping, na ktorý v Európe už nedočkavo čakáme. Online eventy a virtuálne štúdiá s fyzickou prítomnosťou ľudí sú a taktiež budú jednoznačne TOP 1. Svoje miesto si podržia aj vzdelávacie videá, ktoré nekomunikujú len priamočiaro značku, ale ponúkajú svojmu publiku pridanú hodnotu v podobe užitočných, rýchlych návodov, rád či prednášok. Skvelou aplikáciou je aj IGTV, ktorá nás len utvrdzuje, že ľudia sú zrazu ochotnejší pozrieť si videá, ktoré majú aj viac ako jednu minútu.

ADMA
Dominika Pracná
Performance Team Leader
Performics

Videoformáty reklamy sú veľmi dôležité pri budovaní značky, ale dokážu efektívne poslúžiť aj na zber leadov. V prvom rade si treba určiť cieľ videokampane, či už je to čo najväčší zásah, dopozerateľnosť videa alebo zber leadov. Medzi novšie YouTube videoformáty, ktoré pomôžu s budovaním značky, patrí nepreskočiteľná videoreklama až do dĺžky 20 sekúnd, čo umožňuje doručiť zákazníkovi obsiahlejšiu informáciu ako nepreskočiteľný bumper. Medzi ďalšie zaujímavé formáty patrí i sekvencia videoreklám, ktorá pomôže vyrozprávať príbeh o značke alebo produkte prostredníctvom videí v stanovenom poradí.

ADMA
Peter Holán
Head of Performance
Digiline

Súčasná pandemická situácia nahráva sociálnym sieťam, čo sa prejavuje zvýšením stráveného času na nich. TikTok za posledné obdobie pokoril Facebook v priemerne strávenom čase na jedného používateľa. S nárastom obsahu, ktorým sú používatelia zahltení, sú ideálnou voľbou ľahko „stráviteľné“ krátke videá. Vidíme to najmä za nárastom záujmu o TikTok, IG Reels či YouTube Shorts. Pre väčšiu efektivitu a lepší používateľský zážitok efektívne produkovať vertikálne videá, ktoré sú ľahko konzumovateľné na mobiloch a sociálnych sieťach.

ADMA
Patrik Barták
Head of Strategy
Socialists

YouTube je super, aj dlho bude. Odporúčame však na awareness vyskúšať inarticle videoformát od slovenskej siete Clickmedia. Zásahom je na 90 percent slovenského online publika a máme výborné výsledky z hľadiska viewability (85 – 90 percent) aj dopozerania videí. Potešia aj veľmi malé miery views od robotov (0,5 percenta) a dobrá brand safety (95 percent).

01 - Modified: 2020-11-10 08:18:48 - Feat.: 0 - Title: ADMA názor: Dávajte si pozor, kde a v akom kontexte sa spomínajú vaše značky 02 - Modified: 2020-11-20 13:58:14 - Feat.: 0 - Title: ADMA názor: Najväčšou inšpiráciou pri práci a tvorbe je určite TikTok
01 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu 02 - Modified: 2024-01-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia do produkcie spotov zatiaľ nezasiahla 03 - Modified: 2023-12-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Alex Prochyra:,,Biznisy, ktoré pozvú svojich zákazníkov do hrdinského príbehu rastú." 04 - Modified: 2023-10-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Power of Sound 05 - Modified: 2023-10-27 08:10:14 - Feat.: - Title: Digitálny stage na Stratégie Fórum ukázal, že reklama v podcaste naberá na sile
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 09:36