StoryEditor

Ministerstvo kultúry a Štatistický úrad pripravili kampaň k sčítaniu obyvateľstva

26.03.2021, 12:40
Autor:
redredTASRTASR
V kampani vyzývajú na prihlásenie sa k národnosti, spúšťajú ju vo fáze asistovaného sčítania.

Ministerstvo kultúry spúšťa v spolupráci so Štatistickým úradom kampaň, ktorá vyzýva obyvateľov Slovenska na prihlásenie sa k svojej národnosti. Od piatka môžu diváci vidieť kampaň na obrazovkách RTVS, od apríla sa bude vysielať aj dokument, ktorý nabáda obyvateľov, aby sa nebáli vyplniť otázku o národnosti.

Kampaň štartuje v čase, keď sa elektronické sčítanie presunie do fázy asistovaného sčítania. Rezort kultúry hovorí, že je určené práve pre starších obyvateľov a marginalizované rómske komunity. Elektronické sčítanie sa ukončí 31. marca. Doposiaľ je sčítaných takmer 4,2 milióna obyvateľov, čo predstavuje 74 percent obyvateľov.

"Vyjadrenie národnosti pri sčítaní pomôže lepšie poznať národnostnú skladbu obyvateľstva a zároveň nám umožní vnímať rôznorodosť Slovenska. Preto som rada, že aj cez príbehy rôznych ľudí podporujeme informovanosť o sčítaní. V novej podpornej kampani pripravenej v spolupráci so štatistickým úradom sú ľudia, ktorí žijú svoju viacnásobnú etnickú identitu a vnímajú ju ako obohatenie," uviedla štátna tajomníčka ministerstva kultúry Zuzana Kumanová.

Štatistický úrad pripravil 15-minútový dokument s názvom Nebojím sa povedať, kto som. Nabáda obyvateľov, aby sa nebáli vyplniť otázku o národnosti, a zároveň poskytuje morálnu záruku autorít štátu, že údaje zo sčítania nebudú zneužité. Dokument podporila okrem Kumanovej aj prezidentka Zuzana Čaputová.

"Diváci môžu dokument sledovať od apríla na RTVS, teda v čase asistovaného sčítania, ktoré je určené práve pre starších obyvateľov a marginalizované rómske komunity. Obe skupiny potrebujú morálnu záruku, že ich údaje budú v bezpečí," skonštatoval rezort kultúry.

Elektronické sčítanie, keď obyvateľ vypĺňa formulár sám, potrvá do 31. marca. Môže tak urobiť na webe scitanie.sk alebo pomocou mobilnej aplikácie SODB 2021. Asistované sčítanie bude prebiehať od apríla do konca októbra.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 11:53