archív
StoryEditor

Zabudli na Ursulu von der Leyenovú? Prezidentka Európskej komisie si pri rokovaní nemala kde sadnúť

08.04.2021, 10:49
Autor:
(pš)(pš)
Na oficiálnom rokovaní v Turecku sa mala rozoberať aj téma práva žien.

Zvláštna situácia sa stala počas fototermínu v tureckom Bielom dome, sídle tureckého prezidenta  Erdoğana. Pre troch prezidentov boli pripravené dve stoličky. A zatiaľ čo si do dvoch pripravených kresiel sadli šéf Európskej rady Charles Michele a turecký prezident Erdoğan, prezidentka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ostala stáť na mieste. Nemá totiž pripravenú stoličku. Video sa stalo virálnym a rezonuje najmä v politických kruhoch. V Turecku bola na programe aj téma práv žien.

Na videu vidíme ako všetci traja vysokí politickí úradníci vstupujú do miestnosti, kde sú pripravené dve kreslá. Zatiaľ čo Erdoğan a Charles Michele si sadajú na dve pripravené stoličky, Ursula von der Leyen zostáva stáť prekvapene na mieste. Nie je totiž pripravená tretia stolička. Prezidentka Európskej komisie si nakoniec sadne na veľkú sedačku, ktorá je od kresiel vzdialená.

Na sedačke oproti Ursule von der Leyenovej sedí turecký minister zahraničia, pričom jeho pozícia je v protokole nižšie postavená, zatiaľ čo pozícia prezidentky Európskej komisie a predsedu Európskej rady sú rovnocenné. Ursula von der Leyenová napriek tomuto prešľapu zo stretnutia neodišla, ale pokračovala aj napriek tejto protokolárnej chybe ďalej v rokovaní.

V online priestore sa zatiaľ začala šíriť iniciatíva s hashtagom #giveheraseat. Hashtag stovky ľudí používajú na zvýraznenie diskriminácie žien.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 14:26