McDonald’sTASR
StoryEditor

McDonald's dočasne zatvára svojich 850 prevádzok v Rusku. Nasledujú ho aj Pepsi, Coca-Cola a Starbucks

08.03.2022, 20:29
Autor:
(pš)(pš)
Zamestnanci o svoje mzdy neprídu.

Ešte včera reťazec rýchleho občerstvenia spolu so značkami Coca-Cola a Pepsi čelili tlaku verejnosti, pretože ako jedny z mála značiek zostali na ruskom trhu. O deň na to McDonald's uviedol, že dočasne pozastaví takmer 850 prevádzok v Rusku. Rozhodnutie obľúbenej značky je reakciou na "zbytočné ľudské utrpenie, ktoré sa odohráva na Ukrajine".
"Nedá sa predpokladať, kedy prevádzky otvoríme opäť," uviedol generálny riaditeľ Chris Kempczinski.
Po rozhodnutí McDonald's oznámili svoj odchod z Ruska aj Coca-Cola, Pepsi a Starbucks.

Spoločnosť rýchleho občerstvenia otvorila na ruskom trhu svoju prvú prevádzku pred viac ako tridsiatimi rokmi. Bolo to v roku 1 990 v Moskve, kedy v tom čase Sovietsky zväz otváral svoju ekonomiku aj k západným krajinám. Podobne ako na Slovensku, aj v Sovietskom zväze boli hranolčeky a hamburgery lákadlom pre tisíce ľudí.

V roku 2014, kedy vzrástlo napätie so Západom kvôli Krymu, niektoré reštaurácie boli zatvorené, píše BBC.

McDonald's uviedol, že chápe aký dopad bude mať toto rozhodnutie, preto bude naďalej vyplácať mzdy svojim zhruba 62 000 zamestnancom v Rusku. 

Cez víkend bol McDonald's bol pod tlakom verejnej mienky, keďže ruské násilie voči civilistom na Ukrajine eskalovalo a desiatky značiek sa od ruského trhu dištancovali.
#BoycottMcDonalds bol trendom Na Twitteri bol dokonca počas víkendu trendom na hashtag #BoycottMcDonalds.

Svoje rozhodnutie pozastaviť aktivity na ruskom trhu kvôli útoku na Ukrajinu už deklarovalo množstvo značiek. V posledné dni to bol napríklad Unilever a Dove, ktoré oznámili zastavenie výdavkov na reklamu. Podobne zareagoval aj kozmetický gigant L'Oreal, ktorý  zatvoril svoje obchody a pozastavil online predaj výrobkov.

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 09:24