archív Idnes
StoryEditor

V Česku padla pokuta za sexistickú reklamu

06.05.2021, 22:03
Autor:
iDnesiDnes
Takmer dvetisíc eur zaplatí firma, ktorá na letáku zobrazila nahú ženu.

Za prelomový možno považovať podľa českého portálu Idnes rozsudok Najvyššieho správneho súdu (NSS), ktorú v rozsudku označil reklamu "Zastavárny Index" s polonahou ženou ako diskriminačnú a sexistickú. "Takéto zobrazenie ženu redukuje na obyčajný objekt a vytvára predstavu, že vnímať a jednať s osobami týmto spôsobom je prijateľné," píše sa v rozsudku.

"Reklama obsahovala takmer nahé telo, ktoré nemalo žiadnu súvislosť s propagovanou činnosťou, čo je vo všeobecnosti v rozpore s dobrými mravmi, konkrétne je to diskriminačné voči ženskému pohlaviu a znižuje to ľudskú dôstojnosť," píše sa v rozsudku. 

NSS uložil spoločnosti pokutu za propagačné letáky, ktoré distribuovala v Brne, Přerově a Olomouci. Na letákoch bola zobrazená polonahá žena, ktorá nemala žiaden súvis s ponukou služby, ktorú spoločnosť Index Čechy ponúka. Firma tak musí zaplatiť pokutu 50 tisíc českých korún (takmer dvetisíc eur). Pre Index Čechy to ale nie je prvá takáto pokuta. Za podobnú reklamu firma platila už v roku 2016 rovnakú čiastku a o rok neskôr sa pokuta zvýšila dokonca na 80-tisíc českých korún.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 15:09