StoryEditor

ADMA názor: Hlavnou výhodou affiliate marketingu je férovosť – platí sa až za reálnu konverziu

25.06.2021, 08:55
Autor:
pzpz
Odborníkov z digitálnych agentúr sme sa opýtali na výhody a nevýhody affiliate marketingu.

Odborníci z Asociácie digitálnych marketingových agentúr sa vyjadrujú k téme affiliate marketingu, ktorý je podľa Maru Mitlíkovej u nás ešte v plienkach. Róbert Potoma ale hovorí, že sa za posledné roky teší rastúcej popularite aj na Slovensku – či už medzi inzerentmi alebo publishermi.

ADMA
Miriam Holá 
Managing & Performance Director
SCR interactive


Je veľká škoda, že affil marketing na Slovensku je stále v plienkach. Registrujem iba 1 spoľahlivú affil sieť. Výhodou je momentálna situácia, ktorá pomohla rásť e-commerce prostrediu, a tak affil marketing zaznamenal rekordné vyplácanie provízií. Hlavnú nevýhodu vnímam v informovanosti, či už samotných majiteľov e-shopov alebo affil publisherov.

TRIAD / Maru Mitlíková
Maru Mitlíková 
Managing Director
TRIAD


Oproti svetu je u nás affiliate marketing ešte v plienkach, ale už dnes je k dispozícii napríklad slovenská platforma Dognet so slušným zásahom. Výhodou affiliate marketingu je stále to, že zákazníckemu rozhodnutiu k nákupu často predchádza research a referencie (pocitovo) majiteľov daného produktu vedia zavážiť. Nevýhodou je, že zadávateľ má menší dosah na vyprodukovaný obsah, ale pritom je zaň zodpovedný. V rovine etiky sa často stretávame s tým, že affiliate obsah pôsobí zavádzajúco alebo dokonca nerešpektuje etický kódex či zákon o reklame.

archív
Ján Andrejko 
Strategy Director
Visibility


Možnosti affiliate marketingu nie sú na Slovensku také veľké ako na rozvinutých trhoch s hráčmi ako Amazon a podobne, takže najmä pre menšie e-shopy je tento kanál horšie dostupný. Vlastný affiliate systém je drahý na prevádzku, no existujú affiliate siete z Česka, ktoré je možné využiť aj pri menších projektoch. Potom je tu slovenský Dognet, ktorý môžem odporučiť zabehnutým e-commerce projektom. Vždy je však dôležitá atraktívnosť produktov a segmentu, lebo affiliate nie je výhodný pre všetkých a treba ho väčšinou brať ako doplnkový kanál.

Promiseo

Róbert Potoma
Social media specialist & Ideamaker
Promiseo


Za posledné roky sa affiliate marketing na Slovensku teší rastúcej popularite – či už medzi inzerentmi alebo publishermi. Vďaka nemu zarába čoraz viac influencerov či tvorcov online obsahu a tam, kde je dopyt, je aj ponuka – preto ho skúša čoraz viac spoločností. Hlavnou výhodou je férovosť – platí sa až za reálnu konverziu. Medzi nevýhody môže patriť neregulované umiestňovanie linkov a rôzne clickbaity, čo sa však affiliate siete snažia regulovať. Pre publisherov je nevýhodou čoraz väčší dôraz na súkromie používateľov (cookies a ich dĺžka trvania apod.), čo znižuje ich zisky.

ADMA

Vlado Cintula
Chief Digital Strategist
Riešenia


Dobre rozbehnutý a vyladený affiliate program môže firme prinášať nezanedbateľné objemy výnosov. Ale vybudovať a vyladiť affiliate program tak, aby fungoval, môže trvať mesiace, možno roky. Na Slovensku zatiaľ málo firiem buduje vlastné affiliate programy (a B2C e-shopy skôr siahnu po affiliate sieti ako Dognet), čo vytvára príležitosti.

01 - Modified: 2021-04-08 12:53:35 - Feat.: 0 - Title: Affiliate marketing sa v zahraničí teší úspechu. V čom Slovensko zaostáva a ako by sa mohlo globálnym trhom inšpirovať? 02 - Modified: 2021-03-19 08:53:56 - Feat.: 0 - Title: ADMA názor: Najlepšie video je to, ktoré ľudí zaujme a doručí message pre svoju kreatívu, a nie formát 03 - Modified: 2021-04-21 11:03:41 - Feat.: 0 - Title: ADMA názor: Top platforma pre biznis ? Clubhouse a TikTok si musia u Slovákov vybudovať dôveru 04 - Modified: 2021-05-20 13:38:37 - Feat.: 0 - Title: ADMA názor: Prepracovaná kreatíva je to prvé, čím môžeme pri budovaní značky zaujať cieľovú skupinu
01 - Modified: 2024-03-04 08:48:09 - Feat.: - Title: Študenti chcú pracovať v reklame, majú z nej ale obavy. Čakajú plat až do 2-tisíc eur 02 - Modified: 2023-12-11 13:21:38 - Feat.: - Title: Iniciatíva Férového tendra: Férovosť šetrí čas aj peniaze 03 - Modified: 2023-10-09 15:44:26 - Feat.: - Title: Vlado Cintula: Musíme hľadať spôsoby, ako dať klientovi väčšiu pridanú hodnotu 04 - Modified: 2023-04-04 08:19:11 - Feat.: - Title: Najväčšie problémy digitálnych agentúr: Nedostatok ľudí, tendre a hodinové sadzby 05 - Modified: 2022-11-28 07:16:54 - Feat.: - Title: Na online nákupy minú Európania priemerne 340 eur mesačne
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 11:33