archív
StoryEditor

Agentúry, zmerajte sa v ekonomickej výkonnosti. KRAS otvoril aj tento rok rebríček TAAS 2020

02.08.2021, 09:18
Autor:
redred
Prihlásiť sa môžete do 9. augusta.

Klub reklamných agentúr Slovenska (KRAS) aj v tomto roku zostavuje poradie ekonomickej výkonnosti agentúr, ktoré pôsobia výhradne v oblasti reklamy a marketingovej komunikácie na Slovensku.

Účasť v rebríčku TOP ADVERTISING AGENCIES SLOVAKIA 2020 (TAAS 2020) je jedným z troch pilierov a zároveň podmienkou pre zisk prestížneho ocenenia v súťaži Agentúra roka, ktorú udeľuje odborný časopis Stratégie.

Zber dát, ktoré sú podkladom pre vznik rebríčka, sa uzatvára 9. augusta 2021.

TAAS 2020 rebríček je zverejňovaný raz ročne a zapojené agentúry sú v ňom zoradené podľa výšky ich Gross Income. Gross income je jediný celosvetovo uznávaný porovnávací parameter ekonomickej výkonnosti reklamných agentúr.

“Každoročne sa benchmarkujeme v rebríčku TOP KRAS, kedy výsledky kreativity a efektivity zo súťaží doplníme aj pohľadom na tvrdé finančné dáta. Túto možnosť ale majú aj nečlenské agentúry v rebríčku TAAS. Neuzatvárame sa, naopak ponúkame príležitosť získať silný marketingový nástroj vo vzťahu k zadávateľom, akým určite parameter ekonomickej stability je. Tento sledujeme aj my pri prijímaní nových členov do KRASu”, hovorí výkonná riaditeľka Silvia Cyprichová.

Nezávislým odborným garantom a audítorom rebríčka TAAS je dlhoročný partner, spoločnosť BDO. Peter Gunda, Managing Partner spoločnosti dodáva: “Zapojenie aj nečlenských agentúr bezpochyby dodáva rebríčku ešte väčšiu legitimitu a pridanú hodnotu. Preto nás, ako dlhoročného odborného garanta TOP KRAS, toto rozšírenie portfólia hodnotených agentúr skutočne veľmi teší a zároveň
veríme, že v ďalších ročníkoch sa ich zapojí ešte viac. Po tomto rozšírení bude rebríček ešte dôslednejšie mapovať celkovú situáciu v oblasti ekonomickej výkonnosti reklamných agentúr na Slovensku a prinesie možnosť sa o svoje úspechy podeliť väčšiemu množstvu relevantných hráčov na trhu.”

Prečo sa prihlásiť do rebríčka TAAS?
Minulý rok sa do rebríčka zapojilo 13 agentúr, o dve viac ako v roku 2019. Okrem 12 členských agentúr KRAS sa do TAAS zapojila agentúra dotcom advertising. Svoj pohľad ponúka Zuzana Zelenková, COO agentúry: “Keď sme sa prvýkrát zapojili do rebríčka TAAS, chceli sme rozumieť tomu, kde sa po ôsmich rokoch v brandži finančne radíme. Tento rok sa plánujeme zapojiť opäť, už je to ale o pochopení trendu a aj dôsledku korony na finančnú výkonnosť agentúry v porovnaní s konkurenciou. Z pohľadu klienta či zamestnancov agentúry je to tiež ukazovateľ, ktorý ich lepšie zorientuje na trhu agentúr či práce.”

Pripomeňme, že účasť v rebríčku TAAS je jedným z troch pilierov a zároveň podmienkou pre zisk prestížneho ocenenia v súťaži Agentúra roka, ktorú udeľuje každý rok odborný časopis Stratégie.

Do rebríčka TAAS 2020 sa agentúry môžu zapojiť do 9. augusta. Výsledky a rebríček budú zverejnené začiatkom septembra.

Ako sa zostavuje rebríček TAAS?
Agentúry, ktoré sa rozhodnú zaradiť do rebríčka TAAS 2020 tak môžu urobiť do 9. augusta 2021. Vyplnia formulár a pripoja Výpis z obchodného registra SR a Výkaz ziskov a strát, obe sú verejnými listinami. Po skontrolovaní úplnosti podkladov prevezme túto agendu nezávislý poradca, ktorým je už 20 rokov poradensko - audítorská spoločnosť  BDO. Nezávislý poradca zostaví anonymný grafikon odchýlok jednotlivých sledovaných účtovných parametrov a predloží ho kontrolnej komisii, ktorá bude pozostávať z vyžrebovaných zástupcov zúčastnených agentúr. Kontrolná komisia na základe podkladov predložených nezávislým poradcom určí tie subjekty (bez toho aby poznala ich mená, respektíve obchodné názvy), ktoré nezávislý poradca bude ďalej dotazovať a prípadne od nich žiadať doplňujúce vysvetlenia k nahláseným údajom. Po tomto procese nezávislý poradca zostaví predbežný rebríček, grafikon odchýlok a komentár z komunikácie s agentúrami. Kontrolná komisia v odôvodnených prípadoch môže dotknutej agentúre, ktorá relevantne nezdôvodnila nezrovnalosti v niektorej položke, navrhnúť zníženie tejto položky na úroveň benchmarku ročníka. V prípade, že agentúra nebude s takýmto návrhom súhlasiť, Kontrolná komisia navrhne dotknutú agentúru nezaradiť do rebríčka. Konečnú verziu rebríčka schvaľuje Schvaľovacie zasadnutie, ktoré je zložené zo všetkých zúčastnených agentúr. Výsledný rebríček TAAS 2020 sekretariát KRAS-u zverejní v médiách. V prípade záujmu sa rebríčka TAAS zúčastniť, je potrebné do 9. augusta doručiť na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. všetky údaje v požadovanej štruktúre a forme, ako aj všetky povinné prílohy - Vyplnený formulár, Výpis z Obchodného registra z www.orsr.sk a Výkaz ziskov a strát.

01 - Modified: 2021-12-13 05:52:32 - Feat.: - Title: Agentúra roka 2021: Poznáme najkreatívnejšiu, najefektívnejšiu a najvýkonnejšiu agentúru 02 - Modified: 2021-12-11 14:01:11 - Feat.: - Title: Stratégie vyhlásili Agentúru roka 2021. Rebríčku kraľuje TRIAD pred MUW Saatchi & Saatchi a Wiktor Leo Burnett 03 - Modified: 2022-02-02 08:43:19 - Feat.: - Title: Top ľudia v slovenskej reklame za rok 2021: Prvé priečky obsadili TRIADisti 04 - Modified: 2021-12-03 02:00:03 - Feat.: - Title: Slovenská reklama si z ADC*E Awards odnáša sedem kovov 05 - Modified: 2021-10-22 10:38:52 - Feat.: - Title: Na EuroEffie medzi finalistov postúpili štyri slovenské agentúry
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 03:08