365.bank otvára pobočky. Prinesie úver so spoludlžníkom aj hypotéku365.bank
StoryEditor

365.bank podporila vznik prvého NFT umenia na Slovensku

18.08.2021, 16:25
Autor:
REDRED
Fenomén NFT mení digitálne umenie aj pohľad na jeho hodnotu.

Zbierka ART FOND sa tento rok stala súčasťou 365.bank. Toto spojenie sa rozhodli osláviť spoločným umeleckým projektom, v rámci ktorého slovenský umelec Vladimír Havrilla pretransformoval svoje diela do podoby NFT.

Havrilla je známy aj tým, že prvé digitálne grafiky vytváral už koncom deväťdesiatych rokov. „Považujem ho za priekopníka v oblasti umenia nových médií. Vďaka podpore 365.bank mohol do formátu NFT v limitovanom počte preklopiť štyri svoje grafiky a jeden animovaný film. Výber z nich bude súčasťou zbierky ART FOND-u,“ približuje Kristína Zaťko Jarošová, riaditeľka ART FOND-u – Stredoeurópskeho fondu súčasného umenia.

Čo je to NFT?

Globálnym fenoménom tohto roka, ktorý mení tvár digitálneho umenia aj pohľad na jeho hodnotu, je NFT – non-fungible token. V preklade zo znamená nezameniteľný žetón, a práve touto vlastnosťou sa líši od bitcoinov. NFT si taktiež môžeme predstaviť ako originálny digitálny podpis, ktorý potvrdzuje, že dielo skutočne patrí danému človeku. Transakcie sa schvaľujú v takzvanom blockchaine, čo je jednoducho povedané digitálna účtovná kniha. Vidíme v nej všetky zmeny vlastníctva, pričom najčastejšie ide o virtuálne diela.

Christie's. Digitálna koláž, ktorá sa ako NFT vydražila za 69 miliónov dolárov.

​365.bank a ART FOND budú pokračovať v podpore NFT aj pri ďalších vybraných umelcoch a plánujú vďaka tomu založiť prvú zbierku NFT umenia na Slovensku. Zdigitalizované NFT diela uvidíme na rôznych výstavných miestach či podujatiach, napríklad počas bratislavskej Bielej noci.

Technologický vývoj, proaktívny prístup mladšej generácie k moderným spôsobom investovania, ale aj pandémia zvýšili záujem o tvorbu a nákup digitálneho umenia. V spolupráci s ART FOND-om chceme poukázať na rôznorodosť umeleckej tvorby. Je to zároveň efektívny spôsob, ako zaistiť trvácnosť umeleckých diel pre ďalšie generácie a potvrdiť originalitu digitálneho diela,“ vysvetľuje Andrej Zaťko, group CEO 365.bank a Poštovej banky. 

Digitálne umenie ako investičná príležitosť

Z pohľadu investora má zdigitalizované umenie vo forme NFT viacero výhod. Nemusí riešiť skladovanie, transport, poistenie, reštauráciu diela či povolenia úradov. Výrazný benefit predstavuje aj provízia. Kým za fyzické dielo zaplatí investor 10 až 20 percent z predajnej ceny aukčným sieňam alebo niekedy až 50 percent galériám, pri NFT diele platí len províziu platforme v rozmedzí od troch do 15 percent.

Majiteľ umenia v NFT formáte bude môcť s dielom následne obchodovať rovnako, ako sa to deje s fyzickým umením. Príkladom je digitálna koláž od donedávna relatívne neznámeho umelca s prezývkou Beeple, ktorá sa v aukčnej sieni Christie's vydražila za 69,3 milióna dolárov.

01 - Modified: 2021-08-05 13:57:43 - Feat.: 0 - Title: 365.bank spúšťa kampaň na podporu svojho pozicioningu digitálnej banky s pobočkami 02 - Modified: 2021-06-14 11:22:27 - Feat.: 0 - Title: Poštová banka a 365.bank si menia svoje pozície, hlavnou bankou sa stane 365.bank 03 - Modified: 2021-03-31 09:05:32 - Feat.: 0 - Title: 365.bank sa vyhraňuje voči plastom. Spúšťa kampaň na bezplastový účet 04 - Modified: 2021-02-18 12:45:07 - Feat.: 0 - Title: 365.bank spúšťa kampaň na podporu očkovania
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 17:14