StoryEditor

Bábika Barbie oslavuje 58. narodeniny. Mení sa jej vzhľad aj predaj

04.03.2017, 15:38
Autor:
ČTKČTK
Barbie prešla vlani zásadnou zmenou, má nové tvary tela a zastupuje viac etnických skupín.

Bábika Barbie oslavuje 58. narodeniny. Jej postava za tú dobu prešla vývojom od dlhonohej blondínky k hračke s rôznymi odtieňmi pleti, druhmi účesov a oblečenia a aj s rôznymi telesnými proporciami.

Predáva sa v 150 krajinách a každú sekundu sa údajne predajú tri kusy tejto hračky. Záujem o nej však v poslednej dobe kolíše. Barbie sa stala inšpiráciou pre mnoho piesní i filmov. Výber úspešných seriálov uvedie stanica Minimax počas celého marca, kedy kultový hračka oslavuje narodeniny.

Globálny predaj amerického výrobcu hračiek Mattel, kam patria značky Barbie alebo autíčka Hot Wheel, sa vlani v poslednomštvrtom štvrťroku znížil o sedem percent. Predaj bábik Barbie pritom v predchádzajúcich troch štvrťrokoch rástol. Počet predaných bábik v prvom roku od uvedenia na trh predstavoval 350 tisíc kusov. Dnes sa odhady pohybujú v rádoch miliárd.

Popkultúrny fenomén

Barbie má dnes vlastnú facebookovú stránku, vlastný Youtube kanál a stala sa popkultúrnymi fenoménom. Pred dvoma rokmi sa prvýkrát v komerčnej reklame na Barbie objavil chlapec. A Barbie prešla vlani zásadnou zmenou, má nové tvary tela a zastupuje viac etnických skupín. Bábiky tak majú osloviť širšie demografické spektrum.

Barbie

Postavičku vytvorila podnikateľka Ruth Handlerová spoločne s dizajnérom Jackom Ryanom a pomenovala ju po svojej dcére. Prvá Barbie bola uvedená na trh 9. marca 1959 a vyrábala sa v dvoch variantoch, ako blondínka a brunetka, vždy oblečená do pruhovaného, ​​čiernobieleho plaveckého úboru.

Handlerová sa inšpirovala nemeckou bábikou Bild Lilli, čo viedlo k súdnemu sporu. Nakoniec sa celá záležitosť uzavrela, keď americká spoločnosť zakúpila patentové práva na výrobu nemeckej bábiky. Práve v Nemecku má Barbie veľa obdivovateľov. Jednou z nich je Bettina Dorfmannová, ktorá je so svojimi 15 000 'barbinkami' zapísaná v Guinessovej knihe rekordov ako držiteľka ich najobsiahlejšej zbierky.

Takto vyzerala prvá bábika Barbie z marca 1959. Predávala sa v dvoch variantoch, ako blondínka alebo brunetka.

Barbie

Barbie neminul ani rozchod

Barbie si za svoj život obliekla takmer miliardu rôznych druhov šiat od slávnych návrhárov ako Gucci, Versace, Vera Wang, Dolce & Gabbana či Givenchy.

Jej životný druh Ken Carson bol vyrobený v roku 1961. Keď hračkárska spoločnosť oznámila v roku 2004 ich rozchod, informovala o tom médiá na celom svete. Po siedmich rokoch sa pár dal opäť dokopy. Okrem Kena patria do rodiny blonďavej bábiky takmer dve desiatky rodinných príslušníkov a cez 40 domácich maznáčikov.

Ľudské klony

Vzhľad svetoznámej plastovej bábiky dosiahla vďaka plastickej chirurgii kalifornská modelka Blondie Bennettová, ktorá si zarába predajom fotiek, na ktorých pózuje ako Barbie. Ľudských dvojníkov má aj Ken. Najznámejším z nich je Brazílčan Rodrigo Alves. Premena na vysnívaného opáleného svalovca mu trvala takmer desať rokov a svoje telo si nechal poistiť na milión britských libier.

Daily Mail Daily Mail

​Na východe Európy bábike Barbie hrozí zákaz. Tímy psychológov a špecializované laboratóriá majú v Rusku a v niektorých susedných krajinách analyzovať hračky, ktoré môžu poškodiť detskú psychiku alebo "vyvolať záujem o sex". Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy zrejme pozornosti kontrolórov neujde ani Barbie, ktorá vraj môže u detí vyvolať komplexy.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 10:46