StoryEditor

Zatvorené obchody cez sviatky. Čo si o tom myslí Lidl, Tesco či Ikea?

16.03.2017, 13:18
Autor:
rmrm
Obchody na Slovensku majú byť zatvorené počas viacerých štátnych sviatkov. Prečítajte si názory obchodníkov.

Obchody na Slovensku majú byť zatvorené počas viacerých štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja ako doteraz. Vláda súhlasí s poslaneckým návrhom novely Zákonníka práce, ktorý má tieto zmeny od mája zaviesť do praxe.

Právna norma je v súčasnosti v druhom čítaní v parlamente. Pripravila ju skupina koaličných poslancov.

​Opýtali sme sa obchodníkov, aký je ich názor na zatvorenie predajní počas sviatkov v prípade definitívneho schválenia. Pripravujú sa na túto zmenu? Predpokladajú jej negatívny vplyv na príjmy zamestnancov či tržby maloobchodných reťazcov.

Tomáš Bezák, Vedúci oddelenia komunikácie Lidl SR

archív Stratégií

​Spoločnosť Lidl Slovenská republika sa vo všetkých ohľadoch a v maximálnej miere snaží vychádzať v ústrety našim zákazníkom ako aj zamestnancom. Počas najväčších sviatkov v roku (Veľká noc, Vianoce) poskytujeme na rozdiel od väčšiny našej konkurencie viac voľna pre našich zamestnancov, aby si mohli vychutnať sviatočné chvíle v kruhu svojich blízkych. Táto prax sa stretáva s mimoriadne pozitívnymi reakciami tak zo strany našich zamestnancov ako aj zákazníkov.

Spoločnosť Lidl vykonáva svoju obchodnú činnosť vždy v zmysle platných zákonov. Každú zmenu legislatívy rešpektujeme a prispôsobujeme sa jej. V prípade schválenia tohto zákona musí platiť pre všetky predajné formáty bez rozdielu zamerania či veľkosti predajnej plochy, aby nevznikali konkurenčné výhody pre účastníkov trhu.

Gabriel Csollár, predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko

Coop Jednota

S navrhovanou zmenou Zákonníka práce súhlasíme a našou snahou už roky je použitie nemeckého a rakúskeho modelu – t.j. zatvorené vo sviatky a dni pracovného pokoja plus nedele okrem nedieľ, ktoré predchádzajú Vianočným sviatkom, nedieľ pred a po prázdninách, atď. zatvorených celkom cca 30-35 nedieľ.

A ako sa na zmanu pripravujeme? Otváracia doba predajní bude prispôsobená tak,  aby si mohli zákazníci nakúpiť bez stresu pred zatvorenými sviatkami, no bude záležať na konkrétnej lokalite a na individuálnom rozhodnutí danej regionálnej COOP Jednoty.

V súvislosti s pripravovanými zmenami ale nepredpokladáme, že zatvorenie predajní vo sviatky, prípadne aj v nedele, ovplyvnia tržby na predajniach skupiny COOP Jednota. Dostupnosť tovarov bude zabezpečená v priestore aj v čase. Taktiež nepredpokladáme, že by sa kvôli týmto zmenám mala znížiť priemerná mzda v COOP Jednotách.

Martin Gärtner, hovorca Kaufland Slovenská republika

archív Stratégií

​Kaufland Slovenská republika plne rešpektuje a naďalej bude rešpektovať všetky legislatívne úpravy týkajúce sa tejto témy. Svoju obchodnú činnosť prispôsobíme tomu, ako to bude v legislatíve definované. O konkrétnych krokoch, ako sa na takúto zmenu a teda prípadné zatvorenie počas sviatkov pripravujeme, je predčasné hovoriť. Naďalej veríme, že ak k príslušnej úprave dôjde, nebude diskriminačná a bude platiť pre všetkých bez výnimky. V tom prípade si nemyslíme, že by to malo mať negatívny dopad na maloobchod, nakoľko nikto nebude znevýhodnený.

Soňa Knaiflová, riaditeľka IKEA Bratislava

Ikea

​IKEA rešpektuje a dodržiava zákony vo všetkých krajinách, v ktorých pôsobí. Situáciu okolo návrhu novely zákona, pravdaže, sledujeme a v prípade jej schválenia podľa toho prispôsobíme počet dní, kedy bude obchodný dom IKEA Bratislava zatvorený.

Máme zároveň pripravený akčný plán pre zmenu v nastavení smien zamestnancov. Zároveň v tom vidíme potenciál sústrediť sa na ešte väčšiu podporu návštevnosti počas dní, kedy je obchodný dom otvorený, napríklad aj vytvorením sviatočnej atmosféry v našom obchodnom dome v období okolo spomínaných sviatkov.

V každom prípade reálny dopad týchto zmien budeme vedieť vyhodnotiť až na konci finančného roka.

Martin Krajčovič, Media Communications Manager Tesco Stores SR

Tesco Stores SR

​Spoločnosť Tesco je na túto zmenu pripravené, preto nemusíme prijímať špeciálne opatrenia. Tento zámer sme zobrali na vedomie aj keď zatvorenie obchodov počas všetkých sviatkov nie je v prospech zamestnancov pracujúcich v obchodoch. Našim zamestnancom totiž poskytujeme počas týchto dní atraktívne príplatky nad rámec zákona až do výšky 100%. V týchto dňoch tiež dokážeme poskytnúť aj možnosť privyrobiť si pre študentov, prípadne iné kategórie zamestnancov (napríklad mamičky na materskej či rodičovskej dovolenke), ktorí nemôžu pracovať z objektívnych dôvodov v bežných pracovných dňoch – napríklad z dôvodu starostlivosti o člena rodiny či školy. Opatrenie tiež nie je v prospech našich zákazníkov, mnohé sviatky či dni pracovného pokoja sú pre nich obľúbeným dňom nákupov. Napríklad 1. september, kedy si chcú nakúpiť pomôcky pre deti do školy, alebo 17. november, čo je pre Slovákov obľúbený nákupný deň – kedy už začínajú nakupovať vianočne darčeky.

Iva Pavlousková, hovorkyňa Datart International

Datart

​Za spoločnsoť Datart International musím povedať, že tento krok považujeme za krok správnym smerom. Napríklad v Rakúsku a nemecku je zatvorené aj v nedeľu. Nejde zase o tak veľkú zmenu, pretože už dnes býva v čase niekoľkých sviatkov zatvorené. Nákupy z dní, ktoré budú zatvorené sa, podľa nášho názoru, roztavia do ostatných dní celého roka.

Miroslava Nezvalová, Marketing Manager CZ/SK Kika Nábytek

Kika

​Spoločnosť KIKA Nábytok vníma zatvorenie svojich predajní počas sviatkov ako obmedzujúce vo vzťahu k našim zákazníkom. Nákup nábytku a výber vhodných bytových doplnkov nie je záležitosťou spontánneho rozhodnutia. Preto si naši zákazníci uprednostňujú návštevu predajní KIKA počas víkendov alebo sviatkov, kedy majú dostatok času pre kvalitný výber.

Vedenie spoločnosti KIKA Nábytok momentálne čaká, či zákon nadobudne platnosť a ak áno, tak od kedy. V tej súvislosti sa snažíme počkať s výrobou akýchkoľvek tlačovín obsahujúcich informácie o otváracích dobách počas nasledovných štátnych sviatkov. Iné opatrenia momentálne nechystáme.

Predpokladáme, že prípadné zatvorenie obchodných domov KIKA po dobu štátnych sviatkov bude mať zásadný negatívny vplyv na celkovú výšku tržieb, čo by sa negatívne odrazilo aj na výške odmien zamestnancov, ktorých mzdu tvorí z časti fixný plat a z časti provízny systém. Prípadné prijatie zákona bude mať teda negatívny vplyv ako na zamestnancov, tak na zákazníkov. Zákazníkov však môžeme do istej miery uspokojiť online predajňami a novým e-shopom Kika, ktorý je v prevádzke 24 hodín denne bez obmedzenia. 

01 - Modified: 2024-03-01 08:01:13 - Feat.: - Title: Ďalšia legenda v Kauflande: Ján Mistrík objavuje chuť slovenských výrobkov 02 - Modified: 2023-10-20 08:15:59 - Feat.: - Title: Kaufland má po 13 rokoch na Slovensku nového generálneho riaditeľa. Novým CEO je Sven Reinhard 03 - Modified: 2023-09-21 08:55:34 - Feat.: - Title: Kaufland má prvú zelenú predajňu. Pri jej stavbe použil drevo namiesto betónu 04 - Modified: 2023-09-14 11:23:00 - Feat.: - Title: Kaufland má nový spot o kupónoch. Vyzerá ako reality show 05 - Modified: 2023-08-31 08:00:00 - Feat.: - Title: Oceňovaná kampaň Nespokojní zamestnanci Kauflandu pokračuje spotom s lingvistkou Emíliou
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 18:46