TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Polícia použila nezákonne na svojom facebooku fotky z razie. Musela ich stiahnuť

30.06.2017, 14:29
Autor:
ducduc
Fanúšikovská stránka slovenskej polície sa pochválila snímkami z akcie Doktor. Zachytila pritom obydlie zadržanej osoby, čím porušila jej právo na súkromie.

Policajný zbor v utorok informoval, že od rána viac ako dvesto policajtov národnej kriminálnej agentúry zaisťuje dôkazy v daňovej trestnej činnosti. Išlo o akciu s krycím názvom Doktor. Polícia vykonala 16 domových prehliadok a 13 prehliadok iných priestorov prevažne v Bratislavskom a Trnavskom kraji, v jednom prípade v Prešovskom kraji. Problém však nastal, keď sa s autentickými zábermi pochválila na svojej stránke na sociálnej sieti.

V rozpore so zákonom

Stalo sa tak ešte v ten deň. Na Facebooku Polícia Slovenskej republiky sa objavili fotografie a videozáznam z domovej prehliadky jedného zo zadržaných. Zábery obsahovali snímky jednotlivých častí jeho rodinného domu, konkrétne kuchyne a obývačky. Na jednom zo záberov bolo dokonca vidno detailný obsah zásuviek.

Takýto postup však zakazuje Občiansky zákonník, ktorý chráni právo na súkromie. Podľa neho písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky a obrazové zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť len s jej dovolením. To sa v tomto prípade nestalo, čo namietal aj právny zástupca osoby, u ktorej bola razia vykonávaná, advokát Peter Weis. Po jeho intervencii na Ministerstve vnútra administrátor policajnej stránky snímky zo sociálnej siete stiahol.

Znamená to, že v budúcnosti by sa mala polícia podobného konania zdržať. Ak nie, poškodené osoby sa môžu domáhať svojich práv na súde. Použitie snímok či videa, ktoré zachytávajú súkromné obydlie na Facebooku je zo strany polície v rozpore so zákonom.

Aj správy z terénu

Polícia spustila stránku na Facebooku v apríli tohto roka. Má prinášať aktuálne informácie z prostredia bezpečnostných zložiek a taktiež správy z terénu. Nejde len o samotné novinky, ale aj informácie priamo z ciest či štatistiky.

„Radi by sme sa prostredníctvom modernej komunikácie priblížili viac k verejnosti, ktorá nám je vo viacerých prípadoch nápomocná pri objasňovaní trestnej činnosti. Policajti sú často vnímaní ako tí, ktorí len rozdávajú pokuty. Verím, že Facebook poskytne našim spoluobčanom skutočný pohľad na činnosť Policajného zboru,“ uviedol pri spustení fanpage prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

01 - Modified: 2023-07-19 17:18:14 - Feat.: - Title: Istropolitane sa podarilo premeniť jeden shortlist v New Yorku na cenu 02 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 03 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 04 - Modified: 2023-03-03 08:35:36 - Feat.: - Title: Cielenie na Facebooku na mladých? Zabudnite, odporúčajú experti digitálnych agentúr. Čo funguje a čo už dávno nie? 05 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 11:59