StoryEditor

Za výroky na Facebooku osem rokov väzby. Extrémistu Magáta obžalovali z popierania holokaustu

01.08.2017, 13:58
Autor:
dbsdbs
Marian Magát môže ísť za popieranie holokaustu na sociálnej sieti na osem rokov do väzenia, informuje RTVS.

Marian Magát je obžalovaný z popierania holokaustu vo výrokoch na Facebooku a hrozí mu osem rokov odňatia slobody, informuje RTVS na svojom Facebokovom profile. Magát kandidoval v parlamentných voľbách do NRSR na kandidátke strany Mariana Kotlebu s číslom 88. 

„Prokurátorka Okresnej prokuratúry Čadca podala dňa 27.júla 2017 Okresnému súdu v Čadci obžalobu na Mariána M. pre zločin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčeniu základných práv a slobôd a prečin popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov,“ cituje RTVS zástupcu hovorcu žilinskej prokuratúry, Matúša Harkabusa.

RTVS okrem iného píše, že Magátova obhajoba doteraz spočívala v tvrdení, že nie je jediným správcom svojich blogov a profilov na sociálnych sieťach a nebude mu tak možné dokázať, že ich písal on sám. Teraz však mení rétoriku: „Oni tiež nevedia vysvetliť, čo je to popieranie holokaustu, ani zákon to nevie. Hentí hlupáci v Bratislave prijali nejaký zákon a musia si najať znalca, aby im to vôbec vysvetlil, čo vlastne prijali, lebo oni to sami nevedia.Tieto zákony sú čisto účelové," cituje ho stránka verejnoprávnej inštitúcie. 

Marian Magát je jeden z najvýraznejších predstaviteľov slovenskej pravicovej extrémistickej scény, organizoval protesty proti islamu a Európskej únii. Je zakladateľom extrémistickej strany Vzdor Kysuce.

​Magát už čelil žalobe za nedovolené ozbrojovanie, za čo ho okresný súd v Čadci odsúdil na trojročný podmienečný trest, voči ktorému sa odvolal. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 14:24