Jaroslav RezníkTASR/M. Baumann
StoryEditor

Jaroslav Rezník preberá kormidlo v RTVS. Pozrite sa, aké sú jeho plány

02.08.2017, 08:18

TASR je minulosťou. Jaroslav Rezník od dnes nastupuje do funkcie generálny riaditeľ RTVS. Vo voľbách ho podporilo 95 poslancov z prítomných 147. Jeho funkčné obdobie je päťročné. Pozrime sa, aké plány má s RTVS.

  • Jaroslav Rezník si myslí, že „RTVS musí mať ambície opäť sa stať významnou informačnou, kultúrnou a normotvornou inštitúciou“
  • Rezník hovorí o hybridnom modele financovania inštitúcie, pri ktorom sa RTVS financuje najviac z koncesií, zo zmluvy so štátom. Ďalšiu časť príjmov tvoria komerční klienti a iné zdroje. Rezník konštatuje, že "poplatky za služby verejnoprávnych médií sú najstabilnejším zdrojom príjmov, garantujú najvyššiu nezávislosť týchto médií. Pripomína, že 68 percent krajín s koncesiami má zakotvený aj systém ich valorizácie." Hovorí o tom, že výška koncesií je u nás "chronicky" nízka". Vo všeobecnosti je nevyhnutné "legislatívne zadefinovať racionálny systém dlhodobého  financovania RTVS".
  • RTVS čaká prechod z DVB-T na DVBT-2. Ide o nový štandard digitálneho pozemného televízneho vysielania.
  • "RTVS by nemala byť skúmaná z pohľadu komerčného, čiže zadávateľov reklamy", píše v projekte Rezník. "Aj deti a mladí ľudia do 14 rokov by mali byť v centre záujmu RTVS". Rezník však plánuje zohľadniť a pracovať aj s cieľovkou smerom hore s ľuďmi vo vyššom veku.
  • Po zlúčení verejnoprávnej televízie a rozhlasu je pre inštitúciu zaužívaná značka RTVS. Rezník sa chce zamerať na ďalšie budovanie značky. Avšak chce posilniť identitu STV (Slovenská televízia) a SRo (Slovenský rozhlas). 
  • Majú sa posilniť regióny. "Je potrebné vrátiť regionálnym štúdiám možnosti vyrábať programy, v ktorých sú tradičné silné."
  • Súčasnú situáciu na televíznom trhu považuje Rezník za "mimoriadne priaznivú" pre rozvoj RTVS. Dôvodom sú dva faktory: odchod Markízy z DVB-T ako aj "spor o  zastavenie šírenia českých komerčných staníc na  území Slovenska".  Rezník konštatuje, že "súčasnú snahu o vyradenie vysielania ČT zo slovenského trhu však považujem za neopodstatnenú a spoločensky škodlivú".

Plány v televízii

  • Jednotka: Základnou úlohou stanice bude "vybalansovať  jej programový mix o nové druhy a žánre ako aj posilniť jej vzdelávaciu a informačnú funkciu.Podľa princípu BBC  „vzdelávať – informovať – zabávať". Rezník navrhuje vysielaciu štruktúru, avšak ide o návrh, o ktorom sa dá diskutovať. V ňom napríklad figuruje  dvojhodinový ranný spravodajsko-publicistický magazín počas pracovných dní alebo denný rodinný seriál v accesse, pred hlavnými správami.  Na pondelky navrhuje vrátiť „pôvodnú televíznú dramatickú tvorbu – bratislavský pondelok“.
  • Dvojka: "V prípade druhého programového okruhu je preto nevyhnutné jasne definovať formát stanice a následne ho aj dôsledne dodržiavať.Rezník v projekte naráža na fakt, že na Dvojke sa okrem tradične plánovaného programu vysiela šport, ktorý narúša ťažko vybudovaný návyk diváka. Jeho plánom je "jasne definovať formát stanice a následne ho aj dôsledne dodržiavať". Pričom: "formát stanice bude počas dňa orientovaný na detského diváka. V podvečernom a večernom čase to bude náročný „art“ obsah."
  • Trojka: Tretí kanál sa má spustiť  od leta 2020 (OH Tokio), prípadne aj skôr. Má byť športovo publicistický.

Plány v Slovenskom rozhlase

  • Rezník v projekte konštatuje, že Slovenský rozhlas sa vyvíjal vždy formou evolúcie. "Rozhlas dnes si už nemôže dovoliť byť ostrovom samým pre seba, navyše, gniavený silou preferovanejšej a dominantnejšej televízie." Rezník vidí potenciál v Rozhlase v podobe inovátora a udávateľa trendov.
  • Spravodajské rádio, napr. Rádio Slovensko, nemôže mať nosnú cieľovú skupinu 30 – 55 rokov“. Rozšíri sa na 30 – 70 rokov.
  • Do vysielania na Rádiu Slovensko sa vráti relácia: Pozor, zákruta! a Nedeľná rozprávka pre deti.
  • Rezníkov projekt ráta so všetkými programovými službami: Rádio Slovensko, Rádio Regina a Radio Slovakia International,  Rádio Devín, Rádio FM, Rádio Klasika, Rádio Litera a Rádio Junior ako aj  Rádiom Patria.

Nové nelineárne služby

  • RTVS zriadi webovú spravodajskú televíziu ako nelineárnu informačnú službu. Jaroslav Rezník plánuje „silný a robustný web". "Ambíciou je zaviesť možnosti pre streamovanie udalostí na dve a viac kamier prostredníctvom internetu a streamovacieho zariadenia".
  • Vzdelávací web EDO. Služba zhromaždí relácie a obsahy v súlade s vysielaním na Dvojke, ponúkne aktualizačné obsahy k udalostiam v rámci kalendára.
  • Spravodajská služba pre školy. "Bude tvorená žiakmi, študentmi a pedagógmi. Jednotlivé školy budú posielať svoje príspevky do jednotlivých relácií a z nich sa bude pod dohľadom profesionálov tvoriť participatívny TV program. Projekt poslúži ako trenažér pre prípravu mladých ľudí na prácu v médiách."
  • Hudobný web Rádia FM

Kompletný projekt Jaroslava Rezníka o RTVS si môžete pozrieť tu.

Kto je Jaroslav  Rezník?

Mediálnu kariéru odštartoval  v roku 1993 ako riaditeľ Regionálneho štúdia Slovenského rozhlasu (SRo) v Košiciach. Neskôr sa stal generálnym riaditeľom Slovenského rozhlasu (SRo) a zotrval tu dve funkčné obdobia -  tak počas vlády Mečiara ako aj vlády Mikuláša Dzurindu. V roku 2005 začal pracovať na Ministerstve kultúry ako hlavný štátny radca. Ale už v roku 2007 sa stáva šéfom TASR, opätovne je do funkcie zvolený v rokoch 2004 a 2009. Súčasný mandát mu mal skončiť v januári 2019.  Šéfom RTVS chcel byť v minulosti už dvakrát, v roku 2012 prehral  s Václavom Mikom.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 05:05