StoryEditor

Týždeň v médiách: treťotriedni propagandisti či panenka Mária z Litmanovej. Pán Rezník, vitajte v RTVS!

06.08.2017, 09:37
Aj o tom, že poslanec Hrnko má stále vlastné predstavy o RTVS.

Nový generálny riaditeľ RTVS - Jaroslav Rezník sa ujal  svojej funkcie. Človek by čakal, že témou minulého týždňa budú skôr personálne padáky. Okrem výmeny PR hovorcu sa ale nič také neudialo. Namiesto toho sa reč zvrtla na nový prenosový voz, ktorým si RTVS osviežila o viac ako po dvadsiatich rokoch svoju technickú výbavu. Reakcia nenechala na seba dlho čakať.

Prišla zo strany TASR, odkiaľ je aj nový generálny riaditeľ RTVS. Avšak útok nezaznel od neho. Na tému nového prenosového vozu sa vyjadril Vladimír Puchala, bývalá pravá ruka Jaroslava Rezníka v TASR. V súčasnosti je Puchala dočasným šéfom TASR a hovorí sa o ňom ako o novom šéfovi TASR, ako aj o jeho prestupe do RTVS. Takže tento pán Puchala vypustil na svojej Facebookovej stránke slová hodné uverejnenia (iba) na Facebooku. A naložil vskutku "famózne". Citujeme: "Nový prenosový voz je pre každého riaditeľa radosť. V RTVS sa z neho tešia ako tetky zo sošky litmanovskej panenky Márie, ktorá fosforeskuje. Nič proti vozu a nadšeným technikom. Aj na Porsche 911 sa dá chodiť do Tesca. No v televízore by hlavne mali viac robiť bežné spravodajské prenosy aj mobilným telefónom.Puchala tiež skonštatoval, že samotné spravodajstvo hodnotiť nechce, pretože to nie je jeho práca. Napriek tomu dodal, že je nevýznamné, pre niektorých dokonca bezvýznamné. A tiež ho prirovnal k Snapchatu: "Správy RTVS sú ako Snapchat, objavia sa, miznú. To nie je vina redaktorov, tí robia poctivo svoju prácu. No žiaden prenosový voz nezájde tam, kde 5G internet a včas nastavené vízie." 

Facebook Vladimír Puchala

Čo dodať? Puchala by mal vážiť slová. Obyvatelia Litmanovej si to nezaslúžia. A ani ľudia, čo robia spravodajstvo v RTVS. Alebo  sa Puchala  pozabudol v dobe? Spravodajský voz nefunguje dnes na to, aby sprostredkoval napríklad prvomájové prehliadky vojenských síl. Dnes prenosový voz slúži na produkciu napríklad športových a kultúrnych prenosov. Myslí si to aj Andrej Doležal, technický šéf v RTVS a ten musí o tom predsa niečo vedieť. Ale veď možno raz príde doba, keď jedným mobilom sprostredkujeme aj hokejový zápas. Ale teraz sme na Slovensku.

Puchala sa tiež zaoberal tým, že RTVS nezhodnocuje svoj obsah aj na sociálnych sieťach. Veď má pravdu. I keď... pozrite si ako zhodnocuje sociálne siete TASR, TabletTv či Teraz.sk. Ja som si pozrela.

RTVS je téma, ktorá stále rezonuje. Napríklad aj v súvislosti s menom Michala Havrana. Moderátor nie je úplne všetkým po vôli. A takto to bolo aj s jeho reláciou - SK Dejiny. Každý utorok od konca júla sa debatuje na citlivú tému rokov 1939 - 1945. V tomto prípade nie je pravda iba jedna. To si uvedomuje aj Anton Hrnko, poslanec SNS, odborník na marketing (Slováci nie sú dvojbodka), odborník na verejnoprávnu, prípadne štátnu RTVS a historik, absolvent Filozofickej fakulty v Bratislave v odbore dejepis a filozofia. V rokoch 1979 - 1999 pracoval v Historickom ústave Slovenskej akadémie vied a zaoberal dejinami Slovenska počas druhej svetovej vojny. Ako kandidát historických vied zhodnotil na Facebookovom profile reláciu takto: "Nuž ťažko mi je povedať nejaký súvislý komentár o tom, čo sa včera večer odohrávalo na obrazovke STV 2  (rozumej Dvojky pozn. red.) a nepoužiť pri tom zopár šťavnatých slov a zopárkrát si pri tom neuľavil z ústnej dutiny." 

"Predovšetkým, ak má byť nejaká diskusia plodná a užitočná, musí byť moderátor doma v téme a byť na ňu pripravený. To sa v žiadnom prípade nedá povedať o M. Havranovi, ktorý o slovenských dejinách a ich súvislostnej podmienenosti nevie zhola, ale zhola nič." 

"No a na margo historikov, ktorí sa podieľali na tejto fraške, by som uviedol len zopár postrehov. Niektorí, keď začínali, sa zdali byť perspektívnymi. To, že namiesto serióznej histórie sa vydali cestou treťotriednych propagandistov, je ich vec, ale je to škoda. Mohli niečo v obore dosiahnuť a nezostať pre budúcnosť bezvýznamní."

Nakoniec odporučil túto "grajciarovú komédiu" zrušiť.

Mať vlastný názor je v poriadku. Ale prečo uráža pritom kolegov historikov? To im nevie normálne, pokojne a najmä slušne povedať, že aj on by sa rád zúčastnil tejto diskusie, aby im povedal, kto jediný má správny názor?

Vitajte pán Rezník v RTVS!  Vedzte, že takéto reakcie nie sú dôsledkom tepla.

Zo sveta:

  • Tomu sa hovorí raketová rýchlosť. Donald Trump sa rozhodol odvolať šéfa komunikácie Bieleho domu Anthonyho Scaramucciho, ktorý bol vo funkcii iba desať dní. Má pravdu finančník by nemal robiť hovorcu.
  • Viete, čo je toto?

archív

​Obyčajné sedadlá v autobuse. Podľa nórskych extrémistov dav moslimských žien v autobuse. Ja vidím, ty vidíš, on nevidí, oni majú vlastnú pravdu...

  • Susedom z Česka virál toto leto ide. Najskôr priamy prenos dievčiny v aute, ktorá následne zomiera. Teraz český internet vznietilo video, na ktorom otec nabáda malú dcéru, aby bejzbolovou palicou udierala do vankúša, ako keby bilo "cikána". Video priniesla na svojom webe televízia Nova.#nechcemvedietcoestepride

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 16:02