TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Odkaz predsedom koaličných strán: Kto tu šíri falošné správy?

15.08.2017, 13:00
Nakoniec za krízu môžu novinári. Ó, aké prekvapujúce.

"Predsedovia vládnych strán vyjadrujú znepokojenie nad skutočnosťou, že médiá uverejňujú narastajúci počet nepravdivých a polopravdivých informácií s cieľom vytvárať za každú cenu napätie v spoločnosti a útočiť na stabilitu vlády," píše sa vo vyhlásení troch predsedov koaličných strán na záver vládnej krízy, ktorá sa nestala. 

Deväť dní po tom ako médiá a predsedovia zvyšných koaličných strán dostali pozdrav od Andreja Danka zo Slovenskej národnej strany, ktorým len tak z ničoho nič vypovedal koaličnú zmluvu z marca minulého roka, za to môžu novinári. Ó, aké prekvapujúce. Naozaj sme nič podobné nečakali.

Deväť dní krízy, ktorá nakoniec akože nebola, hoci sa predsedovia stretli len raz, na ničom sa nedohodli a následne si cez médiá odkazovali krížom krážom kadečo, muselo byť pre zúčastnených náročných. Napätie v spoločnosti a stabilita vlády je však evidentne takou posvätnou kravou, ktorej sa nikto nesmie ani dotknúť. Nad detailami ako škandál s eurofondami, či zmätená komunikácia ministra za SNS a jeho predsedu, asi máme všetci povinne zatvárať oči a uši. Len pre Boha žiadne napätie. 

Posadnutosť nepriateľom v radoch novinárov politikov neopustí, kým budú pri moci. Konflikt je prirodzený, novinkou je rétorická inšpirácia slovenskej politickej špičky americkým prezidentom Trumpom. Namiesto CNN a New York Times sú džihádistami slovenské médiá. Vo vyhlásení chýbali už len heštegy #FakeNews a #Sad!. 

Niekto za to predsa musí môcť, že sa informácie, ktoré mali zostať utajené v SMSkách a telefonátoch, dostali na verejnosť. Alebo sú falošnými správami a polopravdami už aj citáty pánov Pašku zo SNS, Pellegriniho či Richtera zo SMERu a ďalších?

Treba dúfať, že sa časom osmelia a aj oni prejdú na Twitter, Facebook nestačí. Keď nevedia odolať pokušeniu prskať na každej tlačovej konferencii a v každom obežníku ÚV, prichádzame o veľa zábavy. 

Teraz vážne. Môžu sa čertiť, koľko chcú. Falošnými sú - ak sa k skutočným problémom svojich ministrov stavajú ukazovaním prstov na médiá - oni. Nečudo, že podobnými vyhláseniami dôveryhodnosť tradičných politikov kopíruje predaj tradičných novín. Padá možno pomaly, ale isto. A beznádejne. 

Breaking news: Koaličnú zmluvu nevypovedali novinári. List napísal a odoslal predseda jednej zo strán, ktoré sú pod ňou podpísaní. Tak kto tu šíri falošné správy? 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 12:27