iDnes.cz
StoryEditor

Firmy neodstránia billboardy pri cestách. Využijú medzeru v zákone

30.08.2017, 11:53
Autor:
hrnhrnČTKČTK
Outdoorové spoločnosti sa spoliehajú na to, že česká vlajka sa ako štátny symbol nesmie odstraňovať.

Prevádzkovatelia vonkajšej reklamy neodstránia billboardy pri diaľniciach a triedach prvej triedy v Českej republike. Stiahnu z nich ale reklamy a nahradia ich nekomerčným motívom.

Členovia Zväzu prevádzkovateľov vonkajšej reklamy oblepili na konci minulého týždňa reklamné plochy pri diaľniciach vlajkami ČR. Chceli tak upozorniť na údajnú nezmyselnosť novej úpravy. Zväz sa pritom spolieha na to, že česká vlajka sa ako štátny symbol nesmie odstraňovať.

Podľa právneho výkladu Zväzu prevádzkovateľov vonkajšej reklamy sa tak vyhnú povinnosti billboardy odstrániť. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol prezident zväzu Marek Pavlas.

Ministerstvo dopravy i tak od septembra zrejme začne s odstraňovaním billboardov, reagoval český minister dopravy Dan Ťok (ANO).

​Celkom má podľa novely zákona k 1. septembru z ochranného pásma vedľa ciest zmiznúť okolo 3000 z celkovo 25 000 reklamných plôch v Českej republike.

​S odstraňovaním reklamy na billboardoch a jej nahradením štátnou vlajkou ČR začali už v minulých dňoch. "Tým sme jednostranne podľa právneho výkladu, ktorý máme k dispozícii, zmenili charakter plôch, ktoré už naďalej nie sú reklamným zariadením, tak ako ho definuje zákon," uviedol zväz, ktorý združuje asi 60 percent majiteľov vonkajších reklamných plôch.

Namiesto úplného odstránenia by zväz akceptoval obmedzenie počtu billboardov. Zmiznúť by mali ilegálne postavené panely, ktoré podľa Pavlasa tvoria tretinu zo všetkých zákonom dotknutých reklamných plôch. Odstráneniu by sa ale nevyhli ani plochy s platným stavebným povolením tam, kde ich je priveľa, alebo kde zakrývajú hodnotný výhľad na krajinu, dodal šéf zväzu.

Do hry vstúpili právnici

"My budeme pravdepodobne odstraňovať všetky plochy - vlajkové alebo nevlajkové. Už sa teším na rozličné názory právníkov, ktorí si odteraz prečítajú, že keď umiestnite na billboard vlajku, tak to prestáva byť billboardom a začína to byť niečim iným," povedal minister Ťok. Ministerstvo si však nechá spraviť pre istotu ešte jeden právny posudok.

Expert na správne právo František Korbel novinárom povedal, že výklad zákona je nejednoznačný a nastoľuje otázku, či nie je protiústavný. Zákaz billboardov podľa neho zasahuje do práva na vlastníctvo majetku. Vyvlastnenie pritom môže byť prevedené len vo verejnom zájme a s náhradou.

Dôležitá je podľa Korbela tiež otázka, či odstránenie billboardov pri cestách nenahráva konkurencii, ktorá má reklamné pútače postavené v mestách a obciach, kde povinnosť na ich odstránenie platiť nebude.

Česká republika sa v neposlednom rade vystavuje aj riziku arbitráže so zahraničnými vlastníkmi, ktorí sa môžu domáhať náhrady škody, uviedol právnik.

Kvôli zákazu billboardov pri diaľniciach a cestách prvej triedy sa už obrátila na Ústavný súd skupina 17 senátorov. Navrhla zrušiť časť novely zákona o pozemných komunikáciach.

Odstránenie reklamných pútačov nariaďuje novela zákona z roku 2012. V piatok 1. septembra sa skončí prechodné päťročné obdobie na odstránenie billboardov.

01 - Modified: 2017-09-01 10:38:31 - Feat.: 0 - Title: V Česku už nesmú byť pri cestách billboardy. Firmy protestujú zakrytím reklamy štátnou vlajkou
01 - Modified: 2023-11-22 13:45:02 - Feat.: - Title: Na Slovensku pomaly prebieha digitálna revolúcia, čoraz viac sa využívajú netradičné 2D a 3D formy outdooru 02 - Modified: 2023-08-03 07:58:51 - Feat.: - Title: OOH: Táto práca bude baviť nielen porotu, ale aj turistov 03 - Modified: 2023-06-02 08:46:35 - Feat.: - Title: OOH: U zadávateľov #Rešpekt citylight zabodoval, kreatívci krútili nosom 04 - Modified: 2023-05-10 09:42:44 - Feat.: - Title: OOH: Vyhrala jednoduchosť a elegancia. Do finále idú všetky tri prihlásené práce 05 - Modified: 2022-11-14 13:37:12 - Feat.: - Title: Mediálne agentúry: Čaká nás nová éra outdooru
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 14:37