iDnes.cz
StoryEditor

Billboardy odstránime, reaguje český minister na protest outdoorových firiem

30.08.2017, 13:34
Autor:
hrnhrnČTKČTK
Tie dnes oznámili, že billboardy neodstránia a počkajú si na verdikt Ústavného súdu.

Riaditeľstvo ciest a diaľnic Českej republiky začne zrejme odstraňovať billboardy v ochrannom pásme pri diaľniciach a cestách prvej triedy bez ohľadu na to, či na nich bude komerčný, alebo nekomerčný motív. Uviedol to dnes minister dopravy Dan Ťok (za ANO).

Prevádzkovatelia vonkajšej reklamy dnes oznámili, že billboardy neodstránia. Stiahnu z nich ale reklamy a nahradia ich nekomerčným motívom. Celkom má podľa novely zákona k 1. septembru z okolia českých ciest zmiznúť zhruba 3000 z celkovo 25 000 reklamných pútačov.

​​O dalšom postupe rozhodujú právnici

Kvôli zákazu billboardov sa už obrátila na Ústavný súd skupina 17 senátorov. Navrhla zrušiť časť novely zákona o pozemných komunikáciách.

Podaná ústavná sťažnosť je podľa prezidenta Zväzu prevádzkovateľov vonkajšej reklam Mareka Pavlasa tiež dôvodom, prečo chcú prevádzkovatelia nechať billboardy stáť aj po 1. septembri. Keby totiž Ústavný súd kritizovanú pasáž v zákone zrušil, požadovali by prevádzkovatelia od štátu náhradu za výstavbu nových reklamných plôch. Pokiaľ sa ale podarí plochy pri cestách ponechať, budú firmy vymáhať len škody vzniknuté tým, že plochy nemohli prenajímať inzerentom.

Ministra zaráža, že sa problém rieši až teraz, hoci bol zákon schválený pred piatimi rokmi. Z predbežnej debaty s právnikmi, či v prípade, že sa dá na plochu billboardu motív vlajky, podľa ministra Ťoka vyplynulo, že to na vec nemá žiadny vplyv. "Nechám si ale spraviť ešte jedno posúdenie, aby som si bol istý," uviedol Ťok.

​Ministerstvo sa v súčasnej dobe prikláňa k tomu, že billboardy odstránia bez ohľadu na to, čo na nich bude. "My budeme pravdepodobne odstraňovať všetky - vlajkové alebo nevlajkové. Už sa teším na rôzne názory právnikov, ktoré si v najbližších dňoch prečítam, či keď umiestnite na billboard vlajku, tak to prestáva byť billboardom a začína to byť niečim iným," dodal minister. Stretne sa však ešte dnes s prezidentom zväzu Pavlasom.

Podľa Pavlasa je český zákon príliš prísny a namiesto regulácie fakticky likviduje podnikanie reklamných spoločností, ktoré sa zameriavajú na vonkajšiu reklamu. Česká úprava nariaďuje odstrániť pútače do 250 metrov od diaľnice, čo je podľa šéfa zväzu viac než v okolitých krajinách. Najbežnejšie je stometrové ochranné pásmo, ktoré platí v Nemecku, Rakúsku alebo na Slovensku. Dvestometrovú vzdialenosľ majú vo Francúzsku, naopak päťdesiatmetrové pásmo je podľa zväzu v Poľsku.

Pokiaľ by štát k odstraňovaniu billboardov pristúpil, realizovalo by ho Riaditeľstvo ciest a diaľnic. Náklady by potom podľa Ťoka vymáhalo od majiteľov plôch.

Odstránenie reklamných zariadení nariaďuje novela zákona z roku 2012. Podľa nej nesmú byť od 1. septembra 2017 umiestnené reklamné plochy v ochrannom pásme 250 metrov od diaľnic a 50 metrov od ciest prvej triedy. Zákaz sa netýka zastavaných území v mestách a obciach. Reklamné zariadenie nemusí podľa zákona o pozemných komunikáciách zobrazovať len klasickú reklamu, teda obsah s cieľom dosiahnuť zisk, ale môže šíriť i nekomerčné informácie, napríklad kultúrne, politické alebo vzdelávacie.

01 - Modified: 2017-09-01 10:38:31 - Feat.: 0 - Title: V Česku už nesmú byť pri cestách billboardy. Firmy protestujú zakrytím reklamy štátnou vlajkou
01 - Modified: 2023-11-22 13:45:02 - Feat.: - Title: Na Slovensku pomaly prebieha digitálna revolúcia, čoraz viac sa využívajú netradičné 2D a 3D formy outdooru 02 - Modified: 2023-08-03 07:58:51 - Feat.: - Title: OOH: Táto práca bude baviť nielen porotu, ale aj turistov 03 - Modified: 2023-06-02 08:46:35 - Feat.: - Title: OOH: U zadávateľov #Rešpekt citylight zabodoval, kreatívci krútili nosom 04 - Modified: 2023-05-10 09:42:44 - Feat.: - Title: OOH: Vyhrala jednoduchosť a elegancia. Do finále idú všetky tri prihlásené práce 05 - Modified: 2022-11-14 13:37:12 - Feat.: - Title: Mediálne agentúry: Čaká nás nová éra outdooru
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 02:50